Skip to content
Coronavirus

ANALIZĂ România, noi recorduri negative în privința pandemiei de COVID. Cum arată lucrurile în restul Europei

Inquam Photos / George Călin

Valul 4 al pandemiei globale de coronavirus a lovit din plin toate statele Europei. Cu toate acestea, datele arată acum clar că acolo unde a existat un număr mare de vaccinați din ponderea populației, virusul nu a făcut ravagii atât de mari. Pe de altă parte, acolo unde am avut un număr mic de vaccinări – România și Bulgaria – virusul a făcut și face în continuare numeroase victime.

România și Bulgaria, la coada Europei

Săptămâna trecută, potrivit datelor centralizate de Universitatea Oxford, România și Bulgaria s-au plasat pe locurile 2, respectiv 1 în lume la decesele zilnice provocate de coronavirus, raportate la ponderea populației. Astfel, România înregistra 11,21 de decese la un milion de locuitori, iar Bulgaria 12,9. Deloc surprinzător, cele două state se află la antipozii Uniunii Europene când vine vorba despre vaccinare. Dacă cea mai mare parte a Europei de Vest a vaccinat cel puțin 75% din populație, iar state din Europa Centrală și de Est, au trecut de 50%, România înregistrează până în prezent doar 28,6% persoane vaccinate, iar Bulgaria numai 19,3%. Procentele acestea pun în mod oficial România și Bulgaria la coada Europei în privința vaccinării.

Campania de vaccinare din țara noastră s-a prezentat ca un total eșec în ultimele luni de zile. Autoritățile preconizau că vom atinge pragul de 5 milioane de vaccinați la începutul verii. Ținta a fost atinsă abia în luna august, iar de atunci ne aflăm practic pe un platou. De la începutul lunii august atunci când a fost în final atinsă această țintă și până în prezent s-au vaccinat mai puțin de 1 milion de oameni. Autoritățile s-au ferit după acest eșec să mai gândească lucrurile în termen de praguri de atins, o strategie care s-a dovedit a fi în final chiar mai rea decât cea a țintelor ratate. Între timp, în țara noastră s-au înregistrat aproape 40.000 de decese de la debutul pandemiei. Asta înseamnă aproximativ populația unui oraș mediu din provincie.

Între timp, testele RT- PCr au o eficiență de doar 50% în depistarea cazurilor de coronavirus, ul alt neajuns care pune probleme serioase în lupta cu pandemia. Specialiștii de la MedLife consideră că testele au o sensibilitate scăzută și pot duce la un sentiment de falsă protecție, implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul pacienților asimptomatici. Astfel, boala poate fi transmisă rapid și se pot forma focare de infecție chiar și acolo unde testele ar arăta lipsa existenței virusului.

Prin urmare, testarea cu testele rapide nu poate fi considerată o metodă eficientă pentru stoparea răspândirii virusului. Singura metodă eficientă rămâne cea a vaccinării. Datele statistice arată acum clar că există o corelație directă între numărul persoanelor vaccinate și numărul de cazuri și amploarea infectărilor dintr-un anumit stat. Cu cât există mai multe persoane vaccinate, cu atât mai puține sunt șansele răspândirii virusului și infectării unui număr mare de persoane. România rămâne însă la coada Uniunii Europene în ceea ce privește vaccinarea. Autoritățile par a fi pierdut deja lupta în ceea ce privește informarea corectă a populației, în timp ce teoriile conspirației capătă noi valențe în mediul online. Deși avem mijloacele necesare pentru a pune capăt pandemiei, alegem să trăim cu ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *