Alegerile prezidențiale din 2025 ar fi trebuit să aducă transparență și stabilitate pentru români, dar sunt afectate de o uriașă incertitudine care pune în pericol opțiunile de vot. Criza politică se manifestă și prin faptul că pozițiile celor care și-au anunțat candidatura nu sunt deloc sigure, iar eventuale decizii riscă să tulbure și mai mult societatea românească.
Cine iese din cursă
Elena Lasconi este primul candidat care a anunțat că este dispusă să renunțe la candidatură pentru a-l susține pe Ilie Bolojan, dacă actualul președinte interimar va decide să intre în cursa pentru Cotroceni. Lasconi e dispusă să negocieze, preferând o alianță USR-PNL care să-i ducă la guvernare. În același timp, candidata USR a refuzat de mai multe ori să iasă din cursă pentru a-l susține pe Nicușor Dan.
CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Lasconi trece la planul B(olojan). Cum riscă să piardă USR-ul în fața lui Nicușor Dan
Poziția lui Crin Antonescu a devenit foarte nesigură în acest context. PNL nu va putea merge cu doi candidați, iar Ilie Bolojan este actualul președinte interimar al României și cel care ar trebui să refacă partidul după dezastrul epocii Iohannis. Speranțele liberalilor se agață de Ilie Bolojan, indiferent ce va decide acesta.
Valeriu Stoica, fostul președinte PNL, i-a cerut public lui Antonescu să se retragă pentru a-i lăsa locul lui Bolojan.
„Rămâne a doua variantă doar și anume ca însuși candidatul comun, Crin Antonescu, să înțeleagă care este situația actuală, schimbată în raport cu aceste elemente precizate anterior și să aibă un gest de noblețe, de generozitate, de luciditate și de patriotism. Pentru că dacă el s-ar retrage din competiție și l-ar propune chiar el pe Ilie Bolojan, atunci cred că această problemă ar fi rezolvată”, a spus Stoica.
Din partea PSD a vorbit Vasile Dîncu, europarlamentar și vicepreședinte al social-democraților, care nu a exclus posibilitatea de a-l susține pe Bolojan la alegerile prezidențiale. În plus, Dîncu a dat de înțeles că Bolojan ar putea avea mai multe șanse să obțină voturile electoratului PSD.
„Nu văd de ce, dacă Antonescu s-ar retrage, să nu-l susținem pe Bolojan. Spre deosebire de Antonescu, Bolojan nu a avut conflicte cu PSD și nu cred că are o imagine proastă în rândul social-democraților sau al electoratului PSD”, a explicat vicepreședintele PSD.
Un alt candidat care riscă să iasă din cursă este Victor Ponta. Acesta este deputat PSD, dar și-a anunțat candidatura fără sprijinul partidului. Marcel Ciolacu spunea, în ianuarie, că îl va exclude pe Ponta din partid dacă își va anunța candidatura. Între timp, Ciolacu s-a răzgândit și Ponta pare candidatul de rezervă.
„Dacă Victor Ponta candidează atunci trebuie să demisioneze din PSD sau va fi exclus, pentru că nu va fi candidatul partidului”, a declarat Ciolacu, pe 16 ianuarie 2025.
Cel mai controversat candidat este Călin Georgescu, care are mai multe anchete penale. Curtea Constituțională ar putea să-l excludă, însă de data aceasta nu va fi la fel de ușor ca în cazul Șoșoacă. Statele Unite ale Americii sunt foarte atente la situația din România și excluderea lui Georgescu ar putea complica relația cu administrația Trump. În urmă cu câteva zile, Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a explicat pentru PS News că oficialii americani urmăresc cu atenție situația din România.
Cine mai rămâne în cursa pentru Cotroceni
Nicușor Dan e candidatul cel mai stabil înainte de alegerile prezidențiale. A intrat în cursă pentru a fura electoratul Elenei Lasconi, pentru a sfida USR-ul care l-a ajutat să câștige două mandate de primar și acum își continuă campania departe de scandalurile marilor partide. Totuși, intrarea lui Bolojan în cursa electorală va complica situația și pentru Nicușor Dan, deoarece ambii se bat pe același electorat de dreapta și pro-UE.
Dar în ultimele zile pentru depunere a dosarelor vor apărea mai multe surprize. George Simion ar putea să ia în considerare o candidatură, chiar dacă a anunțat că îl va susține pe Georgescu. Simion știe că Georgescu riscă excluderea și trebuie să aibă un plan de rezervă. La fel de bine, planul de rezervă poate fi oricine din echipa lui Georgescu, inclusiv soția acestuia care participă la proteste.
George Becali, condamnat penal și parlamentar AUR, a anunțat și el că își va depune candidatura ca independent, pentru a concura împotriva lui Georgescu. Implicarea lui Becali nu a atras atenția electoratului și nici sondajele nu îl iau în calcul.
Remus Ștefureac: „Societatea este destul de polarizată”
PS News a vorbit cu sociologul Remus Ștefureac despre cum este influențat electoratul de această instabilitate a candidaturilor, cu câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea dosarelor. Sociologul a precizat că nu există o influență prea mare și opiniile oamenilor se schimbă în funcție de lista finală cu candidații pentru alegerile prezidențiale.
„Prea multe influențe nu cred că sunt. Această idee că sondajele ar influența, sau nu, în funcție de ce cifre sunt publicate, opiniile cetățenilor este profund falsă. În funcție de ce scenarii testezi, opiniile oamenilor se schimbă”.
Sociologul a precizat că, în acest moment, societatea este polarizată și există un număr mic de nehotărâți, însă pot exista schimbări dacă unul dintre candidați nu va mai fi în cursa pentru alegerile prezidențiale.
„Opiniile sunt destul de ferme, de clare. Nivelul de nehotărâți, cel puțin în acest moment, este destul de redus. Societatea este destul de polarizată. Dacă unii candidați care au scoruri mari nu vor candida, din diverse motive, probabil că temporar va crește numărul de nehotărâți, până când se formulează alte opinii”.
De asemenea, Remus Ștefureac a mai arătat că un candidat nou, care ar intra acum în competiția electorală, ar avea șanse să crească rapid. Un exemplu în acest sens fiind cazul de la alegerile din noiembrie 2024.
„Tocmai am avut alegeri cu un candidat cu sub 10% notorietate înainte de începerea campaniei electorale și a câștigat primul tur al alegerilor. Cred că experiența din 2024 ne confirmă din plin acest lucru”.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News