Skip to content
Politică

ANALIZĂ România, în mrejele iliberalismului. Simbolistica nunții lui George Simion și alegerile din 2024

Inquam Photos / George Călin

Liderul AUR, George Simion, s-a căsătorit în acest weekend. Ceea ce ar fi trebuit să fie un eveniment privat, s-a transformat însă într-un exercițiu de PR politic și simbolistică legionară ce amintea de nunta „Căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu.

Românism, tradiție, ortodoxism

Nunta lui Simion a fost orchestrată în jurul a trei repere simbolice – românism, tradiție și ortodoxism. Participanții le evenimentul de la Măciuca au fost îndemnați să poarte straie tradiționale. Codul vestimentar a inclus ia tradițională, promovată inițial de Zelea Codreanu și legionarii săi și recuperată acum de George Simion și adepții AUR. La eveniment au participat fețe bisericești controversate precum ÎPS Teodosie. Printre „mondenitățile” prezente la nunta lui Simion s-au numărat și Dan Diaconescu, fostul lider populist al PPDD sau Adriana Bahmuțeanu.

Paralela dintre Simion și Zelea Codreanu a fost accentuată odată cu acest eveniment. Asta pentru că în 1925, la Crângu, lângă Focșani, „Căpitanul” organiza un evenoment similar. Nunta lui Zelea Codreanu a fost un eveniment public, la fel ca nunta lui Simion. Invitațiile la evenimentul din 1925 au fost raspândite prin orașele și satele României sub forma unor broșuri. În urmă cu aproape 100 de ani poporul era chemat la „măreața sărbătoare a neamului nostru”. Erau bineveniți însă creștinii, subînțelegându-se faptul că evreii erau excluși. Pirostriile purtate de Zelea Codreanu aveau crucea și zvastica nazistă. La 100 de ani distanță, Simion organizează un eveniment similar. Zvastica a dispărut între timp, dar simbolistica legionară a rămas. Similaritățile dintre cele două evenimente sunt evidente pentru orice persoană care deține un minim de cunoștințe istorice.

Un eveniment politic

Dincolo de simbolistică, nunta lui Simion a fost în realitate un eveniment politic, o declarație de intenție din partea liderului AUR. Populismul lui Simion și al celor de la AUR este evident încă de la intrarea acestui partid în Parlament. Toate acțiunile celor de la AUR au ca scop demonstrarea faptului că doar ei sunt reprezentanții adevărați ai „poporului”. În acest caz, „poporul adevărat” este definit în jurul simbolurilor subliniate în mod obsesiv de liderii AUR – ortodoxism, românism și tradiționalism.

Acest eveniment a avut ca scop propulsarea lui Simion în prim-planul atenției publice și totodată, poate fi înțeles ca momentul în care liderul AUR își lansează, cel puțin simbolic, candidatura la prezidențialele din 2024. Participanții la nuntă sunt cei care și-au declarat și ei public sprijinul pentru liderul AUR. Din acest punct de vedere ei susțin într-un fel sau altul valorile iliberale ale celor de la AUR.

Se repetă scenariul din 2000?

Se spune că trecutul nu se repetă, el rimează. Dincolo de paralela cu evenimentul din 1925, mai poate fi găsită încă una, alegerile din anul 2000. Atunci, un candidat iliberal, Corneliu Vadim Tudor, reprezentant al unui partid de extremă dreapta, PRM, a reușit performanța de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale. Motivul era legat în bună măsură de retorica populistă a acestuia, deziluzia electoratului și lipsa ofertei politice. Anul 2024 ar putea fi unul similar din acest punct de vedere. Lovit de o mulțime de crize (pandemia de coronavirus, inflație, război la granițele României, prețurile uriașe la alimente și combustibil), electoratul s-ar putea orienta din nou spre o extremă. În acest context, alți candidați ceva mai moderați de la partidele mainstream ar putea fi văzuți ca salvatori ai democrației din țară. Din acest punct de vedere nu ar fi exclus chiar să vedem un candidat comun al partidelor de la guvernare, sau un sprijin masiv pentru candidatul PSD/PNL în turul al doilea, din partea celorlalte partide mainstream.

Anul 2024 va reprezenta un test de foc pentru democrația românească. Întrebarea e dacă vom trece acest test, sau vom păși pe calea deja bătătorită a iliberalismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *