Skip to content
Externe

ANALIZĂ Scenariile Kremlinului pentru Transnistria: O invazie pe calea aerului sau proteste înscenate de FSB la Chișinău

The Moscow Times

Rusia ar intenționa să deschidă un nou front împotriva Ucrainei. De data aceasta, din Transnistria. Republica Moldova, cu cei 3.250 de soldați ai săi, nu ar face față unei eventuale invazii la scară largă asupra țării, pe care Moscova o ia în calcul, spun serviciile secrete ucrainene, potrivit romania.europalibera.org.

De altfel, Moscova ar fi luat deja decizia de a ataca Republica Moldova, scrie cotidianul britanic The Times, care citează surse militare ucrainene.

Pericolul asupra integrității fostului stat sovietic, unul dintre cele mai sărace din Europa, vine dinspre regiunea separatistă Transnistria, acolo unde situația este deja tensionată de câteva zile.

Mai multe explozii au avut loc în regiunea ce separă estul Republicii Moldova de Ucraina, iar în cancelariile occidentale temerea că rușii vor să creeze un pretext pentru a ataca Moldova este din ce în ce mai apăsată.

„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus o sursă militară ucraineană pentru The Times.

Preluarea controlului asupra Transnistriei ar permite trupelor rusești să se îndrepte înspre Odesa, punct important în strategia militară a Kremlinului, care își dorește controlul asupra estului și sudului Ucrainei.

Ucrainenii se tem nu doar de un nou front deschis împotriva Odesei, ci și de faptul că Moscova ar putea crea un pod terestrul de-a lungul coastei Ucrainei cu Transnistria, ceea ce ar împiedica accesul ucrainenilor la Marea Neagră.

Pentru moldoveni, în schimb, o Transnistrie sub controlul complet al rușilor crează un risc major pentru întreaga țară. Republica Moldova traversează o perioadă economică complicată, iar numărul mare de refugiați și scăderea masivă a exporturilor din cauza războiului au făcut ca nivelul de trai din țară să scadă și mai mult.

Moscova ar putea profita de toate acestea fie pentru a impune la Chișinău un guvern-marionetă, fie pentru a prelua controlul pur și simplu asupra țării.

Este unul dintre scopurile Kremlinului, a mai precizat sursa militară ucraineană citată de The Times. Informația nu a fost comentată nici de guvernul de la Chișinău, și nici de Moscova.

Atac aerian?

Sursele de informații ucrainene au informații că în zona principalului aerodrom din Tiraspol, capitala regiunii separatiste, au loc mișcări în ultimele zile care indică faptul că rușii se pregătesc să atace.

Armata rusă ar urma să folosească avioane de transport Ilyushin-76 și elicoptere pentru a debarca în Transnistria. Acestea ar urma să provină, a mai precizat sursa citată de The Times, din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia din 2014.

Trupele parașutate ar urma să se alăture celor 1.500 de soldați ruși care se află deja în regiune, parte a unei așa-zise misiuni de pace instituite după Războiul din Transnistria din anii ’90.

Trupe ruse în regiunea transnistreană

Se estimează că în stânga Nistrului sunt dislocați aproximativ 2 000 de militari ruși. Reprezintă forțe de menținere a păcii agreate, dar și rămășițe ale fostei armate a 14-a sovietice, actualmente GOTR, al căror statut este contestat.

Misiunea ar urma să fie una riscantă pentru forțele ruse, care vor trebui să zboare pe deasupra spațiului aerian ucrainean, existând riscul ca aeronavele să fie doborâte de sistemul de apărare al Ucrainei.

Pretextul pe care Moscova ar urma să îl construiască pentru a interveni în Moldova este așteptat să coincidă cu parada de Ziua Victoriei, de pe 9 mai, când Rusia celebrează înfrângerea nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial, mai arată Times.

Moscova ar urma să regizeze o serie de proteste, care să aibă loc la Chișinău odată cu invadarea Transnistriei.

Varianta unor proteste

Un raport realizat de Jack Watling și Nick Reynolds, de la think-tankul Royal United Services, arată că, la nivelul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei se ia în calcul destabilizarea Republicii Moldova și pentru a arăta Occidentului că implicarea în conflictul din Ucraina poate avea efecte dincolo de granițele acestui stat, inclusiv în zona Balcanilor.

„După interzicerea simbolurilor militare rusești, serviciile de informații ucrainene au început să primească rapoarte conform cărora generalul major Dmitri Miliutin, de la Serviciul al Cincilea al FSB, ia în calcul organizarea unei mișcări de protest în Moldova în timpul căreia să se folosească intenționat simbolurile interzise, încurajând autoritățile să amendeze un număr mare de protestatari săraci și creând astfel premisa că guvernul împiedică libertatea politică și libera exprimare”, se arată în raportul amintit mai sus, care citează informații obținute de serviciile de de informații ucraineni.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *