ANALIZĂ Românii plătesc cu aproape 10% MAI MULT decât italienii pentru alimentele de bază. Ciolacu promite reduceri

INQUAM PHOTOS/CORNEL PUTAN
Sursa foto: Inquam Photos /Cornel Putan

Prețurile alimentelor continuă să fie una dintre cele mai mari probleme pentru cetățenii români, după ce în ultimii 2 ani au crescut foarte mult în urma inflației. Noul guvern a promis să găsească o soluție pentru a reduce prețul alimentelor de bază, în următoarele luni.

Marcel Ciolacu, noul premier, a anunțat deja că a avut mai multe discuții cu marile magazine din țara noastră, însă acordul ar urma să vină până la sfârșitul acestui an.

„Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a declarat premierul.

Modelul francez nu este neapărat cea mai bună soluție, deoarece în urma negocierilor dintre Guvern și marile magazine, s-a ajuns la o reducere între 2% și 10%, după cum a anunțat chiar ministrul francez al economiei.

Doar în ultimul an, prețul cartofilor în România a crescut cu 36%, ouăle cu 33% și zaharul cu 60%, arată datele INS. Inflația a afectat grav prețul produsele din țara noastră, astfel încât un român plătește cu aproape 10% mai mult decât un italian pentru alimentele de bază, în condițiile în care italienii au salarii de peste 2 ori mai mari.

Prețuri mai mari cu 10% decât în Italia

Prețurile din România au crescut atât de mult încât au ajuns la nivelul Italiei, deși salariile sunt cu mult în urma celor din peninsula de la Mediterană. Dacă confruntăm supermarketurile din cele două țări vom observa că unele produse sunt chiar mai scumpe decât în România, deși țara noastră ar trebui să aibă o producție națională.

Astfel, 6 ouă biologice categoria 0 în Italia au un preț de 1,79 euro (8,87 euro la cursul BNR de azi), în timp ce în România același timp de ouă (dar de la un alt producător) ajunge la 11,49 lei. Doar de la acest produs, italienii câștigă aproape 3 lei.

În 2021, același produs din Italia avea un preț de 1,52 euro. De asemenea, același produs de ouă din România avea un preț de 9,9 lei. Se poate observa că în aproape 2 ani, prețul a crescut cu 2,5 lei în România, adică 0,5 euro. În Italia, în ultimii doi ani, prețul a crescut cu doar 0,27 euro.

Laptele în Italia are un preț care începe de la 1,69 euro (8,38 lei), în timp ce în România prețul laptelui începe de la 7,5 lei/litru în supermarketurile din București. În acest caz, românii sunt avantajați cu 1 leu.

România are o producție națională de ulei de floarea soarelui, dar acest lucru nu se simte foarte mult și în supermarketurile din țară. Cel mai ieftin ulei de floarea soarelui este 9 lei/litru în România, deși în medie acesta are un preț de circa 11 lei. În Italia, țară care depinde de importuri și care folosește foarte puțin acest ulei, vinde uleiul de floarea soarelui cu 2,29 euro (11,35 lei), cel mai ieftin produs.

În privința uleiului de măsline, România este categoric dezavantajată. Pentru un litru de ulei de măsline, un român trebuie scoată din buzunare cel puțin 45 lei (9 euro), în timp ce un italian îl va cumpăra cu 6,49 euro (32,17 lei).

Italienii au de câștigat și la carnea de porc. În supermarketurile din Italia, un kilogram de cotlete de carne de porc are un preț de 5,89 euro (29,19 lei). România, țară care importă foarte multă carne de porc, vinde kilogramul cu 35 lei.

Cea mai ieftină făină în supermarketurile din București începe de la 4 lei (0,80 euro), în timp ce în Italia o găsim la 0,69 euro (3,42 lei). Românii sunt avantajați în privința cartofilor. În supermarketurile din București s-au introdus cartofii noi, care au un preț de 4,49 lei/kg (adică 0,91 euro), în timp ce în Italia prețul cartofilor este de circa 2 euro/kg.

Un iaurt cu fructe Muller în supermarketurile din Italia are un preț de 1,84 euro/500g (9,17 lei), în timp ce în București același produs este vândut cu 9,69 lei/500g, mai mult cu 0,5 lei decât în Italia. Muller, o companie germană, reușește să-și vândă produsele mai scump în România decât în Italia.

Dacă o persoană din Italia ar cumpăra doar aceste produse, ar plăti 22,69 de euro, adică 112,40. Dacă un cetățean român va cumpăra aceste produse în București, va plăti suma de 122 de lei, cu 10 lei în plus decât un italian.

Salariul mediu în Italia este de circa 30.000 de euro brut pe an, în timp ce în România salariul mediu brut abia dacă ajunge la 16.500 euro pe an. Din acești 16.500 de euro, un român va pierde 42% după plata contribuțiilor și impozitului. În Italia, muncitorul va plăti din salariul brut doar impozitul și îi va mai rămâne un salariu net anual de circa 22.700 de euro/an, adică de peste 2 ori mai mult decât un muncitor din România.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: