Skip to content
Societate

ANALIZĂ Studenții români plătesc cele mai mari taxe la facultate din UE

Pedagoteca

Dan Barna a spus în urmă cu câteva zile că i se pare firesc ca studenții români să facă credite pentru a putea să-și achite taxele la facultate, în loc să vină cu măsuri care să elimine taxele pentru studii. Dan Barna trebuie să afle că studenții români plătesc cele mai mare taxe la facultate din Uniunea Europeană, raportate la salariul minim pe economie. Studenții români sunt nevoiți să achite taxe de 3 ori mai mari decât salariul minim, în timp ce în Germania, spre exemplu, educația este gratuită.

Studenții germani nu plătesc taxe de studii la facultate, potrivit topuniversities.com, însă toți studenții sunt nevoiți să plătească circa 250 de Euro pe an taxe administrative, într-o țară în care salariul minim este peste 1.300 de Euro pe lună.

În Franța, studenții din Uniunea Europeană trebuie să suporte o taxă de 170 de Euro pe an pentru licență, 243 de Euro pentru master și 380 de Euro pentru doctorat. De asemenea, francezii au un salariu minim de peste 1.300 de Euro pe lună.

Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia sunt toate state în care facultatea este gratuită pentru cetățenii Uniunii Europene și taxele se aplică doar pentru cetățeni care vin din afara UE. Indiferent că e vorba de licență, master sau doctorat studenții din aceste țări nu plătesc taxe de studii. Polonia și Cehia sunt țări în care poți studia gratuit la facultate doar cursurile predate în limba oficială a statelor respective, iar cursurile predate în engleză intră la taxă. În Scoția studenții din spațiul UE pot studia gratuit pentru licență, iar taxele se aplică pentru master.

Italia și Spania sunt țări în care se aplică o taxă progresivă. Cu cât părinții studentului câștigă mai mult, cu atât se aplică o taxă mai mare.

În Spania, taxele pentru licență încep de la 750 de Euro și pot ajunge până la 2.100 de Euro; la master încep de la 1.300 de Euro și pot ajunge la 4.320 de Euro. Însă, la un salariu minim pe economie din Spania se aplică cele mai mici taxe posibile, astfel încât studenții să aibă posibilitatea să studieze.

În Italia situația este aproape asemănătoare, cu taxe puțin mai mici. De pe site-ul Universității Sapienza aflăm exact cât ar trebui să plătească un student ai cărui părinți câștigă 1.200 de Euro pe lună. Astfel, dacă părinții au avut un venit anual de 24.000 de Euro, universitatea calculează o taxă de 597 de Euro pentru un an de studiu. Adică dintr-un salariu minim de 1.200 de Euro, un student italian poate achita doi ani de studiu la facultate. În schimb, un student român trebuie să strângă trei salarii minime pentru a plăti taxa pe un singur an.

În Olanda, taxa medie de studiu la facultate este de 1.000 de Euro pe an pentru studenții din UE. Salariul minim în Olanda este de circa 1.400 de Euro pe lună, adică cu un singur salariu un student își poate achita un an de studiu și îi mai rămân și câțiva bani.

Marea Britanie era statul din UE cu cele mai mari taxe, unde educația a devenit un business. Taxele de studiu pentru fiecare an de studiu se apropie de 10.000 de lire pentru studenții britanici sau studenții din UE. Numai că învățământul din Marea Britanie are un sistem complet diferit de al celorlalte state UE. Marea Britanie e singurul stat UE unde studenții se îndatorează pentru a studii și aleg să facă credite pe care le plătesc după terminarea studiilor, așa cum ar vrea Dan Barna să facă și studenții români. Însă britanicii sunt aproape ieșiți din Uniunea Europeană.

Ajungem la România și taxele pentru a studia la facultate sunt unele de speriat, dacă ne raportăm la nivelul de trai al cetățenilor și la salariul minim pe economie. Există și locuri bugetate, dar din ce în ce mai puține și nu toți studenții au mediile necesare. Educația nu trebuie să fie doar pentru cei cu note mari.

În România, un student român plătește o taxă de studiu, la universitatea București, între 3.000 de lei și 4.400 de lei pe an, rezultă astfel o taxă medie de circa 3.700 de lei. (aprox. 800 de Euro). Salariul minim net în România este de 1.263 de lei. (aprox. 270 de Euro).

Taxele din România nu doar că sunt foarte exagerate în comparație cu nivelul salariilor și cu nivelul de trai al cetățenilor, însă sunt și absolut nejustificate. Pentru că un student român plătește 800 de Euro taxa pe an la o universitate care nici măcar nu este în top 500 universități din lume, o universitate care nu are vreun renume pe plan internațional. E o diferență uriașă între a spune că ai studiat la Sapienza sau Sorbona și a spune că ai studiat la Universitatea București. La toate acestea se mai adaugă și condițiile din universitate, cu mult în favoarea celor din Vest, în timp ce Universitatea București este aproape prăbușită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *