Skip to content
Societate

ANALIZĂ România, țara muncii ieftine. 3,4 milioane de români au salarii mai mici de 2.600 de lei, sub valoarea coșului de consum

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a vorbit despre salariile mici din România, explicând că din punctul său de vedre, un salariu mic înseamnă sub 3.000 de lei net pe lună. Este primul ministru al finanțelor care abordează această problemă din țara noastră, ce afectează nivelul de trai și determină tot mai mulți cetățeni să se îndrepte spre state mai dezvoltate.

Din punctul meu de vedere, un salariu mic este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net, la momentul în care discutăm acum” a spus ministrul Adrian Câciu, într-un interviu pentru hotnews.ro.

România are o mare problemă cu salariile muncitorilor, deoarece este recunoscută ca fiind țara muncii ieftine. Totuși, forța de muncă ieftină nu ne-a ajutat să ne creștem și nivelul de trai sau să atragem mari investiții, cu impact în următoarele decenii.

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, sursa foto: Facebook

În țara noastră sunt 5,6 milioane de muncitori înregistrați oficial. Statisticile arată ca 3,4 milioane dintre acești muncitori câștigă mai puțin de 2.632 de lei net pe lună. Adică peste 60% dintre muncitori se chinuie să supraviețuiască de la o lună la alta.

Există diferențe foarte mari între salariile muncitorilor din mediul privat și cele ale funcționarilor publici. Salariul mediu net din administrația publică depășește 5.000 de lei, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică și citate de economica.net.

La nivelul României, salariul mediu net abia depășește pragul de 3.500 de lei. În octombrie 2021 era doar 3.544 de lei, înregistrând mai multe scăderi în timpul pandemiei.

Diferențele dintre salariul mediu net din administrația publică și cel la nivelul țării, unde e inclus mediul privat, continuă să se adâncească și să provoace numeroase nemulțumiri în societate. Mediul privat nu reușește să țină ritmul cu toate creșterile salariale ale funcționarilor publici, iar acest lucru afectează puterea de cumpărare a românilor. Potrivit datelor prezentate de Guvern, România ar avea 1,2 milioane de bugetari, ceea ce reprezintă circa 22% din totalul muncitorilor din țara noastră. Cei mai mulți dintre aceștia, mai exact 801.813 sunt angajați în administrația publică centrală.

Peste 60% dintre muncitori, la limita sărăciei

Coșul de consum a devenit tot mai scump în România, iar inflația tot mai mare afectează în mod direct puterea de cumpărare a cetățenilor. România se apropie de o inflație de 10%, ceea ce ar putea pune în mare pericol stabilitatea economică a țării. Doar Ucraina atinge astfel de cote, dar Kievul are un conflict direct cu Moscova și nu face parte din Uniunea Europeană.

Florin Cîțu, președintele PNL, a spus că inflația a atins deja cote alarmante și speră să nu treacă de 10%. „Aici, vom vedea estimările Băncii Centrale. Eu sper să nu crească peste 10% pentru că atunci chiar lucrurile s-ar scăpa de sub control şi ar fi foarte complicat să readuci inflaţia la 2,5%, fără costuri majore în economie” a explicat liderul PNL.

Costul coșului de consum, calculat de Friedrich-Ebert Stiftung

Coșul de consum, la nivelul anului 2020, era estimat la 7.278 de lei, pentru o familie cu doi copii, potrivit datelor prezentate de fundația Friedrich-Ebert Stiftung. Însă 3,4 milioane de muncitori nu-și vor permite un astfel de coș de cumpărături nici dacă ar munci ambii părinți. România are peste 60% dintre muncitori care nu-și permit un nivel de trai decent, ceea ce afectează grav economia țării.

Trebuie menționat că acest coș de consum nu implică și prețul tot mai mare la energie, inflația uriașă și toate celelalte prețuri care s-au mărit foarte mult în anul 2021. Deci valoarea coșului de consum a crescut în 2021, în timp ce salariile nu au avut o astfel de creștere, în afară de salariul minim, care de la 1 ianuarie 2022 a fost mărit la 1.524 de lei net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *