ANALIZĂ Se rupe coaliția? Două scenarii după bocajul pe comasarea alegerilor

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

După eșecul negocierilor cu PSD pentru comasarea alegerilor din primăvară, liberalii sunt forțați să își schimbe strategiile electorale. „Se rupe hamul, ori moare calul”, le-ar fi transmis Vasile Blaga liberalilor. Totul în contextul în care PNL a decis să amâne ședința Consiliului Național programat în acest weekend, tocmai pentru a valida planul pentru alegeri. Nicolae Ciucă le-a transmis tuturor că e posibil ca nici la ședința Coaliției de vineri să nu se ajungă la o decizie pe comasare.

În acest context se întrevăd la orizont mai multe scenarii.

Scenariul 1: PNL iese de la guvernare până după alegeri

Primul scenariu este cel în care eșecul negocierilor dintre PSD și PNL duce la ieșirea liberalilor de la guvernare. În acest scenariu PSD rămâne singur și România va avea un guvern minoritar. Situația nu ar fi nouă. Între 2019 și 2020 PNL a guvernat din postura aceasta. După dărâmarea guvernului condus de Viorica Dăncilă în toamna lui 2019 liberalii au format un guvern minoritar, susținut de câțiva parlamentari din PSD și alte partide. În această formulă au fost organizate alegerile prezidențiale din 2019, câștigate de liberali. Totuși, timpul petrecut în opoziție avea să-i avantajeze pe social democrați care vor termina alegerile parlamentare din 2020 pe prima poziție.

Dacă liberalii se vor retrage de la guvernare am putea asista la un scenariu similar cu cel din 2019, dar cu PSD în postură de guvern minoritar. Social democrații vor fi nevoiți să organizeze alegerile, iar liberalii ar putea profita de lunile petrecute în opoziție pentru a obține un scor mai mare la alegerile parlamentare. Întrebarea care se pune e ce va urma după alegeri? Cea mai plauzibilă variantă ar fi refacerea coaliției de guvernare PSD – PNL, dar reflectând noua distribuție a puterii ca urmare a scrutinului legislativ. Cele două partide și-ar împărți portofoliile ministeriale după principiul proporționalității (proporțional cu numărul de voturi obținute). Diferența dintre cele două partide s-ar putea diminua, lucru care ne-ar duce într-o zonă de paritate similară cu cea din prezent la numărul de portofolii. Singura diferență ar putea fi reprezentată de ministru. Partidul care va obține cel mai mare scor va avea pretenția de a avea premierul, iar în acest caz liberalii ar putea avea o șansă bună.

Cealaltă variantă ar fi ca după alegeri PSD să formeze o alianță cu alte partide sau să continue o guvernare minoritară. Ambele situații sunt însă destul de improbabile. Social democrații au lăsat de înțeles că nu se vor alia cu AUR, iar o înțelegere cu „polul de dreapta” (PMP – USR – FD), pare și mai puțin plauzibilă. Varianta unui guvern minoritar după alegeri ar depinde de foarte mulți factori – scorul altor partide în alegeri, rezultatele de la prezidențiale – și ar complica lucrurile pentru că social democrații ar sta în permanență cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului.

Scenariul 2: PNL continuă guvernarea alături de PSD

Cealaltă variantă se referă la „ruperea hățurilor” așa cum spunea Vasile Blaga. Altfel spus, de teama de a nu pierde alianța cu PNL, social democrații cedează și fac o serie de compromisuri: fie sunt comasate alegerile, fie este susținut un candidat comun la prezidențiale, fie o altă formulă agreată de partidele din coaliția de guvernare.

Avantajul acestui scenariu este că el produce stabilitate politică și economică în România. Guvernul continuă în aceeași formulă până la alegerile parlamentare, iar după aceea formează un nou guvern care reflectă rezultatul din alegeri. O destrămare a coaliției ar putea crea totodată un vid legislativ și bloca adoptarea unor măsuri importante sau a bugetului de stat, într-o perioadă marcată în continuare de o inflație ridicată. Acest lucru ar putea afecta implementarea unor politici publice esențiale și ar adânci problemele deja existente.

Așadar, consensul ar trebui să fie în interesul ambelor partide. Amenințarea cu ieșirea de la guvernare a liberalilor ar putea reprezenta o măsură de ultim resort prin care PNL forțează PSD  să ajungă la un compromis și să oprească tergiversarea negocierilor.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL