REPER, noul partid înființat de Dacian Cioloș, arată multă aroganță în programul propus micului său electorat de doar 3%, la cât îl estimează sondajele din România. De la Bruxelles, din clădirile de sticlă, îmbrăcați la costume elegante, oamenii lui Cioloș arată că nici măcar nu înțeleg ce înseamnă sărăcia, pentru că așa-zisele soluții nu ar putea funcționa niciodată în România. Trebuie precizat încă de la început că pentru orice idee pe care o au cei de la REPER identifică o singură sursă de finanțare: fondurile europene, capitol la care guvernul condus de Dacian Cioloș, în 2016, a fost zero fonduri europene.
Soluția REPER pentru săraci: la muncă!
La capitolul „lupta pentru prosperitate și împotriva sărăciei” cei din REPER arată că sărăcia din România poate fi învinsă cu „cofinanțare din fonduri europene”. Mai exact, REPER vrea să le dea fonduri europene familiilor sărace din România pentru a-și crește eficiența energetică în locuințe. Adică acele familii care azi nu au mâncare pe masă ar trebui să cofinanțeze panouri solare pentru locuința în care stau. Persoanele cu ajutor social ar trebui să plătească pentru eficiența energetică. Când săracii nu au ce să mănânce în România, Dacian Cioloș și partidul său vrea să le dea panouri solare.
„Program de eficiență energetică dedicat caselor sau proprietarilor de case, atât din urban cât și din rural. Cofinanțarea din fonduri europene a eficientizării energetice a 500.000 de gospodării aflate în vulnerabilitate socială prin intermediul programului RePower EU”, spune REPER în programul său.
REPER vrea să rezolve și toate problemele pensionarilor, dar nu cu pensii mari sau cu un nivel de trai mai bun, ci să-i pună la muncă. Pensionarii ar urma să fie puși să facă diferite „activități, de îngrijire și sociale la nivelul comunității locale”. Și în loc ca pensionarii să fie cei care primesc îngrijirea, REPER de fapt ne spune că vrea să implice 150.000 de pensionari în activități de îngrijire.
„Activarea a 150.000 de pensionari în proiecte de tip “Bunicii Comunității”, ce presupun implicarea acestora în activități educaționale, de îngrijire și sociale la nivelul comunității locale”.
Cum vrea REPER să-i ajute pe tinerii săraci sau pe persoanele cu dizabilități? Le trimite la muncă. Unde? Nu se știe, pentru că partidul lui Cioloș face locurile de muncă doar din pix.
„Crearea și oferirea a 250.000 de noi locuri de muncă pentru tinerii aflați în vulnerabilitate în România. Investiția masivă în formare pentru tineri și a continuării ori reînceperii studiilor neterminate. Folosirea fondurilor europene din cadrul Garanției pentru Tineret”, spune REPER. Dar e simplu de spus, pentru că în realitatea problema formării și angajărilor tinerilor rămâne un mare provocare la nivelul UE, nu doar în România.
La capitolul despre sărăcie, REPER nu menționează nicăieri creșterea salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale. În plus au și multe proiecte care deja sunt aplicate precum: noi capacități de producție a energiei verzi (proiectele deja sunt implementate de Guvern prin PNRR), creșterea eficienței energetice în instituțiile publice și locuințele cetățenilor (proiecte implementate atât prin PNRR, fonduri europene cât și cu bani de la bugetul statului), „Masa caldă” în școli există de mai mulți ani.
Medicii, puși să lucreze la normă ca în fabrică
În viziunea REPER, medicii ar urma să lucreze ca în fabrică și să fie plătiți în funcție de „cantitate și calitate”: „Plata personalului medical – realizată în funcție de cantitatea și calitatea muncii prestate, prin dezvoltarea unor grile de salarizare care să ia în calcul numărul de proceduri efectuate, numărul de consultații acordate, rezultate cuantificabile ale intervenției medicale etc”.
Ce se va întâmpla în cazul în care un pacient va muri? Va fi considerat un act medical de calitate sau nu? Va mai fi plătit medicul respectiv? Cine poate estima dacă un pacient putea fi salvat sau nu? Nu există răspunsuri în programul REPER și medicii ar risca să fie evaluați în funcție de cum dorește pacientul.
De asemenea, nu toate spitalele vor mai primi fonduri egale. Sănătatea va deveni mai mult un privilegiu: „Se va scoate din grila de calcul a banilor primiți de spitale numărul de paturi. Se vor lua în considerare criterii precum numărul de cazuri rezolvate, complexitatea afecțiunilor tratate, timpul de recuperare, numărul și severitatea complicațiilor apărute”. Deși toți cetățenii ar trebui să aibă acces la aceleași servicii medicale, REPER nu vrea să plătească pentru ele. În cazul în care un spital nu va mai primi bani pentru că așa evaluează REPER, atunci viața cetățenilor va fi în pericol. Pot fi sancționați medicii sau managerii de spitale dacă unitatea medicală nu are servicii de calitate, însă în niciun caz nu se poate tăia finanțarea pentru că spitalele din provincie, spitalele mici riscă să rămână fără bani.
Reconstrucția Ucrainei cu banii românilor
La capitolul „România antreprenorială și a antreprenorilor”, REPER a decis să vorbească despre Ucraina. Oamenii lui Cioloș își doresc să participe direct, adică cu banii românilor, la reconstrucția Ucrainei: „Participarea directă în procesul de reconstrucție a Ucrainei, susținerea investițiilor în proiectele antreprenoriale de reconstrucție asumate de antreprenorii români”.
Ținând cont că multe firme se închid din cauza pandemiei, crizei energetice, inflației, ratelor tot mai mari, REPER vrea să crească cu 50% numărul firmelor din România până în 2030. De asemenea, oamenii lui Cioloș vor ca muncitorii din România să fie cu 50% mai productivi, ceea ce se traduce prin mai multă muncă. La nivelul UE, muncitorii din România sunt printre cei mai productivi, deși salariile lor sunt printre cele mai mici.
Din programul propus de REPER se observă aroganța cu care abordează problema sărăciei din România, nefiind capabili să înțeleagă nici cauzele, nici efectele. Soluția de a-i trimite pe săraci și pe persoanele cu dizabilități la muncă este o soluție ipocrită, pentru că tot săraci sunt și muncitorii care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. O persoană cu dizabilități are nevoie, în primul rând, de un ajutor financiar din partea statului, nu să vină REPER să-i spună să se ducă la muncă. REPER reușește să combată atât de bine sărăcia încât programul lor nu e nici măcar despre săraci. Mesajul REPER pentru toți românii pare să fie unul singur: la muncă!
Pe site-ul REPER, oamenii lui Cioloș anunță: „Nu s-au găsit soluții pentru cei mai expuși sărăciei. Nu există un sprijin real pentru a face față creșterii prețurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport”. Din păcate, nici în programul propus de ei nu există soluții pentru cei expuși sărăciei.