Skip to content
Coronavirus

ANALIZĂ ”România a învins pandemia” doar până la congres: Valul 4 lovește din plin, Guvernul rămâne paralizat de lupte interne

Inquam Photos/Octav Ganea

România se află încă la începutul valului 4 al pandemiei de coronavirus. Practic, de la jumătatea lunii august ne aflăm pe o pantă ascendentă în ceea ce privește numărul de cazuri, odată cu răspândirea tulpinii Delta. Treptat, am ajuns de la 200 – 300 de cazuri pe zi, la peste 1000 la începutul lunii septembrie, iar acum iată că înregistrăm aproape 4000 de cazuri zilnice și sute de oameni ajung din nou la ATI. Doar în februarie țara noastră a mai înregistrat același număr de cazuri și a cunoscut apogeul în martie anul acesta. Tot atunci, Guvernul a decis și introducerea unor restricții suplimentare și a impulsionat vaccinarea, dând acces mai rapid la ser restului populației. Acum, Guvernul se găsește paralizat în lupte interne nesfârșite, tratând epidemia ca pe o problemă secundară.

Pericolul pandemiei nu a trecut

În ciuda faptului că președintele și premierul declarau aproape la unison la începutul verii că România a învins pandemia, concluzionând după o logică strâmbă că lipsa e interes a românilor pentru vaccinare este echivalentă cu succesul campaniei de vaccinare, iată că începutul toamnei ne trezește la realitate și ne arată că pandemia este departe de a fi învinsă.

În țară, în acest moment, 7 județe au depășit sau se îndreptă rapid spre pragul de incidență de 2/1000 de locuitori. În Satu Mare s-a trecut deja de acest prag și se îndreaptă spre 3/1000 de locuitori. La fel stau lucrurile și în municipiul Cluj și în localități din județul Ilfov precum Voluntari, Bragadiru sau Berceni. Lucrurile acestea înseamnă automat noi restricții care vor fi aplicate gradual, în funcție de rata de incidență. Pentru moment, autoritățile se rezumă la limitarea participanților la evenimente precum nunți sau botezuri în aceste zone sau limitarea numărului de persoane care pot avea acces în spații închise precum săli de cinema. Lucrurile acestea sunt însă temporare, de vreme ce trendul este unul ascendent, iar mai devreme sau mai târziu se pot impune măsuri și mai draconice. La fel de grav este că creșterea ratei de incidență poate avea ramificații serioase odată cu începutul anului școlar și cu prezența fizică a elevilor la cursuri. Guvernul riscă să repete scenariul din 2020 atunci când au dat drumul școlilor doar pentru a le închide câteva săptămâni mai târziu din cauza numărului mare de infectări.

Oricât de eficiente ar fi pe termen scurt, aceste măsuri graduale tratează simptomele și nu rădăcina problemei. Rădăcina problemei o constituie răspândirea virusului în rândul unei populații doar parțial vaccinate, deosebit de expuse în fața acestui pericol.

România rămâne codașa Europei în ceea ce privește campania de vaccinare. Mai grav este însă faptul că autoritățile, în loc să prioritizeze campania de vaccinare și să găsească noi modalități pentru a stopa răspândirea virusului, sunt prinse în jocuri politice mărunte și lupte de succesiune la șefia partidelor. Or treaba guvernului este să guverneze, adică să imagineze soluții la problemele cetățenilor. Pandemia reprezintă o problemă gravă care se transformă pe zi ce trece în ceva și mai grav. Sistemul medical românesc riscă să fie depășit rapid în următoarea perioadă de numărul mare de infectări. Dacă autoritățile nu vor găsi rapid o soluție, riscăm să repetăm scenariul din primăvară, atunci când existau restricții de circulație după anumite ore. Întrebarea este însă alta. Pe fondul luptelor politice, vor avea autoritățile curajul de impune din nou astfel de măsuri, implicând la grămadă și cele câteva milioane de persoane complet vaccinate? Guvernul s-ar putea trezi cu o problemă majoră pe cap în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *