Skip to content
Societate

ANALIZĂ Scandalurile din Poliție: incompetență criminală, negocieri cu interlopii, copii călcați cu mașina. De ce avem nevoie de reformă

romaniajournal.ro

Poliția Română își arată din nou fața urâtă și pune în umbră munca polițiștilor cinstiți care asigură securitatea în societatea. Evenimentele din ultimele zile ne arată că e necesară o reformă a Poliției, pentru a le garanta cetățenilor că sunt în siguranță în România.

Scandalul de la Bolintin Vale e doar o reacție firească la indiferența pe care o arată Poliția Română cu anumiți infractori. Polițiștii s-au remarcat de mai multe ori cu decizii contestate de societatea civilă din România.

În 2019, polițiștii au așteptat circa 4-6 ore la poarta lui Gheorghe Dincă, suspect pentru răpire și crimă. Unul dintre vinovați era și procurorul din acel caz, dar polițiștii nu au găsit nici până acum cadavrele celor două fete răpite. De aproape 3 ani, polițiștii nu pot spune ce a făcut Gheorghe Dincă cu trupurile fetelor și nu au probe concrete care să arate ce s-a întâmplat acolo.

Gheorghe Dincă (FOTO: Digi24)

În anul 2021, o mașină a explodat în Arad și un bărbat și-a pierdut viața. Deși pare un asasinat la comandă, nici până azi nu există măcar vreun suspect. Familia afaceristului Ioan Crișan, victima exploziei, acuză autoritățile că nu fac nimic în această anchetă.

Sunt doar câteva exemple recente în care Poliția Română a fost ineficientă și incapabilă să protejeze viețile cetățenilor și nici măcar nu a reușit ulterior să facă anchete pentru a-i condamna pe cei responsabili. În plină pandemie de coronavirus, șefii Poliției Române au preferat să se întâlnească cu interlopii și să-i roage să nu facă evenimente cu sute de oameni. În loc să aplice sancțiuni, să facă arestări, să impună legea în societate, Poliția Română negocia la miezul nopții cu interlopii din București.

În ultimii ani, s-a văzut cel mai urât chip al Poliției Române, care, din păcate, pune în umbră eforturile unor polițiști cinstiți. Evenimentele din Bolintin Vale sunt o consecință a indiferenței pe care anumiți polițiști o arată în rezolvarea unor cazuri. Sute de oameni au ieșit în stradă, în Bolintin Vale, după ce un șofer a fost ucis cu o cărămidă. IPJ Giurgiu este un monument al incompetenței, după ce anul trecut, hoții au furat chiar din sediul IPJ Giurgiu. În urmă cu câteva săptămâni, hoții au furat muniție din sediul Poliției Mihăilești, din județul Giurgiu. Cătălin Georgescu, șeful IPJ Giurgiu, a fost demis în urma protestelor din Bolintin Vale, dar această decizie nu va rezolva nicio problemă, pentru că în județ rămân mulți alți polițiști care tratează cu indiferență problemele cetățenilor.

Cătălin Georgescu, fostul șef IPJ Giurgiu (foto: giurgiupesurse.ro)

În ziua în care oamenii protestau pentru că Poliția Română nu a fost capabilă să apere viața șoferului din Bolintin Vale, un polițist din București lovea cu mașina doi copii, iar unul murea chiar pe loc, celălalt fiind în stare gravă la spital. Din imaginile apărute în online, se poate observa cum polițistul care a ucis o fată se apropie de trupul victimei și îl împinge cu piciorul, precizează libertatea.ro. Mai mulți martori au declarat că mașina de poliție se deplasa cu viteză și nu avea semnalele luminoase sau acustice pornite. Martorii au precizat că abia după incident s-ar fi aprins semnalele luminoase.

Un purtător de cuvânt al Poliției consideră că „în momentul în care un polițist intră în serviciu se află în misiune”. Probabil misiunea agenților care stau la birou toată ziua e foarte grea. Sau misiunea celor care dau interviuri în presă, pentru că tot în serviciu se află și aceștia. După astfel de criterii, putem deduce că Poliția nu face distincția între polițiști care se plimbă cu mașina pe străzi și polițiști care intervin în urma solicitărilor venite din partea cetățenilor.

De ce avem nevoie de o reformă în Poliție

Schimbarea trebuie să pornească de la nivelul școlilor de poliție și academiei, unde sunt formați tinerii ce vor să aleagă această meserie. Multora le lipsește empatia, așa cum se observă în cazul polițistului care a lovit cu mașina doi copii în București. Polițiștilor români le lipsesc multe cursuri esențiale, precum cele de prim ajutor, conducere defensivă, aplanarea conflictelor etc. Școlile de poliție și academia sunt învechite, având urgent nevoie de reformă, mai ales după atâtea scandaluri de teze de doctorat plagiate.

Dacă în Statele Unite ale Americii polițiștii sunt acuzați că folosesc prea des violența, în România aceștia sunt acuzați că nu intervin deloc sau că sunt de partea infractorilor. Acest lucru reflectă corupția și incompetența din conducerea Poliției.

Poliția Română trebuie să devină o structură independentă de Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât politicienii să nu mai decidă funcțiile de conducere. În Italia, Carabinieri este o instituție independentă de Guvern, este considerată unitate militară și se organizează singură fără implicarea politicienilor. Carabinierii participă la cele mai dificile misiuni împotriva mafiei sau jafuri armate în care se folosesc frecvent armele.

Carabinieri în Italia (Foto: quotidianopiemontese.it)

În Marea Britanie există o structură a Guvernului care se ocupă special de anchetarea polițiștilor. Această structură analizează plângerile cetățenilor, modul în care se intervine în misiuni, dacă s-a respectat legislația și aplică sancțiuni acolo unde este cazul. România are nevoie de o astfel de structură independentă care să ancheteze cum lucrează polițiștii și să-i trimită în judecată pe cei vinovați. Împingerea unui copil lovit de mașina poliției este motiv de demitere pe loc.

Competența trebuie răsplătită financiar. Pentru a atrage persoane care iubesc această meserie avem nevoie de salarii mai mari pentru polițiști și tehnologie în secțiile de poliție. S-a vorbit foarte mult despre bodycam-uri pentru polițiști, dar nici până azi nu a fost aplicată această schimbare în toată Poliția Română. De asemenea, polițiștii au nevoie de noi arme, muniție, antrenament fizic, antrenament în poligon, veste antiglonț de fiecare dată când ies pe stradă și o legislație care să-i protejeze atunci când intervin pentru a salva viața cetățenilor.

1 comentariu la “ANALIZĂ Scandalurile din Poliție: incompetență criminală, negocieri cu interlopii, copii călcați cu mașina. De ce avem nevoie de reformă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *