Chiar dacă triplele alegeri din 2024 (locale, parlamentare și prezidențiale) sunt încă departe, câteva personaje politice au lăsat deja de înțeles că ar putea candida anul viitor. La prezidențiale, scena pare a fi deschisă aproape oricărui candidat, de vreme ce Klaus Iohannis se află la ultimul său mandat. Pe de altă parte, la locale, miza cea mai mare o reprezintă primăria Capitalei, iar apoi primăriile de sector. Iată de știm până acum despre candidaturile din anul electoral 2024.
Alegeri prezidențiale
Chiar dacă Klaus Iohannis nu va mai candida, PSD și PNL rămân principalele partide care s-ar putea confrunta în finala din 2024, așa cum a fost cazul și la ultimele două alegeri prezidențiale. Cele două partide domină scena politică la nivelul sondajelor de opinie și se află, momentan, într-o coaliție de guvernare. Niciun partid însă nu a anunțat momentan un posibil prezidențiabil în ciuda faptului că s-au făcut mai multe speculații de-a lungul timpului (Mircea Geoană este cel mai vehiculat nume în ceea ce privește un posibil prezidențiabil social-democrat).
Pe de altă parte, partidele din Opoziție, USR și AUR au lăsat deja de înțeles că ar putea trimite la alegeri pe actualii președinți de partid. La mijlocul lunii februarie, Cătălin Drulă, președintele USR, a făcut o serie de afirmații din care reiese că ia în calcul o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. ”Sunt evident un potential candidat la prezidenţiale. În primul rând, aş vrea să găsim formula cea mai bună pentru întreaga serie de alegeri. O să avem un tandem preşedinte-premier. Mie ca profil mi se potriveşte mai mult o funcţie executivă, aşa m-am văzut întotdeauna”, a spus Drulă.
Președintele AUR, George Simion, a lăsat și el de înțeles că ar putea urmări o candidatură la prezidențialele din 2024, deși spune că decizia oficială va fi luată după alegerile europarlamentare. „Nu aş putea să vă dau un răspuns. Înainte excludeam, acum nu exclud în totalitate, pentru că nu ştim în ce formulă se va candida în 2024, dacă vor candida preşedinţii de partid pentru a potenţa partidele, sau personalităţi. (..) Noi vom lua o decizie după alegerile europarlamentare, când vom avea o radiografie exactă”, a spus liderul AUR, întrebat fiind de jurnaliști dacă ia în calcul o candidatură la prezidențiale.
Mai există și candidaturi anunțate din partea unor formațiuni/ persoane extra-parlamentare. De pildă, de curând, fostul ministru social-democrat, Eugen Teodorovici a spus că ia în calcul o candidatură la prezidențialele din 2024: „Mi-aș dori să fiu parte la ceea ce România și românii de foarte mulți ani speră, la acel proiect frumos. Chiar îmi doresc și mi-aș dori foarte mult să pot să am onoarea de a fi parte la acest proiect frumos pe care toți ni-l dorim. (…) Aș opta pentru cea mai înaltă funcție în stat și sper din toată inima ca toți politicienii care pot să conducă țara asta să își dorească și să se înscrie în cursa din 2024. Așa ar fi corect față de români”, a afirmat Teodorovici.
Alegeri locale
La alegerile locale, miza principală o reprezintă Primăria Capitalei, iar apoi primăriile de sector. La Primăria Capitalei nu și-a anunțat nimeni candidatura momentan, deși putem specula că actualul edil, Nicușor Dan, nu va mai primi sprijinul politic din partea PNL (și probabil că nici din partea USR) după mandatul slab pe care l-a avut, cu numeroase promisiuni electorale care nu au fost onorate. Până de curând un potențial nume vehiculat drept candidat PNL era cel al primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, însă odată cu demisia acestuia din funcția de președinte PNL Sector 6, o candidatură a acestuia la Primăria Capitalei devină mai puțin probabilă (deși nu complet exclusă). Din partea PSD se vehiculează o revenire a fostului edil general, Gabriela Firea. În lipsa unor candidați puternici sau a unei noi alianțe de centru-dreapta, aceasta are șanse mari să câștige Primăria.
La primăriile de sector avem câteva potențiale nume. De pildă, recent primarul independent Sectorului 3, Robert Negoiță, spune că ia în calcul o nouă candidatură la alegerile din 2024, dar de data aceasta din partea PSD. Revenirea lui Negoiță în PSD i-ar putea da acestuia o șansă importantă pentru un nou mandat, asigurându-le social-democraților o redută importantă în Capitală.
La primăria Sectorului 1 sunt slabe șanse ca Clotilde Armand să mai candideze sau să mai obțină un nou mandat. La fel ca Nicușor Dan, Armand nu și-a îndeplinit promisiunile electorale și se află într-un război permanent cu Consiliul Local. În acest context, Sebastian Burduja, președintele PNL, Sector 1, s-ar putea gândi la o candidatură, asta dacă nu cumva acesta va fi propus chiar la Primăria Generală.
În viitorul apropiat am putea vedea mai mulți politicieni anunțându-și candidaturile, pe măsură ce ne vom apropia de anul electoral 2024. În acest sens, toamna acestui an ar putea definitiva cel puțin listele pentru prezidențiale.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News