ANALIZĂ Se confruntă România cu o deprofesionalizare a forțelor de pompieri? Cauze și soluții

Sursă foto: ISU
Sursă foto: ISU

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenția a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii soldate cu doi morți și cu 56 de răniți. Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Militar București, Bogdan Pîrlog, spune că sâmbătă seară, după ce au fost anunțată de către IGSU că există foarte mulți răniți în rândul pompierilor, instituția a deschis dosar penal, iar o echipă a mers la Crevedia. Potrivit procurorului militar, dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă.

Deprofesionalizarea pompierilor? 

Numărul mare de victime din rândul forțelor de intervenție ridică o întrebare legitimă: a fost vorba despre o intervenție ca la carte sau au existat greșeli în lanțul de comandă? Până la un raport final din partea Parchetului Militar, nu putem decât specula. Totuși, merită amintit că pompierii se bucură de un grad ridicat de încredere în rândul populației (Pompierii se bucură de o încredere de 83%, faţă de 67% în cazul armatei și 64% Biserica).

Deprofesionalizarea (scăderea nivelului de profesionalism și resurse) este asociată cu o multitudine de factori. De pildă, bugetele reduse alocate serviciilor de pompieri pot duce la o scădere a investițiilor în formare, echipamente de calitate și infrastructură adecvată. Acest lucru poate afecta pregătirea și eficiența pompierilor în momentul intervențiilor. Pe lângă bugete reduse, remunerația este adesea un factor important care contribuie la deprofesionalizarea forțelor de pompieri. Salariul unui pompier variază între 1.661 de lei și 3.585 de lei pe lună. Această remunerație este extrem de mică, chiar și la nivelul României.

Alte lucruri care pot contribui la deprofesionalizarea forțelor de pompieri sunt legate de lipsa accesului la formare și instruire continuă, ce poate duce la rămânerea în urmă în ceea ce privește tehnologiile și metodele noi de intervenție, mai ales în orașele mici. Totodată, multe dintre bazele de antrenament sunt învechite, la fel ca și echipamentele. Acest lucru poate pune în pericol atât siguranța pompierilor, cât și a persoanelor pe care aceștia încearcă să le salveze. De altfel problema echipamentelor slabe a fost ridicată și în cazul exploziei de la Crevedia.

Ce soluții există?

Vestea bună e că există soluții pentru contracararea deprofesionalizării pompierilor. În primul rând, e nevoie de investiții financiare adecvate. Alocarea unor fonduri suficiente pentru formare, echipamente și infrastructură modernă poate contribui semnificativ la creșterea nivelului de profesionalism al pompierilor. În al doilea rând, este clar că salariile nu sunt deloc atrăgătoare. Remunerația adecvată a pompierilor poate motiva și menține în profesie persoanele competente și calificate. Prin urmare, statul ar trebui să acorde o mai mare atenție acestui aspect.

Totodată, este nevoie de o formare și instruire continue pentru ca pompierii să facă față unor situații diverse și complexe. Asigurarea accesului la programe de formare actualizate și instruire continuă poate menține abilitățile și cunoștințele pompierilor la nivel înalt. În fine, este nevoie de o modernizare a infrastructurii. Investiția în baze de antrenament moderne și echipamente de intervenție actualizate poate spori eficiența și siguranța pompierilor și îi poate proteja mai bine în cazul unor situații periculoase.

În concluzie, statul român trebui să țină cont și de pericolul deprofesionalizării forțelor de pompieri și să contracareze acest fenomen prin măsuri eficiente și bine țintite.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: