Skip to content
Economie

ANALIZĂ România săracă: plătim energie electrică și gaz mai scump decât italienii, dar avem salarii de 3 ori mai mici

economica.net

Românii au ajuns să plătească pentru energie electrică și gaze mai mult decât italienii, deși salariile noastre sunt de trei ori mai mici decât în Italia. Italienii au inclusiv furnizori care oferă prețuri mai mici decât în România și nu umflat facturile în această criză a prețurilor.

Vă prezentăm o comparație între tarifele percepute de Enel și E.ON, în România și Italia, deoarece sunt unii dintre cei mai mari furnizori de energie.

Enel România și Italia

În cazul celor de la Enel România, avem o ofertă „simplu anual” pentru energia electrică de 1,39 lei/kwh, care după aplicarea tuturor taxelor ajunge la 2,01 lei/kwh. Enel România spune că la un consum de 100 kwh pe lună, vom avea o factură de 201 lei (40,65 euro, potrivit cursului afișat de BNR azi). Prețul este fix timp de 12 luni.

Ofertele Enel din România

Enel Italia oferă un preț standard de 0,14 euro/kwh, adică 0,69 lei, potrivit cursului BNR. Prețul se referă doar la consum, este prețul standard pentru contractele noi care se pot încheia în 2022. Dacă îl confruntăm cu cel din România, observăm că este de două ori mai mic. În cazul României, prețul standard este de 1,39 lei/kwh, adică 0,28 euro/kwh. Dacă Enel Italia ar fi vândut energia la prețul din România, italienii ar fi plătit de două ori mai mult. La prețul din Italia se adaugă toate taxele și costurile pentru transport care sunt mai mari decât în cazul României.

Tarifele Enel Italia pentru energie electrică

Diferențele se mențin și în cazul gazului, doar că furnizorii din România măsoară gazul în Kwh, în timp ce italienii în metri cubi (smc).

Gazul oferit de Enel România are un preț de 0,784 lei/kwh. Enel România spune că la un consum mediu de 830 kwh/lună vom plăti 833,32 lei/lună (adică 168 de euro). Cantitatea de 830 kwh pe lună înseamnă circa 78 de metri cubi de gaz.

Tarifele Enel România pentru gaz

În Italia, Enel oferă un preț de 0,56 euro/metru cub de gaz. La un consum de 78 smc/lună, prețul ar fi de 43,68 de euro doar materia primă. După aplicarea tuturor taxelor din Italia, factura nu ar depăși pragul de 100 de euro, nu s-ar apropia în niciun caz de prețul de 168 de euro din România. Adică un italian, pentru aceeași cantitate de gaz, va plăti mult mai puțin decât consumatorul român abonat la aceeași companie.

E.ON România și Italia

Compania germană E.ON este prezentă în ambele țări, însă și ea are prețuri mai avantajoase în Italia.

E.ON România are un preț pentru energia electrică de 1,02 lei/kwh, doar pentru materia primă. După aplicarea taxelor și a accizelor, prețul E.ON România ajunge la 1,58 lei/kwh. E.ON estimează o factură de 158 de lei pe lună (32 euro/lună), pentru un consum de 100 kwh. Mult mai ieftin decât Enel România.

E.ON oferă prețuri mai avantajoase în Italia decât în România. Compania anunță că la un consum anual de 2.700 kwh pentru energia electrică în Italia (adică 225 kwh/lună), un consumator italian va plăti o factură de 43,2 euro/lună. Adică pentru fiecare 225 kwh/lună, factura va fi de 43 de euro/lună. În România, aceeași companie cere 32 de euro pentru un consum de 100 kwh pe lună.

Pentru gaze, E.ON România oferă un preț 0,67 lei/kwh. La un consum de 78 mc de gaz, factura va fi de 576 lei/lună (116 euro/lună). Mult mai puțin decât Enel România care cerea 833 lei/lună pentru un consum de 830 kwh (echivalentul a 78 mc de gaz).

Estimare factură cu 78 mc de gaz, E.ON România

E.ON Italia oferă o estimare a unui consum de 1.400 mc de gaz pe an, adică 116 mc/lună. Factura lunară a celor de la E.ON Italia va fi de 113,3 euro/lună fără taxe. Oferta este pentru cei de pe piața liberă. Prețul poate fi mai mic pentru cei care trec de la piața cu tarife fixe la piața liberă. Pentru cantitatea de 116 mc/lună, un consumator din România ar plăti 850 de lei/lună, adică 171 de euro, potrivit estimărilor de pe site-ul E.ON România.

E.ON Italia oferă un preț al gazului de 0,70 de euro/mc, mai mare decât tariful stabilit de Enel Italia, dar mai avantajos decât cel din România.

Tarifele E.ON Italia pentru gaz.

În Italia nu au fost umflate facturile în 2021

Mulți români s-au plâns că furnizorii le-au umflat facturile deși aveau deja contracte semnate. Pentru furnizorii din România nu au mai avut valoare contractele și au făcut ce au dorit.

Furnizorii italieni nu au schimbat tarifele în 2021, pentru contractele deja semnate. Contractele au fost respectate, iar măsurile guvernului italian au ajutat să se mențină prețuri echilibrate. Abia în decembrie 2021, furnizorii italieni au trimis o înștiințare consumatorilor, prin care i-au anunțat că tarifele din contracte vor fi modificate de la 1 martie 2022. Nici cu aceste schimbări, facturile italienilor nu se vor dubla. În cel mai pesimist scenariu, se estimează o creștere de 55% pentru energia electrică și 41% pentru gaz. Dacă guvernul italian va interveni în piață și dacă se va stabiliza piața europeană a energiei până în martie, creșterile ar putea fi mai mici.

Pentru o factură la energie electrică în Italia, cu un consum de 188 kwh, alți furnizori italieni au calculat 24,65 de euro. În România, Enel cere 40 de euro pentru un consum de 100 kwh.

Factură din Italia, calculată la tarifele din 2021, oferită de un alt furnizor decât Enel sau E.ON

Pentru o factură la gaze, cu un consum de 170 metri cubi, alți furnizori italieni au calculat 78,30 de euro de plătit, cu tarifele din 2021 (0,30 euro/metru cub de gaz). Pentru același consum, un român cu contract la Enel ar plăti 300 de euro, iar un român cu contract la E.ON ar plăti peste 250 de euro.

Factură din Italia, calculată pe tarifele din 2021, oferită de un alt furnizor decât Enel sau E.ON

Salariul mediu din Italia este de circa 1.550 de euro net pe lună, pentru 13 luni, sau 14 luni în cazul unor angajați. Un italian câștigă în medie 22.000 de euro pe an.

Salariul mediu în România este de 3.544 lei net/lună, adică 716 euro net/lună. Într-un an, un român cu salariul mediu câștigă 8.592 de euro net, de aproape 3 ori mai puțin decât un italian. Și totuși, românul este cel care trebuie să plătească facturi mai mari la energie.

Trebuie ținut cont și de faptul că 80% din gazul consumat în România este din producția națională, iar 20% provine din imprt. Italia este complet dependentă de importuri și totuși are tarife mai avantajoase.

Situația din Italia ne arată că este posibil să nu se umfle facturile cu sume colosale, inventate de furnizori, și se poate stabili un preț mai mic decât cel din România. În urma liberalizării pieței de energie, românii au ajuns în situația de a plăti mai mult decât italienii, asta deși în urmă cu doi ani situația era complet diferită.

 

 

 

 

 

1 comentariu la “ANALIZĂ România săracă: plătim energie electrică și gaz mai scump decât italienii, dar avem salarii de 3 ori mai mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *