Skip to content
Politică

ANALIZĂ Rotativa guvernamentală: ce implică sistemul stabilit de PNL și PSD, cum se vor împărți portofoliile din Executiv și cum ar putea arăta noul Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea

Rotativa guvernamentală stabilită de PNL, PSD și UDMR ar urma să aibă loc pe 25 mai 2023, acesta fiind momentul când actualul premier al României, Nicolae Ciucă, îi va ceda fotoliul de la Palatul Victoria șefului PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit protocolului, rotativa din mai, prin care liderul PSD ar urma să îi ia locul lui Nicolae Ciucă la vârful Guvernului, vizează și schimbarea ministerelor importante: PSD, care are Finanțele, ar urma să preia de la liberali Justiția, iar PNL ar lua Transporturile de la social-democrați, care vor primi în schimb Ministerul Fondurilor Europene și Secretariatul General al Guvernului.

Surse politice, atât din PNL, cât și din PSD, exclud la această oră o abatere de la planul inițial stabilit de cele trei partide. „ Nu avem de ce să renegociem protocolul agreat în momentul în care s-a format coaliția, asta e clar. Ce vor alții și ce au de demonstrat sau vor să demonstreze, asta e altă discuție. Noi nu renegociem nimic”, au precizat surse liberale pentru PS News.

De cealaltă parte, social-democrații exclud la această oră posibilitatea ca generalul Nicolae Ciucă să rămână în fruntea Guvernului și după rotativa guvernamentală.

„Noi chiar nu știm de unde a apărut acum discuția asta acum pe renegociere. Marcel Ciolacu vine premier, asta a fost discuția. Nu ne gândim să îl păstrăm pe Ciucă la Palatul Victoria. Asta e o prostie inventată”, au precizat surse social-democrate pentru PS News.

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD și cum ar putea arăta Guvernul

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

– Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

– Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

– Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

– Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor
Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor

Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte întrucât acest lucru riscă să genereze conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.

În ceea ce privește domeniul justiției, PSD are deja câteva nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019, iar din 2020 este deputat PSD, sau Laura Vicol – care deține în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal.

Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.

Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabilă. Un alt nume cu care liberalii ar putea veni la Ministerul Transporturilor este Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.

PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri: deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

Marius Budăi ar vrea ca Ministerul Muncii să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală: „Nu pentru mine. Pentru partid”

Invitat la Puterea Știrilor, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că și-ar dori ca ministerul pe care îl conduce să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală. „Sunt foarte multe politici sociale care, pe lângă politicile economice, sunt o caracteristică a Partidului Social Democrat”, a a spus Budăi.

Cât despre rotativa guvernamentală ce ar urma să aibă loc în luna mai, social-democratul a susținut că planul coaliției în această privință va fi respectat, lucru confirmat chiar de declarațiile recente ale celor doi lideri ai PNL și PSD.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, la Puterea Știrilor

„Îmi doresc ca Ministerul Muncii să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală, nu pentru mine neapărat, ci pentru partid. Sunt foarte multe politici sociale care, pe lângă politicile economice, sunt o caracteristică a Partidului Social Democrat. Va fi o discuție care va fi purtată în coaliție, dacă va rămâne Ministerul Muncii tot la PSD și după rotativa guvernamentală. Eu v-am spus strict părerea mea personală. Eu cred foarte mult în social-democrație, în a dezvolta și a echilibra măsurile economice și măsurile sociale. Orice economist poate să ne spună că nu putem sprijini doar cererea, fără a sprijini și oferta și lucrurile să meargă bine. Trebuie un echilibru cât mai bun între măsurile cu caracter economic și măsurile cu caracter social.

Cât despre rotativa guvernamentală, ați văzut recent poziția celor doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, care au spus că acest lucru se va respecta și se va face rotativa. Discuțiile sunt inerente, importante sunt pozițiile celor doi lideri (n.r – despre cei care pun sub semnul întrebării rotativa guvernamentală)”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Puterea Știrilor.

„Dacă poate fi îmbunătăţit protocolul de guvernare, o vom face”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi, despre negocierea portofoliilor la rotaţia premierilor din luna mai, că partidele din coaliţie au semnat un acord în urmă cu un an şi ceva şi de acolo se pleacă, dar dacă se va considera de către toate părţile semnatare ale acelui protocol că acesta poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut.

Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat dacă PSD va iniţia o astfel de discuţie, pentru îmbunătăţirea protocolului de guvernare, Grindeanu a răspuns: ”Mai avem până atunci, o să vedem”.

La rândul său, ministrul liberal Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre o preluare a Ministerului Transporturilor la rotativa premierilor, că dacă e să ne raportăm la protocolul semnat în coaliţie, acest scenariu este posibil.

El a ţinut să precizeze, despre păstrarea portofoliului fondurilor europene, că este decizia coaliţiei, care se va lua la momentul potrivit şi probabil că vor cântări şi rezultatele pe care le obţii ca ministru.

Ionuț Stroe (PNL): Ar fi păcat să reîncepem discuţii politice care pot periclita stabilitatea”

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a dat asigurări, joi, într-o intervenţie la Digi24, că nu sunt discuţii în acest moment privind renegocierea protocolului coaliţiei, care funcţionează în baza unui document, el precizând că ar fi păcat să se abată şi să reînceapă discuţii politice şi lucruri care pot periclita stabilitatea într-un moment extrem extrem de important pentru ţară.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, la Puterea Știrilor

”Situaţia este mai mult decât clară, adică această rotativă guvernamentală este parte a înţelegerii care a stat, la vremea respectivă, la baza existenţei acestei coaliţii. Noi, liberalii, am semnat acest protocol tocmai pentru a asigura la vremea respectivă stabilitatea politică a ţării, într-o perioadă care era extrem de dificilă din punct de vedere economic”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL. El a arătat că, ”în momentul de faţă, toate partidele trebuie să îşi respecte angajamentele”.

”Noi, liberalii, am spus-o foarte clar, indiferent de situaţiile care au fost (..) noi abordăm cu maximă responsabilitate această situaţie în care ne găsim şi evident că acest protocol al coaliţiei este unul care va fi respectat. PNL este un partid serios, ne respectăm angajamentele şi tratăm cu maximă seriozitate această stabilitate şi responsabilitate pe care o avem în momentul de faţă, faţă de actul de guvernare”, a afirmat deputatul PNL.

Kelemen Hunor: UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Nu ne priveşte

Vicepremierul României, Kelemen Hunor, a declarat că schimbările guvernamentale din mai 2023 au loc doar între PSD şi PNL, asigurând că în ciuda unor polemici sau dispute, coaliția va rămâne în aceeași formulă.

„Să fim de acord că nu o să avem o altă soluţie, că o coaliţie înseamnă şi conflicte, înseamnă şi dispute şi polemici, dar vom avea coaliţie în continuare. Coaliţii politice la nivel guvernamental şi parlamentar, nu vorbesc la nivel local, pentru că acolo lucrurile sunt mai nuanţate. Deci asta va fi”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la TVR Info.

Kelemen Hunor, președintele UDMR

Întrebat ce se va întâmpla la rotativa din luna mai cu UDMR şi dacă se va regăsi în guvernare în continuare, vicepremierul a răspuns: „Rotativa pe noi nu ne priveşte”. „Nu suntem implicaţi în rotativă în sensul de a schimba ceva, fiindcă acolo în înţelegere scrie că se schimbă premierul între PNL şi PSD, secretariatul general al Guvernului şi patru ministere. Deci pe noi nu ne priveşte rotativa, în sensul de a fi implicaţi direct în aceste schimbări. Nu e o chestiune de a fi dispuşi sau a nu fi dispuşi. Problema e foarte simplă, există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei, dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile”, a completat liderul UDMR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *