Călin Georgescu a înregistrat o victorie total neașteptată în primul tur al alegerilor prezidențiale, dar întrebarea fundamentală este cine sunt susținătorii lui? Georgescu a declarat că nu a avut susținerea vreunui partid, însă Partidul Oamenilor Tineri (POT) l-a susținut la prezidențiale.
Cine sunt POT?
Înființat inițial ca o mișcare civică, POT a fost înregistrat oficial ca partid politic cu scopul declarat de a promova interesele tinerilor români, de a lupta împotriva corupției și de a revitaliza implicarea civică. Totuși, structura sa de conducere este opacă, iar liderii săi sunt puțin cunoscuți publicului larg. Printre vocile proeminente din cadrul partidului se numără persoane fără un background politic semnificativ, dar care sunt active pe rețelele de socializare, promovând mesaje populiste și, uneori, controversate.
Pe Facebook, Partidul Oamenilor Tineri are doar 8.000 de urmăritori. Înaintea alegerilor prezidențiale mai mulți membri POT s-au filmat spunând că îl susțin pe Călin Georgescu, așadar anunțul privind o nouă susținere a acestuia în turul 2 nu reprezintă o surpriză. În majoritatea mesajelor, POT promovează un mesaj anti-sistem, îndreptat împotriva clasei politice.
De-a lungul timpului, POT a evitat clarificarea poziției sale pe teme majore, preferând să își construiască imaginea în jurul unor mesaje anti-sistem și declarații generale despre „nevoia unei schimbări”.
Anamaria Gavrilă este unul dintre fondatorii POT. Ea a fost primul parlamentar care a plecat din AUR, la scurt timp după ce partidul intrase în Parlament. A fondat POT, un partid în care se regăsesc oameni cu vârsta maximă de 34 de ani.
„POT a fost primul și singurul partid care a spus că susținem și votăm Călin Georgescu, toate celelalte partide probabil au ieșit acum după rezultatul de ieri. Această decizie de susținere a venit în urma unui sondaj intern, democratic, unde am întrebat membrii partidului pe cine doresc să susținem la președinție. Eu cred că este ceva greu de explicat, dar se poate simți în sensul foarte tare, în sensul că românii sunt frustrați, căutau adevăratele valori și cineva care să le vorbească cu sens și esența noastră, care este iubire, colaborare cu semenii și noi toți cu Dumnezeu, esența noastră este iubire, bunătate, dăruire și să facem mai bine decât am găsit. Este și misiunea partidului POT, este rostul pentru care ne-am născut români și nu altă nație, de a lăsa mai bine decât am găsit, iar când inimii românilor le vorbești ceea ce face sens și este esențial se creează acest val surprinzător”, a spus Gavrilă.
Această mișcare de sprijin a fost criticată vehement de mai multe organizații și lideri politici, care au pus sub semnul întrebării autenticitatea declarațiilor pro-europene ale partidului.
Călin Georgescu, cunoscut pentru declarațiile sale controversate și pentru pozițiile sale apropiate de interesele Rusiei, a fost considerat o figură polarizantă în peisajul politic românesc. Susținerea sa de către POT ridică întrebări asupra agendei reale a acestei formațiuni politice. În loc să își mențină o poziție neutră sau să sprijine un candidat care promovează valorile democratice și pro-europene, POT a ales să se alinieze unui personaj cu o reputație dubioasă.
De-a lungul timpului, POT a promovat mesaje ambiguue sau chiar anti-occidentale. Acestea contrastează puternic cu retorica sa oficială, care pretinde a susține interesele tinerilor într-o Românie europeană și democratică. Mai mult, lipsa de transparență financiară și organizațională, precum și legăturile presupuse cu diverse grupuri de influență obscure, contribuie la imaginea unui partid mai puțin interesat de binele public și mai mult de agende ascunse.
În concluzie, Partidul Oamenilor Tineri pare a fi genul de partid apărut din neant, la fel ca și candidatul pe care îl susțin, Călin Georgescu. Ambiguitatea mesajelor transmise precum și lipsa de transparență ridică semne de întrebare serioase cu privire la agenda reală a POT și interesele care se ascund în spatele așa-zisului Partid al Oamenilor Tineri.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News