Skip to content
Politică

ANALIZĂ Situație complicată pentru PNL. De ce transferul primarilor de la Giurgiu ar putea da tonul pentru un eveniment de amploare

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Zilele acestea, liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina a anunțat că patru primari care au fost aleși din partea PNL „se întorc” la PSD. „Vă pot da în avans primele trei nume: Cătălin Corbea – Prundu; Constantin Stoica – Colibași; Florin Nidelea – Clejani”, a spus acesta. El a spus că în perioada următoare alți zece primari liberali se vor întoarce la PSD, partidul din care plecaseră înainte de alegerile locale din septembrie 2020.

Situație complicată pentru PNL

Dacă lucrurile vor sta așa în final, atunci veștile ar putea fi proaste pentru cei de la PNL. Primarii reprezintă un element extrem de important în contextul alegerilor parlamentare, fiind de cele mai multe ori factorul de mobilizare decisiv în rândul electoratului. Altfel spus, cu cât ai mai mulți primari în teritoriu, cu atât ai șanse mai mari să obții mai multe voturi la alegerile parlamentare. Anul trecut, în preajma alegerilor locale, PNL a reușit să convingă numeroși primari PSD să schimbe tabăra. La vremea respectivă PSD încă se afla pe o pantă descendentă. Social-democrații pierduseră guvernarea și înregistraseră un scor slab în alegerile europarlamentare din 2019. În plus, liderul de la acea vreme al PSD, Liviu Dragnea, fusese arestat. Aflați în degringoladă, mai mulți primari PSD au decis că cel mai înțelept lucru posibil ar fi să abandoneze barca social-democrată și să treacă în tabăra liberală. Potrivit datelor apărute în presă la vremea respectivă, social-democrații pierduseră 97 de primari, aceștia alegând barca liberală. Pe de altă parte, social-democrații reușiseră să convingă atunci în jur de 40 de primari liberali să treacă în barca social-democraților. Oricum ar fi, balanța înclina către PNL. Printre marile „premii” se afla și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care alesese să treacă de în tabăra liberală după ce activase 6 ani în PSD.

Acum roata pare că se întoarce. Profitând de revenirea PSD în prim-planul politicii românești, primarii liberali vor să se întoarcă în barca social-democrată. Cei de la Giurciu ar putea reprezenta doar primul val. Lucrurile s-ar putea precipita în preajma alegerilor din 2024. Lucrul acesta ar putea reprezenta un semn prost pentru liberali care vor avea mari dificultăți a opri migrația primarilor. Principala îngrijorare în tabăra liberală ar trebui să fie legată de marile municipii. Dacă liberalii vor pierde primarii din marile orașe, atunci ar putea avea probleme serioase la alegerile din 2024.

Ce spune legea

Un impediment actual în calea migrației primarilor ar putea fi însă legea privind “Suspendarea şi încetarea mandatului primarului” din Codul Administrativ. Potrivit acestei legi, mandatul primarului se suspendă în mai multe situații, printre care și “h) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. Un lucru similar s-a petrecut anul trecut în cazul lui Robert Negoiță, cel care s-a trezit cu un ordin privind încetarea de drept a mandatului, semnat de prefectul Capitalei de la acea vreme, Gheorghe Cojanu. Motivul era legat tocmai de faptul că Negoiță își schimbase partidul politic. Totuși, PSD ar putea evita lucrul acesta, dacă transferul de facto al primarilor s-ar realiza în preajma alegerilor locale. Deși legea prevede lucrul acesta, nu există un factor de descurajare suficient de puternic care să prevină migrația primarilor. Prin urmare, practica ar putea continua, spre frustrarea liberalilor care și-ar putea vedea subțiate rândurile în ceea ce privește edilii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *