Skip to content
Economie

ANALIZĂ România a majorat de șase ori rata dobânzii de referință în 2022. Cum stă țara noastră comparativ cu alte state europene

Inquam Photos / Octav Ganea

Criza energetică din Europa a generat o inflație galopantă pe tot continentul. La rândul ei, originile crizei energetice sunt legate în mare parte de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei care au perturbat piețele de energie. Inflația a lovit buzunarul consumatorilor care scot acum mai mulți bani din buzunare pentru a achiziționa produsele de bază. Efectele în lanț sunt vizibile în toate statele europene.

Pentru a contracara inflația băncile centrale au făcut ceea ce știau mai bine – au majorat ratele dobânzilor de referință pentru a încetini economia, forțând consumatorii să economisească și să evite creditele. Din ianuarie și până în prezent, Banca Națională a României a majorat de șase ori rata dobânzii de referință, de la 2% cât era la începutul anului, la 6,25% în luna octombrie. Dobânda este cea mai mare din ultimii ani și a avut ca rezultat credite mai scumpe și o explozie a ROBOR. În context european, România are una dintre cele mai ridicate dobânzi de referință.

Cum au acționat alte state europene

Majoritatea statelor europene au realizat că nu au încotro și au majorat treptat ratele dobânzilor de referință. Totuși, acestea au acționat prudent și în majoritatea cazurilor, ratele dobânzilor de referință nu sar de 3 procente. Danemarca are cea mai mică rată a dobânzii de referință, doar 1,25%, un nivel pe care nu îl întâlneam în România nici măcar în perioada de dinaintea declanșării războiului din Ucraina. Suedia are și ea o rată a dobânzii de referință mică, doar 1,75%. În zona euro, în ansamblu, rata dobânzii de referintă este de 2%. Apartenența la zona euro ajută statele respective să își coordoneze politicile fiscale și să își stabilească o rată a dobânzii de referință comună.

Dincolo de exemplele statelor nordice care au o rată a dobânzii de referință mai mică decât în zona euro, statele din afara zonei euro au mai toate rate mari ale dobânzilor de referință. În Polonia, rata dobânzii de referință a ajuns la 6,75%, devansând-o chiar și pe cea din România. Ungaria are o rată a dobânzii de referință dublă față de cea din România (13%). Dacă mergem în afara Uniunii Europene lucrurile arată chiar mai rău. R. Moldova are în prezent o rată a dobânzii de referință de 21,5%. Creditele locuitorilor de peste Prut s-au ridicat la cer, generând o explozie de nemulțumire, coroborate de problemele din sectorul energetic. Chiar și în cazul Marii Britanii, stat care nu mai face parte din Uniunea Europeană după Brexit, dobânda de referință a ajuns la un nivel de 3%, nemaivăzut de 14 ani, de la criza economică din 2008.

Toate aceste lucruri arată că România se află undeva la jumătatea clasamentului european în ceea ce privește rata dobânzii de referință. Observăm de asemenea un avantaj în rândul statelor care au adoptat moneda unică europeană și care își pot coordona politicile fiscale mai bine, adoptând o rată a dobânzii de referință comună. Economiștii sunt pesimiști în ceea ce privește scăderea ratei dobânzilor în viitorul apropiat. Inflația va mai da bătăi de cap economiilor naționale și, după toate probabilitățile, ratele dobânzilor de referință vor continua să crească, ceea ce înseamnă implicit că creditele se vor mări, inclusiv în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *