Skip to content
Societate

ANALIZĂ Seceta face ravagii în Europa. Italienii rămân fără apă potabilă, agricultura din România suferă, Franța își reduce activitatea în centrale nucleare

Inquam Photos / Cornel Putan

Seceta face ravagii în Europa, iar mai multe țări se luptă să facă față temperaturile ridicate care au secat râurile europene. România, alături de Franța și Italia, sunt afectate în mod direct, iar guvernele caută soluții pentru a combate schimbările climatice.

România este unul dintre cele mai afectate state de secetă, iar multe localități riscă să rămână fără apă potabilă. În total, sunt 115 localități afectate, iar peste jumătate dintre ele primesc apă potabilă cu porția. Mulți cetățeni sunt nevoiți să-și facă rezerve de apă potabilă, în cazul în care companiile de apă nu vor mai putea distribui apa potabilă. În mare pericol este viața animalelor, primele care riscă să moară de sete, mai ales într-o perioadă cu temperaturi de aproape 40 de grade.

Administrația Națională „Apele Române” i-a îndemnat pe cetățeni să folosească responsabil apa potabilă și să nu o mai irosească în grădini și piscine. 7 județe au impus deja astfel de restricții, iar apa potabilă curge doar la anumite ore din zi. Dacă fermierii nu mai pot folosi apa în agricultură, atunci riscă să rămână fără recolte de cereale folosite pentru a-și hrăni animalele. Mulți vor trebui să sacrifice animalele sau să le vândă, dacă nu vor avea suficientă apă potabilă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul monitorizează situația din România și se vor lua măsuri în următoarea perioadă pentru a combate seceta.

Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundații la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei. S-au primit informări legate de aceste efecte”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Italia este cel mai afectat stat european, iar cinci regiuni sunt în stare de urgență după ce au rămas fără sursele de apă potabilă. Mai multe râuri din Italia au secat în urma temperaturilor foarte ridicate și lipsei ploilor, iar regiunile italiene au pierdut surse de apă dulce. Dacă în urmă cu un an lacul Maggiore din Italia era aproape plin, astăzi el mai are doar jumătate din cantitatea de apă. Aceeași situație și cu lacurile Garda sau Iseo. Lipsa precipitațiilor afectează grav sursele de apă ale Italiei, ținând cont că ploile au scăzut cu 80% în 2022, iar râurile și lacurile nu mai pot să-și refacă rezervele de apă. Italia va cheltui 36,5 milioane de euro pentru a combate seceta în cele 5 regiuni afectate grav în nordul țării.

Franța se luptă și ea cu seceta, după ce a scăzut nivelul râurilor, iar acest lucru poate afecta întreaga economie. Încă din luna mai, francezii au decis să reducă producția la centrala nucleară de la Blayais, deoarece a scăzut nivelul râului care răcea reactorul. În cazul în care seceta va afecta râurile care răcesc reactoarele centralelor nucleare, acest lucru ar putea pune în pericol economia franceză. Francezii avertizează că seceta ar putea pune în pericol și siguranța clădirile, după ce în Franța, în zone afectate de secetă, s-au prăbușit mai multe clădiri.

Inclusiv România ar putea să se confrunte cu problema Franței, dacă va scădea nivelul apei în zonele în care sunt hidrocentrala sau unde este centrala nucleară de la Cernavoda. Peste 30% din energia electrică din România este produsă cu ajutorul apei, în hidrocentrale, iar centrala nucleară are, de asemenea, nevoie de răcire cu apă. În total, peste 40% din producția națională depinde de rezervele de apă. În 2011, centrala nucleară de la Cernavoda a fost aproape de oprirea temporară după ce nivelul Dunării scăzuse foarte mult.

Seceta, o consecință a schimbărilor climatice

Specialiștii consideră că seceta va deveni o problemă frecventă în următoarele decenii și ar putea afecta mult mai multe persoane. 3,6 miliarde de oameni au avut acces inadecvat la apă în 2018, iar până în 2050 numărul lor ar putea ajunge la 5 miliarde. Stocarea apei terestre a scăzut cu o rată de 1 cm pe an, în ultimii 20 de ani, și s-ar putea accelera această rată pe măsură ce temperaturilor vor crește. Situația este foarte complicată deoarece doar 0,5% din apa de pe planetă este apă dulce utilizabilă și disponibilă.

Specialiștii arată că inclusiv o cantitate redusă de zăpadă este un factor care determină seceta, deoarece anumite bazine de apă se bazează pe topirea zăpezii, iar anumite ecosisteme au nevoie de topirea zăpezii pentru a ajuta anumite specii să supraviețuiască. Într-o situație în care lipsește cantitatea de zăpadă sau este una redusă, natura va înregistra temperaturi din ce în ce mai mari, deoarece apa rece, rezultată în urma topirii, nu va mai ajunge în sol. Meteorologii din România au avertizat că peste 50 de ani s-ar putea ca țara noastră să nu mai aibă zăpadă în anumite zone, în special în București și alte județe din sud.

România va trebui să facă investiții importante în sisteme de irigații pentru a-și salva agricultura în următoarele decenii. În actualul PNRR aprobat de Comisia Europeană, România nu va avea finanțare pentru sistemele de irigații. Deputatul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR, precizând că nu au negociat destul de bine. „Ascultându-i pe colegii de la USR m-am întrebat dacă în anul trecut ei au fost la guvernare sau au fost pe Lună. Îmi amintesc că au fost la guvernare şi mai îmi amintesc că atunci când se stabilea viitorul financiar al României prin PNRR aşa de bine au negociat că nu avem niciun leu pentru irigații”, a declarat Florin Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *