Simulacru de democrație în Rusia. De ce mai organizează Putin alegeri

robert manea

Rusia a îndeplinit zilele trecute un nou simulacru de democrație. Dictatorul rus Vladimir Putin a câștigat în mod previzibil alegerile cu peste 87% din voturi, într-o țară în care liderii opoziției sunt asasinați în lagăre de exterminare, iar așa-zisul președinte are mandate nelimitate. De altfel, liderul Consiliului European, belgianul Charles Michel, l-a felicitat în mod ironic pe Putin pentru victorie, chiar înaintea deschiderii urnelor.

De ce Putin câștigă mereu?

Conform constituției Rusiei, mandatul lui Putin trebuia să se încheie în 2008, dar, autocratul de la Kremlinul nu a dorit să renunțe la putere. Anterior, Putin cedase o singură dată puterea omului pe care mulți îl văd drept mâna sa dreaptă, Dmitri Medvedev. Cei doi au făcut schimb de roluri pentru scurt timp, Putin devenind premier, iar Medvedev președinte. În realitate, chiar și atunci Putin controla lucrurile în Rusia. Acesta a revenit în funcția de președinte în 2012, lucru care a generat proteste masive în Rusia dar care nu au condus la nici o schimbare.

Putin este cunoscut pentru faptul că își ucide în mod sistematic rivalii, iar lista disidenților ruși exterminați de dictatorul rus este lungă. E de ajuns să amintim câteva nume precum Anna Politkovskaia, Boris Nemțov și mai recent Aleksei Navalnîi. Exterminarea opoziției reprezintă și un avertisment pentru cei care încearcă să conteste puterea în Rusia.

În 2020, Putin a pus la cale modificări ale constituției în cadrul unui vot la nivel național marcat de nereguli care i-au permis acestuia să își mai asigure cel puțin două mandate de șase ani, deși la cum arată lucrurile, Putin are toate șansele să conducă Rusia până când va muri. Palmaresul lui Putin rivalizează cu cel al lui Stalin, sau al altor dictatori din istoria recentă. Acesta a centralizat total puterea, a invadat Georgia și Ucraina și a distrus opoziția rusă.

După ce a curățat complet terenul de potențiali rivali, Kremlinul se lamentează și spune că afirmațiile potrivit cărora democrația în Rusia este de fațadă sunt false. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov spunea săptămâna trecută că Rusia nu va tolera astfel de critici: „Democrația noastră este cea mai bună”, spunea Peskov.

De când l-a înlocuit pe Boris Elțîn, în urmă cu 24 de ani, Putin a distrus în mod constant instituțiile democratice din Rusia, controlând de facto mass-media, tribunalele și parlamentul rus. Alegerile se desfășoară în mod strategic pe parcursul a trei zile, lăsând poarta larg deschisă pentru manipularea votului. În 27 de regiuni rusești și în două din Ucraina ocupată, alegătorii pot folosi un sistem de vot online opac și criticat pe scară largă, care nu asigură nicio modalitate de verificare a voturilor. Golos, un organism independent de supraveghere a alegerilor, a fost declarat agent străin, iar liderul său, Grigori Melkonoants, se află în detenție în Rusia. Așadar, orice tentativă de verificare independentă a votului este distrusă din fașă.

Pentru Putin, singurul motiv pentru care organizează alegeri în Rusia este de a obține o falsă legitimitate care să-i permită să pretindă că are sprijinul populației pentru războiul împotriva Ucrainei. În condițiile în care gărzi înarmate bat la uși și le cer ca oamenii să voteze în Ucraina ocupată, alegerile sunt, de asemenea, menite să consolideze influența Moscovei asupra zonelor pe care pretinde că le-a anexat ilegal de la Ucraina – Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk.

În concluzie, decidentul de la Kremlin continuă să se ascundă în spatele unui regim democratic de fațadă pentru a încerca să se legitimeze. În realitate însă Rusia este demult o dictatură, iar Putin cel care se află în vârful ierarhiei cleptocratice de la Moscova.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: