Skip to content
Politică

ANALIZĂ Realitatea paralelă a lui Dan Barna. De ce Statele Unite vor rămâne angajate în Europa de Est în viitorul apropiat

Inquam Photos/Ion Mates

Astăzi au avut loc audierile miniștrilor propuși de USR pentru a forma viitorul cabinet. Printre aceștia s-a aflat și Dan Barna, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe. Parcursul academic și profesional al lui Dan Barna ne spune că acesta nu avea expertiza necesară pentru a ocupa funcția de ministru al Afacerilor Externe, iar audierile din comisiile de specialitate au demonstrat cu prisosință lucrul acesta.

Realitatea paralelă a lui Dan Barna. SUA rămân angajate în Europa de Est

În cadrul audierilor de marți, Dan Barna a făcut câteva afirmații controversate. Acesta a spus că “Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din estul Europei, îndreptându-şi atenţia spre zona Pacifică”.

„Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem”, a declarat Barna.

În realitate, în ciuda reluării unei politici de pivotare spre zona Asia-Pacific, demarată încă din timpul administrației Obama pe fondul ascensiunii puterii Chinei, Statele Unite rămân ferm angajate în zona Europei de Est. Drept dovadă, Secretarul Apărării, Lloyd Austin, va vizita mai multe state între care și România săptămâna viitoare, înainte de a participa la reuniunea miniștrilor apărării din NATO, la Bruxellesul. România este de altfel singura țară membră NATO din cadrul turneului care se încheie cu participarea secretarului apărării la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO. Lucrul acesta demonstrează din plin importanța strategică a țării noastre pe Flancul Estic al NATO. Deschiderea la Marea Neagră contribuie în plus la importanța strategică a României pentru sistemul de alianțe al Statelor Unite.

În plus, parteneriatul strategic cu SUA care va împlini 25 de ani în 2022 și care a aniversat 10 ani de la Declarația Comună este esențial pentru țara noastră alături de apartenența la NATO și UE. Toate acestea sunt exprimate în Strategia Națională de Apărare 2020 – 2024, adoptată în Parlament, dar pe care Barna pare că nu a citit-o. Să nu uităm totodată că Statele Unite alocă anul acesta 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei militare de la Câmpia Turzii, fiind cea mai mare investiție a Statelor Unite în zona Europei. Prin urmare, România rămâne un partener important al Statelor Unite și nu există nici un motiv să credem că în viitorul apropiat “și-ar lua mâna de pe statele din estul Europei”. Mai mult, în rezumatul Strategiei Naționale de Apărare a Statelor Unite, document redactat în 2018, atunci când James Mattis ocupa funcția de Secretar al Apărării, Rusia era listată ca o amenințare potențială la adresa Statelor Unite, alături de China, Iran și Coreea de Nord. Prin urmare, pentru a contracara această amenințare, avem toate motivele să credem că Statele Unite vor rămâne angajate în Europa de Est și viitorul apropiat.

Declarațiile lui Dan Barna au condus la un rezultat previzibil. Cu 20 de voturi împotrivă, 4 abțineri și 11 voturi pentru, Dan Barna a fost respins în comisiile de specialitate din Parlament. Amatorismul acestuia în zona de politică externă a fost astfel demonstrat în cadrul audierilor din Parlament, Barna nefăcând altceva decât să își arate propriile carențe. Specializarea la locul de muncă nu mai poate reprezenta în 2021 o opțiune cu care parlamentarii care aspiră la funcții importante în aparatul de stat să se prezinte în fața comisiilor de specialitate. Prin urmare, respingerea lui Dan Barna a fost un gest previzibil care nu ar trebui citit neapărat într-o cheie de partizanat politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *