Skip to content
Politică

ANALIZĂ Retrospectiva incidentelor din Parlament. AUR, în centrul marilor scandaluri din ultimii 2 ani

Inquam Photos / Ilona Andrei

În ultimii doi ani de zile, Parlamentul României s-a confruntat cu un grad de violență verbală nemaivăzută de pe vremea „tribunului” Corneliu Vadim Tudor. Prin definiție o instituție în care compromisul și dezbaterea ar trebui să prevaleze, Parlamentul României începe să devină tot mai frecvent locul în care au loc dispute verbale aprinse, care riscă să degenereze în adevărate încăierări fizice. Mai de fiecare dată, în centrul acestor scene s-au aflat parlamentarii AUR.

Retrospectiva disputelor

Prima scenă la limita violenței fizice s-a consumat în martie 2021, la doar trei luni de la intrarea AUR în Parlament. Atunci, deputatul AUR Dan Tănasă a fost la un pas să se ia la bătaie cu parlamentarul USR-PLUS, Silviu Dehelean. Dan Tănase a folosit un limbaj care nu avea ce căuta în Legislativul României: „Dispari mă de aici, tu auzi ce spun? Îți ordon să dispari din fața mea, tu nu auzi ce zic. Marș, măi, de aici, nu te mai uita așa la mine. Strici aerul aici”. Dan Tănase avea să fie mai târziu protagonistul altor scene similare.

La sfârșitul anului 2021, parlamentarii AUR au trecut la un nou nivel al violenței. Inspirați probabil de evenimentele de peste Ocean, liderii AUR au chemat la Parlament mai mulți manifestanți. Înarmați cu steaguri, cei circa 100 de oameni au încercat atunci să forțeze intrarea în Parlament, dar au fost opriți de forțele de ordine.

Un alt moment încă și mai alarmant s-a petrecut la începutul acestui an. Atunci, liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, chiar la prezidiul Camerei Deputaților. Virgil Popescu vorbea la moțiunea simplă împotriva sa, moment în care Simion a venit peste el l-a microfon și a urlat în repetate rânduri ”Ești un hoț!”, ținându-l de gât. Virgil Popescu i-a replicat imediat, strigându-i ”Ești un prost!”. Acesta a fost momentul în care liderii AUR au demonstrat că pot trece oricând de la violența de limbaj, la violența fizică.

Ultimul episod blamabil s-a consumat chiar ieri, tot în Legislativul de la București. Deputatul PSD, Gabriel Zetea şi liderul AUR, George Simion s-au aflat la un pas de bătaie în şedinţa comisiei de muncă în care se dezbătea proiectul de lege privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor. Ulterior, în dispută s-a amestecat și Dan Tănase, iar disputa cu deputatul Zetea a continuat, cei doi țipând unul la altul.

Pericolul violenței verbale

Toate aceste scene demonstrează o escaladare periculoasă a violenței verbale în Parlamentul României în ultima vreme. Pe măsură ce asistăm la tot mai multe astfel de scene, există pericolul ca ele să devină comune. În felul acesta violența verbală devine o banalitate. De aici și până la violența fizică nu reprezintă decât un pas. În alte țări în care violența de limbaj a degenerat în violență fizică, parlamentele naționale au ajuns să fie golite de sens. Scene cu încăierări între deputați din alte state disfuncționale arată care pot fi consecințele pe termen lung ale înlocuirii dialogului și dezbaterilor civilizate cu violența de limbaj. Din acest punct de vedere, parlamentarii și societatea civilă nu ar trebui să tolereze astfel de scene pentru că în final ele duc la o degradare a dialogului, iar dialogul reprezintă temelia unei democrații funcționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *