Skip to content
Politică

ANALIZĂ Repoziționare strategică în tabăra PNL. De ce au nevoie liberalii de un premier de la PSD

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Liberalii și social-democrații negociază de câteva zile viitoare majoritate parlamentară și implicit viitorul guvern. Ministerele-cheie și mai ales funcția de premier sunt marile premii disputate de cei de la PNL și, respectiv PSD. Pentru a depăși dilema funcției de premier, cele două formațiuni par a fi ajuns la un compromis.

De ce își doresc liberalii un premier de la PSD

Exact ca în cazul Israelului, cele două formațiuni își doresc o rotativă a premierului. În acest scenariu, premierul s-ar schimba o dată la doi ani, cele două partide propunând pe rând un nume de premier. Întrebarea fundamentală e însă: cine va ocupa primul scaunul de la Palatul Victoria?

Din punct de vedere tactic, în cazul unei rotative, pentru PNL cea mai bună variantă ar fi un premier de la PSD în primă fază. Liberalii se află pe un trend descendent și au conflicte serioase în interiorul partidului. Alegerea lui Florin Cîțu la șefia PNL și alianța cu social-democrații nu au făcut decât să exacerbeze lucrurile. PNL are nevoie de un moment de liniște și se poate inspira de la PSD pentru asta. Social-democrații au trecut la rândul lor printr-un episod de derivă după pierderea guvernării în 2019 și dezastrul din alegerile prezidențiale. Mulți observatori politici s-au grăbit să cânte Prohodul pentru PSD. Dar social-democrații, retrași în Opoziție, au reușit treptat să își reconstruiască baza partidului în mediul rural și în micile orașe de provincie. Și-au calibrat mesajele și au criticat greșelile de parcurs ale PNL și apoi ale coaliției PNL – USR-PLUS. Rezultatul a fost o revenire treptată, dar foarte vizibilă în sondajele de opinie care măsurau intenția de vot a românilor. Lecția oferită de PSD este una simplă: când dai de necaz, retrage-te și așteaptă.

Exact aceeași lecție poate fi aplicată de PNL. Chiar dacă liberalii rămân la guvernare, important e să fie cât mai puțin în atenția opiniei publice. Un premier de la PSD ar deveni principalul vector de comunicare al coaliției de guvernare și ar răspunde implicit de succesul sau eșecul miniștrilor din subordine. Crize epidemiologică, scumpirile și numeroasele alte probleme care trebuie gestionate ar putea atârna ca o piatră de moară de gâtul viitorului premier. Dacă acesta va veni din tabăra liberală, atunci șansele sunt ca PNL să continue să piardă puncte în sondajele de opinie. Pe de altă parte, dacă acesta va veni de la PSD, atunci ascensiunea social-democraților în sondaje va înceta. Chiar dacă social-democrații nu vor guverna singuri, premierul va reprezenta imaginea coaliției și implicit se va face răspunzător de acțiunile guvernului.

Prin urmare, pentru PNL, un premier în primă fază de la PSD ar reprezenta o adevărată gură de oxigen. În plus, la nivel personal, ar reprezenta și un avantaj pentru Florin Cîțu. Acesta își vede poziția tot mai fragilă la conducerea PNL. Până acum nu a găsit mijloacele necesare pentru a opri drenajul de politicieni liberali care părăsesc barca partidului. În cazul în care vom avea un premier social-democrat, Florin Cîțu va avea timp să își facă curățenie în interiorul partidului și să își stabilizeze poziția de președinte PNL. Pentru liberali așadar, cea mai bună variantă ar fi una în care vom avea un viitor premier de la PSD. Rămâne de văzut dacă așa vor sta lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *