Skip to content
Economie

ANALIZĂ Riscul de-a se repeta marea inflație din anii 70. România, printre cele mai afectate state din Uniunea Europeană

monitorulcj.ro

Inflația din Uniunea Europeană și SUA reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru economie, mai ales că războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea continua o perioadă mai lungă, în condițiile în care nu există niciun pas în privința negocierilor. România este unul dintre statele UE cele mai afectate de inflație, înregistrând 8,5% în luna februarie, iar în aprilie ar putea depăși 10%, potrivit unor estimări realizate de BNR.

Războiul din Ucraina a influențat direct rata inflației din zona euro, ajungând la 7,5% în martie, potrivit datelor BCE. În luna februarie, rata inflației în zona euro era de doar 5,9%, ceea ce înseamnă o creștere de 1,6% în doar o lună. De un an de zile, rata inflației continuă să crească în Uniunea Europeană și în Statele Unite ale Americii și nu a arătat vreo tendință de scădere.

Situația economică actuală aduce multe riscuri, iar cel mai mare este stagflația din anii 70. Scăderea PIB-ului, inflație mare și creșterea numărului de șomeri ar putea să ducă economia în stagflație. Momentan, economia UE și SUA are doar una dintre condiții: inflația mare. Însă Christine Lagarde, președinta BCE, a anunțat că Uniunea Europeană estimează o creștere economică mai lentă decât era prevăzut. „Ne vom concentra pe termen scurt, cu o inflație mare și o creștere mai lentă”, a declarat Lagarde. JP Morgan estimează că Uniunea Europeană va avea, în acest an, o creștere economică de doar 3,2%, în scădere cu un procent față de estimările anterioare războiului din Ucraina, dar rămâne de văzut cât de mult va fi afectată economia Uniunii de sancțiunile impuse Rusiei, în condițiile în care Rusia era un partener economic pentru multe state membre.

În anii 70, SUA și Europa s-au confruntat cu cea mai mare criză a inflației. Criza economică din 2022 pare doar la început și dacă nu se va interveni va continua să crească. În ultimul an, decalajul dintre inflația de bază și ratele reale ale dobânzii a ajuns la 12%, iar în 1975 era la 15%, potrivit graficului de mai jos, realizat de Institutul Peterson pentru Economie Internațională. În anii 70 a fost nevoie de 8 ani pentru a stabiliza economia.

Sursa grafic: piie.com

Riscul recesiunii în Germania și UE

Pe măsură ce războiul din Ucraina va dura tot mai mult și sancțiunile economice împotriva Rusiei vor fi tot mai dure, atunci economia Uniunii Europene ar putea pierde tot mai mulți bani, arată specialiștii de la Rabobank, o bancă olandeză. Analiza lor arată riscurile unei recesiuni în UE, în condițiile în care războiul ar mai dura câteva luni. Simulările efectuate de RaboBank estimează că PIB-ul zonei euro ar putea pierde 0,2% în cel mai optimist scenariu (doar dacă va fi războiu) și 0,6% în cel mai pesimist scenariu (dacă pe lângă război vor funcționa și sancțiunile economice impuse Rusiei). În 2023, pierderile pentru PIB ar putea fi mult mai mari: în cel mai optimist scenariu PIB-ul zonei euro va scădea cu 0,3%, iar în cel mai pesimist scenariu pierderile ar putea ajunge la peste 1%.

Analiștii olandezi estimează că prețul alimentelor va crește foarte mult: grâul ar putea avea un preț mai mare cu 30%, iar porumbul cu 20%, ținând cont că Ucraina și Rusia sunt unii dintre cei mai mari producători. De asemenea, prețurile pentru energie ar putea crește în urma războiului și sancțiunilor, iar acest lucru se simte deja în economia UE. Chiar președintele Franței a avertizat că poate exista o criză alimentară în urma războiului din Ucraina. Chiar dacă țările europene nu ar fi cele care ar suferi cel mai mult din lipsa de alimente, economia UE ar înregistra pierderi.

De când a început războiul în Ucraina, economia Germaniei s-a redus deja cu 0,3% în ultimul trimestru din 2021, iar economiștii se tem că acest scenariu s-ar putea repeta pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce ar arunca Germania în recesiune, arată ft.com. Cum economia UE este dependentă de Germania, situația s-ar extinde imediat și în toate celelalte state membre. De asemenea, a scăzut foarte mult încrederea investitorilor în economia germană și totul depinde de măsurile pe care le va adopta Berlinul. În această perioadă, Germania se opune unui embargo pe gazul și petrolul din Rusia, care ar arunca direct Germania în recesiune. Directorul Deutsche Bank a precizat că recesiunea va fi „inevitabilă” dacă Germania va renunța la gazul din Rusia.

Inclusiv Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează că există numeroase riscuri pentru economia internațională în acest război din Ucraina. Prețurile tot mai mari la alimente și energie vor crește și mai mult inflația. Economiile din apropierea războiului se vor confrunta cu perturbarea comerțului și a lanțurilor de aprovizionare. Încrederea mediului de afaceri va scădea și se vor înăspri condițiile financiare. FMI precizează că pe termen lung, războiul ar putea modifica fundamental ordinea economică și geopolitică globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *