Skip to content
Politică

ANALIZĂ Strategiile lui Florin Cîțu și Ludovic Orban pentru a câștiga la Congresul PNL. Influența liderilor din teritoriu și negocierile cu delegații

Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost cei doi politicieni care au dominat scena politică în această vară, remarcându-se cu lupta internă din PNL pentru conducerea partidului. Cei doi au avut strategii diferite, influențate foarte mult de situația de pe scena politică.

Premierul Florin Cîțu a fost susținut de foarte mulți lideri PNL din teritoriu, oameni care au mare influență în județele lor, precum Emil Boc, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode – ar fi doar câteva nume importante (mai multe detalii aici). Florin Cîțu nu s-a promovat în campania internă cu propria sa imagine politică, ci s-a folosit de notorietatea liderilor PNL din jurul său, care l-au ajutat să devină candidat la funcția de președinte PNL. CU alte cuvinte, liderii PNL din teritoriu sunt cei care garantează pentru Cîțu la Congres și în fața delegaților. Premierul mizează pe faptul că toți liderii PNL pe care i-a strâns în jurul său, adică 40 de președinți de organizații județene din țară, vor influența și votul delegaților.

Astăzi, după ce s-au votat moţiunile, sunt 40 de filiale care au votat moţiunea România liberală şi vă mulţumesc, dintre care 34 au votat doar moţiunea România liberală şi vă mulţumesc mult de tot, sunt 40 din 48”, a spus premierul.

Responsabilitatea de a asigura voturile necesare pentru victorie nu este pe umerii premierului, ci pe umerii liderilor PNL din teritoriu. Aceștia ar trebui să vină la Congres doar cu delegați care le sunt fideli și care pot vota așa cum se stabilește la nivelul organizației județene. O eventuală înfrângere a lui Florin Cîțu, ar fi un eșec al președinților de organizații de județene.

Ludovic Orban a avut o strategie complet diferită, văzând că președinții de CJ și șefii de organizații județene îl părăsesc. Acesta nu are nici controlul Guvernului pentru a face promisiuni în teritoriu și nici suficienți oameni în conducerea partidului. Ludovic Orban a mizat pe strategia de a negocia cu fiecare delegat în parte. Dacă Florin Cîțu negocia doar cu președinții de organizații județene, Ludovic Orban a trecut la nivelul membrilor de partid, până la cei mai puțin importanți, încercând să provoace, în teritoriu, un val anti-Cîțu pentru a influența și votul de susținere.

Această strategie nu l-a ajutat foarte mult pe Ludovic Orban, deoarece cele mai multe organizații județene au rămas de partea lui Florin Cîțu, dar rămâne de văzut câți delegați vor vota într-adevăr pentru actualul premier. Liderii PNL care s-au impus la conducerea organizațiilor județene au foarte mulți apropiați în echipele de conducere și acest lucru îi va ajuta să vină la București cu suficiente voturi pentru Florin Cîțu.

Ludovic Orban mizează totul pe experiența sa politică și influența pe care o mai are în PNL, fiind membru al partidului din 1990. „Şi eu m-am înscris în PNL în 1990, dar eu am rămas membru 30 de ani, alături de dumneavoastră. (…) Noi ăştia cam am trăit de-o parte şi de cealaltă a muntelui, braşovean fiind, simţim parcă lucrurile altfel”, a declarat Orban în campania electorală. Doar că experiența nu e întotdeauna un avantaj.

Premierul Florin Cîțu a fost promovat intens, în campania din PNL, de președintele Klaus Iohannis. Ludovic Orban și Iohannis nu au avut niciodată o relație foarte bună, ci au făcut un compromis pentru a lucra împreună între 2017 și 2019. Din 2020, Klaus Iohannis a mizat totul pe Florin Cîțu. Motiv pentru care, Ludovic Orban a încercat să atace imaginea președintelui țării. Câteva dintre atacurile lui Orban la adresa lui Iohannis:

Președintele i-a făcut o plângere penală lui Dragnea că a folosit PNDL pentru a cumpăra primari PNL.

Preşedintele României nu poate constituţional şi sunt convins că nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. (…) Asta chiar excede Constituţia şi mai ales poate să creeze o problemă în Partidul Naţional Liberal.

Chiar să faci promovare la golf în situaţia actuală, mi s-a părut total deplasat”

Ludovic Orban a lăsat impresia că nu luptă neapărat cu Florin Cîțu, ci cu Klaus Iohannis, acuzându-l că se implică în campania din PNL. Președintele Iohannis este la al doilea mandat, iar Orban mizează pe faptul că membrii partidului nu mai au încredere în liderul de la Cotroceni, având nevoie de o nouă locomotivă care să-i conducă spre alegerile din 2024.

Congresul PNL va pune capăt luptei din partid, dar nu și crizei politice în care continuă să se scufunde România de mai multe săptămâni. Oricine va deveni președinte PNL va avea o misiune dificilă de a reface o coaliție care nu mai funcționează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *