Skip to content
Politică

ANALIZĂ Se pregătesc social-democrații pentru o nouă strategie în criza politică? Cum ar putea susține PSD un guvern interimar

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Social-democrații par a cocheta cu o nouă strategie în ceea ce privește criza politică din țară. Dacă inițial aceștia au refuzat să semneze moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR, acum liderii PSD par a se gândi serios la dărâmarea guvernului Cîțu. Totuși, dărâmarea cabinetului Cîțu nu ar trebui să ne facă să credem că va coincide cu preluarea guvernării de către PSD. Dimpotrivă.

O nouă strategie pentru PSD?

De la declanșarea crizei politice odată cu remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion și mai apoi retragerea sprijinului politic de către USR-PLUS pentru guvernul condus de Florin Cîțu, social-democrații au preferat să joace un joc de așteptare. Moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR se află acum pe biroul Curții Constituționale, însă PSD nu a dorit să își pună semnătura pe moțiune. Lucrul acesta i-a determinat pe mai mulți observatori politici să susțină că social-democrații nu vor de fapt dărâmarea guvernului condus de Florin Cîțu, lucru care a părut să fie confirmat la un moment dat chiar din interiorul PSD, de către Vasile Dîncu. Fără votul social-democraților, moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR nu are nici o șansă de a trece, însă PSD pare a lua în calcul o altă strategie.

Momentan, social-democrații așteaptă deznodământul cursei interne din PNL și decizia CCR pe moțiunea de cenzură. Un lucru este clar, dacă Florin Cîțu nu va câștiga șefia PNL, atunci are toate șansele să își facă bagajele de la Palatul Victoria. Totuși, în caz contrar, Cîțu are șanse să rămână, cel puțin o perioadă, în funcția de premier. Din acest motiv, PSD așteaptă deznodământul bătăliei dintre Cîțu și Orban. După congresul PNL, și decizia CCR, social-democrații vor trebui să aleagă – fie nu vor vota moțiunea de cenzură sau vor vota noile propuneri de miniștri, menținând astfel intact un guvern minoritar PNL – UDMR, fie vor vota moțiunea sau nu vor vota noile propuneri de miniștri, ducând astfel la căderea cabinetului Cîțu. Zilele acestea, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a anunţat că social-democraţii vor vota moţiunea de cenzură de îndată ce aceasta ajunge în plenul reunit al Parlamentului, însă pentru moment este aşteptată decizia CCR pe tema conflictului de natură constituţională între Guvern şi Parlament.

Dacă într-adevăr social-democrații se vor decide în final să dărâme cabinetul Cîțu, asta va însemna că cei de la PSD iau în calcul o nouă strategie. În loc să mențină un guvern minoritar PNL – UDMR și implicit o posibilă revenire la masa negocierilor a celor de la USR-PLUS, social-democrații s-ar putea gândi la varianta unui guvern interimar. Pentru ca un guvern interimar să fie instalat, premierul ar trebui scos din ecuație, urmând ca apoi președintele propună un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar. Un cabinet interimar ar avea și mai puține atribuții decât un cabinet cu mandat plin. Cabinetele interimare nu pot da de pildă Ordonanțe de Urgență, un lucru esențial mai ales în contextul epidemiei de coronavirus. PSD ar putea menține un astfel de cabinet interimar, folosindu-se de voturile pe care le deține în Parlament. Acest scenariu ar face viața și mai grea liberalilor care s-ar putea trezi în fruntea unui guvern lipsit de o mulțime de puteri.

Prin urmare, social-democrații ar putea lua în calcul acest scenariu. El ar putea fi testat însă numai după sfârșitul alegerilor interne din PNL, care ar putea coincide și cu sfârșitul șederii premierului Cîțu la Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *