Skip to content
Politică

ANALIZĂ Scurtă istorie post-decembristă a scindărilor și absorbțiilor PNL. Va deveni PMP al 16-lea partid înghițit de liberali?

Liderii Partidului Național Liberal pregătesc zilele acestea formalizarea unei fuziuni cu PMP, partid care la alegerile legislative din decembrie 2020 nu a reușit să facă pragul electoral, rămânând astfel în afara Parlamentului. Zvonul privind o eventuală fuziune a PMP cu PNL a apărut de ceva timp în presă, mai cu seamă după scandalul în care a fost implicat fostul președinte PMP, Cristian Diaconescu, cel care ar fi vrut o înțelegere cu AUR. Dacă în final PNL va fuziona cu PMP, acesta ar putea fi al 16-lea partid absorbit de PNL în istoria democrației post-decembriste.

Scurtă istorie a scindărilor și absorbțiilor PNL

PNL reapare pe scena politică românească în 1990, după ce în perioada comunistă își încetase activitatea iar o mulțime de lideri ai partidului fuseseră decimați în închisorile regimului. Primul președinte al PNL de după Revoluția din 1989 a fost Radu Câmpeanu. Tot el avea să fie și motivul unor prime rupturi în sânul PNL.

Prima sciziune din PNL s-a produs în mai 1990, atunci când s-a creat Partidul Național Liberal-Aripa Tânără (PNL-AT). Din el făceau parte figuri politice pe care le vom revedea pe scena politică românească în anii următori – Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman sau Dinu Patriciu. Decizia lui Câmpeanu de a părăsi în 1992 Convenția Democrată a reprezentat eroarea strategică fatală pentru acesta și PNL care avea să ducă la rămânerea PNL în afara parlamentului pentru prima si singura dată în istoria post-decembristă a partidului. Cu această ocazie, o nouă grupare avea să se rupă din PNL, Partidul Național Liberal – Convenția Democratică, condusă de Niculae Cerveni, care dorea să rămână în Convenția Democrată. În PNL avea să apară și o mișcare anti-Câmpeanu numită Consiliul pentru Refacerea PNL. Acest consiliu a reușit în 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea partidului. În locul lui Câmpeanu avea să vină la conducerea PNL Mircea Ionescu-Quintus.

Radu Campeanu, sursa: ampress.ro

Apropiații lui Câmpeanu nu aveau să se împace cu ideea unei noi conduceri a partidului și aveau să genereze o nouă sciziune în PNL. În 1995 Partidul Național Liberal-Câmpeanu se rupe din PNL, aceasta fiind ultima mare desprindere din PNL în această perioadă.

Dar dacă anii ’90 au fost cei ai secesiunii în partid, anii 2000 au fost cei ai unificării pentru PNL. La sfârșitul anilor ’90 Partidul Alianța Civică avea să fie absorbit de PNL. În 2002 Alianța pentru România, înființată în 1997 avea să intre și ea în componența PNL, iar în 2003 i se vor alătura Uniunea Forțelor de Dreapta și Partidul Național Liberal-Câmpeanu. Alianța D.A dintre PNL și PD apărută în 2003, va facilita mai târziu o nouă absorbție, cea a PDL în anul 2014. PD-ul va deveni PDL după mai multe rupturi și eșecuri politice. Până în 2014, PNL va mai absorbi însă două partide mici Acțiunea Populară în 2008 și Forța Democrată în 2012. În 2015 este absorbit Partidul Popular, iar în 2019 Partidul Național Democrat. Tot în 2019 va fi absorbit Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a lui Sebastian Burduja. În fine, ultimul partid absorbit de PNL a fost ALDE, condus de un vechi liberal care se mai scindase odată din PNL, Călin Popescu-Tăriceanu. În 2021, după congresul PNL, fostul președinte al partidului, Ludovic Orban, avea să părăsească formațiunea și să își formeze, alături de câțiva foști liberali, propriul partid – Forța Dreptei.

sursa: oltenasul.ro

PMP ar putea deveni al 16-lea partid pe care PNL l-ar absorbi în istoria sa post-decembristă. Între cele două formațiuni există afinități ideologice. PMP este un partid desprins din PDL, care la rândul său a rezultat din PD și a fost absorbit de PNL în 2014. Astfel, dacă PMP va fi absorbit în final de PNL putem spune că am asistat la a doua fază a absorbției fostului PD.

1 comentariu la “ANALIZĂ Scurtă istorie post-decembristă a scindărilor și absorbțiilor PNL. Va deveni PMP al 16-lea partid înghițit de liberali?

 1. PMP nu va fuziona cu PNL nu mai manipulati , oricum membri PMP nu vor vota never cu PNL un partid toxic de gunoaie marxiste , PNL a devenit un partid marxist
  Mesajul lui Tomac:

  „Câteva minciuni care circulă în aceste zile

  1. PMP se pregătește să fuzioneze cu PNL. Fals!

  Nu există la ora actuală un asemenea subiect pe agenda PMP, el a fost discutat anul trecut de două ori. Prima dată a avut loc o întâlnire a domnului Președinte Diaconescu, la invitația liderului PNL și a doua întâlnire s-a desfășurat într-un format mai larg la care am participat și eu. Această întâlnire a avut loc pe 9 noiembrie.

  2. Tomac vrea să verse PMP în PNL. Fals!

  Eu am participat, împreună cu domnul Diaconescu, doar la o singura întâlnire ce a avut pe agenda această invitație a liberalilor, cea din 9 noiembrie. In afară de aceasta întrevede, eu NU am avut niciodată cu nimeni altcineva din conducerea PNL vreo discuție/întâlnire pe subiecte ce vizează o eventuală fuziune.

  3. Tomac a negociat pentru el o funcție la alegerile europarlamentare. Fals.

  Având în vedere că nu a mai existat o altă întâlnire decât cea din 9 noiembrie unde s-a discutat de principiu despre un proiect comun PNL-PMP, iar singura persoană care a solicitat ceva concret din partea liberalilor nu am fost eu.

  Niciodată nu am negociat funcții pentru mine în numele PMP, eu le-am obținut prin vot. Niciodată nu mi-am trădat sau mințit colegii, tocmai de aceea am reușit să construim un partid liber, curat și curajos. Nu a fost, însă, suficient, pentru că politica se face pe voturi, iar PMP în 2020 a pierdut de la alegerile locale pana la cele parlamentare peste 200 000 de voturi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *