Skip to content
Economie Societate

ANALIZĂ Săracii Europei: Românii plătesc rate la bănci de 2 ori mai mari decât germanii sau italienii

cursdeguvernare.ro

 

Într-o perioadă în care Guvernul și băncile sunt într-un conflict deschis și se acuză reciproc, ne-am uitat la băncile din alte țări pentru a vedea cât plătesc europenii din alte state.

Astfel, am introdus în simulatoarele băncilor europene aceleași detalii: o casă nouă în valoare de 200.000 de Euro, dintre care împrumutul la bancă să fie de 100.000 de Euro, iar diferența din conturi personale. Pentru împrumutul de 100.000 de Euro am optat să-l achităm în 30 de ani. Iată cât plătim în Spania, Italia, Germania și Franța!

Spania. Banca Santander

Banca Santander este lider în Spania și una dintre cele mai mari din lume. Pe site-ul băncii, găsim imediat un simulator pentru a calcula ratele creditului.

Rata lunară variabilă ar fi: 369,12 Euro/lună în primul an și 317,30 Euro în următorii ani, cu o dobândă de 1,99% pentru primul an și Euribor+ 0,99% pentru următorii ani, iar un DAE de 1,63%. Rata fixă ajunge la 397,73 Euro pe lună, cu o dobândă de 2,55%, iar DAE 3,18%.

Italia. Unicredit

Am aplicat aceleși detalii și în simulatorul băncii Unicredit din Italia, de asemenea, lider în peninsulă și un gigant la nivel internațional, fiind prezent chiar și în România.

Unicredit ne-a oferit o rată fixă de 382,25 Euro, cu o dobândă fixă de 2,25% și DAE 2,43%. Rata variabilă pentru creditul nostru este de 312,53 Euro, cu dobânda de 0,80% și DAE 0,95%, la care se adaugă dobânda Euribor la 3 luni de 1,10.

 

Pe site-ul Unicredit din România am calculat pentru același credit și a rezutat: rată lunară de 668 Euro, dobândă variabilă de 7,04% și DAE 7,3%. La 100.000 de Euro împrumutați, banca ne anunță că vom restitui 240.801 Euro.

 

Germania. Deutsche Bank

Ținând cont că în România am fi plătit 668 de Euro pe 30 de ani, la un credit de 100.000 Euro, în Germania același credit poate fi achitat în 15 ani, cu o rată lunară de 622,09 Euro, o dobândă de 1,53% și o taxă anuală 1,54%. De unde rezultă, că pe o perioadă de 30 de ani, ei ar plăti o rată mult mai mică decât românii.

La Volksbank Stuttgart, pe 30 de ani, cu o rată de rambursare de 2,5%, simulatorul ne calculează o rată lunară de 388,33 Euro.

 

Franța. BNP Paribas

BNP Paribas, pe site-ul lor, ne-a calculat o rată de 387E/lună, la o valoare a creditului de 100.000E pe 30 de ani. Dobânda fixă este de 2,35% pe an.

Societe Generale, prezenți și în România, au un calculator mult mai simplu, iar rata lunară este calculată la 440E.

Concluzii

Desigur, aceste date sunt doar orientative, ele pot fi diferite de la caz la caz, dar după cum am observat la Unicredit, românii plătesc rate de 2 ori mai mari decât italienii.

De asemenea, dacă un german plătește o rată de 600 Euro/lună, va achita un credit de 100.000 de Euro în 15 ani, iar un român, cu aceeași rată, va achita același credit în 30 de ani. Adică plătim de 2 ori mai mult și decât germanii.

Salariul minim pe economie din România este de 3 ori mai mic decât cel din Germania. Mai săraci, dar mai îndatorați.

Explicațiile pentru această situație ar trebui să vină de la Ministerul Finanțelor și de la BNR. Băncile sunt libere să-și stabilească singure dobânzile, pe o piață liberă, și țara noastră nu e nici Germania, nici Italia.

 

11 comentarii la “ANALIZĂ Săracii Europei: Românii plătesc rate la bănci de 2 ori mai mari decât germanii sau italienii

 1. Suntem tara în care șeful de trib a vândut misionarilor pădurea și pământurile moștenite de la înaintași pentru o oglinda și trei margele de sticlă. Iar tribul își răscumpără acum propriile case cu prețul unei sclavii injositoare.

 2. E normal sa fie dobanzile mai mari dat fiind ca riscul sa nu-ti iei banii inapoi e mai mare plus ca nu avem euro si avem si inflatie pana la dumnezeu si inapoi. Mergeti votati PSD sa va dea dobanzi mai mici si bani mai multi … dupa care mirati-va ca preturile se tripleaza si de fapt ai salar dublu si painea costa triplu. Asta pateste un popor care in loc sa mearga la scoala a ales sa aiba „scoala vietii”. Isi vinde viitorul pentru o bere si un mic… dupa care se bate in piept cu caramida ca el e patriot.

 3. Normal ca o banca italiana sa dea dobânzi mai mici la italieni. Altfel n-ar fi patrioți.
  Bine ca au dat în cap și la banca Transilvania, românească. De patrioți ce sunt. Despre asta de ce nu faceți un articol?

 4. Unii de la ciuma rosie au facut niste verificari pe interent, ceea ce nu este rau deloc.
  Ce este rau e ca din nou (ca pe timpuri) spun un adevar pe jumatate, ceea ce pentru cei care nu judeca este mult mai rau decit o minciuna bruta.

  Precum se vede mai jos, pentru imprumuturile in euro diferenta dintre Romania si tarile din zona euro este catastrofala. Sumele totale platite sint aproximativ duble in Romania fata de cazul in care imprumuturile respective ar fi facute in tarile din zona euro.

  Ceea ce nu se mai spune in articolul de mai jos (intentionat sau din prostie) este ca una dintre regulile de aur ale celor care vor sa ia imprumuturi este sa le ia in moneda in care sint platiti (alta este sa nu te indatorezi cu mai mult de 30% din cit poti plati lunar m dupa ce scazi cheltuielile curente).

  Acum citiva ani Isarescu tot cinta asta si treptat s-a implemntat si in practica. BNR (probabil) a facut tot ce i-a stat in putinta sa faca creditele in euro cit mai dezavantajoase astfel incit prostimea sa nu le mai ia.
  Faptul ca diferenta intre credite este atit de mare BINE pentru prostimea romana. Asta este o masura de PROTECTIE a PROSTIMII (va mai amintiti de scandalul cu francii elvetieni?).
  Astfel in momentul de fatza avem credite in alte monede decit leul numai de vreo 30%, ceea ce este bine (ar fi si mai bine daca nu a fi deloc).

  Inca o informatie omisa de autorul articolului de mai jkops este ca daca faci imprumuturi in lei diferentele nu mai sint chiar atit de mari.
  Pe lei avem dobinzi de aproximativ 7% in momentul asta, ceea ce este corect (sa nu uitam ca avem inflatie de vreo 3%). Daca facem calculele la creditele luate in lei si facem conversia in euro o sa vedem ca diferentele nu mai sint nicxi pe departe atit de mari intre Romani si tarile din zona euro.

  1. Am facut calculul la BRD Romania la un imprumut ipotecar in lei. A iesit o rata de 3460 lei aproximativ. Convertit in euro ar face undeva la 730 euro. Banca mama din Franta, Societe Generale ofera o rata de 440 euro. Diferenta este de 290 euro (cam 1400 lei). E putin dpdv tau de vedere, Ovi! Nu mai sustineti bancile!

 5. Las si eu asta aici poate se mai trezeste macar 1 persoana. Atata timp cand credem in iluzii si avem mentalitate de proprietar aka ” sa fie casa mea” bancile vor continua sa traga pe noi, defapt pe oamenii cu aceasta mentalitate. De ce credeti ca in occident nu cer dobanzi atat de mari la banci, cu toate ca isi permit cam toti. Pentru ca e diferenta de mentalitate. Si ei stau o viata intreaga in chirie si chiar mor in chirie. Nu au mentalitatea ”sa fie casa mea” Si e perfect normal, ca nu iei casa cu tine cand mori.

  Si nu, rata nu este niciodata cat chiria si nici mai mica, pentru ca pe langa rata ai asigurare, comisione peste comisioane + ca platesti dobanda de iti vine acru si cu banii aia din dobanda ai putea sa incerci o afacere, chiar doua, asta daca i-ai pune deoparte.

  Dar din pacate multi din cei care pot face credit acum au luat aceasta mentalitate din de la parinti si de la cei din jur ca de ” tre sa ai casa ta”. Da, dar cu ce riscuri? Ce mai conteaza, Da-le in colo de riscuri. Esti sclav la corporatie 30 ani, no problem. Am venit pe pamant sa ne bucuram de viata nu sa fim sclavi. Dar ma rog, fiecare face cum crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *