ANALIZĂ: Scade numărul românilor interesaţi să cumpere o locuinţă

bloc apartament
Sursa foto: Unsplash

Ponderea celor care plănuiesc să achiziţioneze o locuinţă în următoarele 12 luni a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 45% în 2022, la 37% anul acesta, însă a crescut spectaculos ponderea celor care caută să închirieze, de la 32% în 2022 la 48% în 2023, arată o analiză iO Partners, în colaborare cu Storia.ro. Cele mai atractive cartiere din Bucureşti pentru închiriere sunt Dristor, Tineretului – Timpuri Noi, Titan, Drumul Taberei, Unirii, Victoriei – Romană-Universitate, în timp ce pentru o posibilă achiziţie Titan rămâne în topul preferinţelor, la fel ca şi anul trecut, urmat de zona Tineretului – Timpuri Noi şi cartierele Drumul Taberei şi Dristor. În cazul achiziţiei, casele au pierdut din atractivitate în favoarea apartamentelor mici, mai accesibile.

iO Partners, în colaborare cu Storia.ro, au continuat seria analizelor structurii chiriaşilor şi a cumpărătorilor care prospectează piaţa rezidenţială din Bucureşti. Aceasta este a doua analiză anuală care surprinde transformările din piaţa de profil prin prisma caracteristicilor socio-demografice şi de stil de viaţă a situaţiei locative curente şi a planificării situaţiei locative în viitor, precum şi a modului în care aceştia îşi alocă bugetele.

”O primă concluzie este aceea că ponderea respondenţilor care plănuiesc să achiziţioneze o locuinţă în următoarele 12 luni a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 45% în 2022, la 37% anul acesta. În schimb, a crescut spectaculos ponderea celor care caută să închirieze, de la 32% în 2022 la 48% în 2023. Totodată, 15% din respondenţi sunt nehotărâţi în această privinţă. Acest lucru evidenţiază în mod clar impactul creşterii dobânzilor şi, în general, scăderea accesibilităţii locuinţelor determinată de costurile mari de finanţare şi de inflaţia crescută, diminuând disponibilitatea resurselor financiare”, arată analiza.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL