ANALIZĂ Retrospectiva principalelor măsuri anti-inflație din ultimii ani

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Salarii mai mari pentru unii români, alimente mai ieftine şi tichete de masă cu valoare mai mare. Acestea sunt principalele măsuri anti-inflaționiste propuse de guvernul condus de Marcel Ciolacu. De la 1 august cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita pentru o perioadă de 3 luni. Guvernul Ciolacu continuă așadar măsurile anti-inflaționiste începute în timpul guvernării Ciucă. Iată cum arată retrospectiva măsurilor anti-inflație din ultimii ani.

Măsuri anti-inflație

Inflația a lovit din plin Europa în primăvara și vara anului 2022. Prețurile la alimentele de bază au explodat ca urmare a creșterii prețurilor la energie. La rândul ei, această creștere a prețurilor la energie a fost o consecință directă a războiului din Ucraina și decuplării treptate a Europei de energia provenită din Rusia. Inflația în România a ajuns, în punctul ei critic, la 16%, iar Banca Națională a încercat să o contracareze prin măsuri de creștere a ratei dobânzii de referință. Aceste măsuri, la rândul lor, au dus la scumpirea creditelor, un efect anticipat al majorării dobânzii de referință. Cert este că toate aceste măsuri au afectat serios românul de rând care a început să simtă pe pielea lui efectele inflației.

Ca urmare, guvernul condus de Nicolae Ciucă a început să implementeze treptat, cu sprijinul partenerilor de guvernare, o serie de măsuri anti-inflaționiste care să ajute populația. Primele măsuri au fost luate la începutul lui 2022. Guvernul a anunțat atunci introducerea unei Ordonanțe de Urgență care prevedea plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Concret, măsura prevedea ca pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Mai apoi, guvernanții au venit și cu măsuri de compensare a prețurilor la carburanți, care crescuseră simțitor. Executivul avea să aprobe o nouă Ordonanța de Urgență care reglementa compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți. Astfel, prin noul act normativ, fusese stabilită acordarea unei compensări de 0,50 lei/litrul de carburant, la pompă, pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină.

La 1 iulie 2022, guvernul Ciucă venea cu un nou pachet anti-inflație. Potrivit acestuia, guvernul adopta trei măsuri sociale importante. În primul rând amana cu 9 luni ratele la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntau cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă. În al doilea rând, se acorda un sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public. În al treilea rând, se acordara un sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

În final, guvernul Ciucă avea să mai adopte o măsură importantă chiar pe finalul mandatului. La începutul lunii mai guvernul ajungea la un acord cu procesatorii și comercianții pentru ieftinirea cu 20% a laptelui. Potrivit acordului încheiat pe 6 luni, procesatorii și comercianții urmau să împartă frățește reducerea.

În concluzie, măsurile adoptate de guvernul Ciolacu vin în completarea unora adoptate anterior de guvernul Ciucă. Toate acestea ar trebui să reprezinte un sprijin pentru buzunarul cetățenilor, în contextul inflaționist din prezent.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: