ANALIZĂ Românii vor mai mulți bani pentru Armată. Cum arată forțele militare românești și cât de pregătite sunt

armata romana
Sursa foto: Facebook / MApN

Mai mult de trei sferturi dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România, iar în acest context peste jumătate sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP.

Unde este România în clasamentul mondial al marilor puteri militare

România este una dintre statele membre NATO care respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării. Asta în condițiile în care doar 11 dintre țările care formează Alianța respectă acest angajament. Proximitatea față de conflictul armat din Ucraina i-a făcut pe decidenții politici de la București să investească mai multă atenție și mai mulți bani în capacitățile de apărare ale României. Potrivit Globalfirepower, România se află pe locul 47 în lume în ceea ce privește capabilitățile sale militare.

Țara noastră are un personal militar estimat la aproximativ 151.000 de militari, dintre care 55.000 sunt în rezervă. Forțele terestre dețin 35.500 de militari, forțele aeriene sunt compuse din 11.700 de militari, iar forțele navale sunt compuse din 6.800 de militari. Pe lângă aceștia, România mai deține și 15.000 de forțe paramilitare.

În ceea ce privește efectivele, România are 224 de tancuri în stare de funcționare, dar și 146 de piese de artilerie. România are și 85 de aeronave, 3 fregate, 7 corvete și 5 căutătoare de mine.

În ultimii ani, România a dezvoltat un program ambițios de înzestrare militară, pentru toate categoriile de forțe. În toamna anului trecut, Armata a cerut aprobarea Parlamentului pentru demararea primei faze a programului F-35, care presupunea achiziția a 32 de avioane F-35. La începutul acestui an, agenția NATO pentru achiziții a semnat un contract de achiziționare în comun a 1.000 de rachete Patriot pentru dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

Armata română are în prezent în derulare 20 de programe majore de achiziții militare, dar la nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 de programe de înzestrare. 15 noi programe majore vor fi lansate în acest an. Mai putem aminti că în trecut Armata Română a achiziționat și avioane F-16, inițial din Portugalia, iar apoi din Norvegia. Totodată, au fost achiziționate sisteme de artilerie reactivă HIMARS, transportoare blindate Piranha 5 și camioanele militare Iveco. Pe partea de new-tech, România a achiziționat drone Bayraktar TB-2 de producție turcă și drone Watchkeeper, dar și baterii de coastă cu rachete antinavă NSM.

Recent, Forțele Navale au achiziționat două căutătoare de mine din clasa Sandown din Marea Britanie, primul ajungând deja în România și devenind operațional.

Forțele Aeriene să își modernizeze propria baza de producție. Vorbim aici despre avioane IAR-99 și avioane de transport C-27J Spartan.

În plus, este derulat un program pentru achiziționarea a 16 vehicule amfibii de asalt din SUA pentru Regimentul 307 de Infanterie Marină, iar două elicoptere Airbus H215M cu capabilități de luptă la suprafață vor intra în dotarea Forțelor Navale. Pentru achiziția acestora, statul ar urma să cheltuiască 823 milioane de lei.

În concluzie, ultimii ani au fost marcați de achiziții importante din partea forțelor militare ale României. În viitor, șansele sunt ca România să continue să aloce cei 2% din PIB pentru apărare și posibil, chiar mai mult. Achizițiile militare planificate vor continua. Cu atât mai mult cu cât, achizițiile militare sunt aprobate la nivelul opiniei publice.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: