ANALIZĂ Tabloul alegerilor din Tulcea. Duel PSD – PNL și candidați de umplutură

Alegeri parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aspiranții la funcțiile de președinte al Consiliului Județean Tulcea și primar al municipiului Tulcea au avut termen până pe 30 aprilie pentru a-și depune candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Birourile electorale au confirmat pe 8 mai, că aceste candidaturi au rămas definitive.

Astfel, în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Județean au rămas toți cei șapte candidați înscriși inițial, iar pentru funcția de primar al municipiului Tulcea au rămas definitivi cei șase candidați înscriși inițial.

Duel PSD – PNL

PSD merge în aceste alegeri pe mâna lui Horia Teodorescu, la funcția de șef al CJ Tulcea și pe mâna lui Dragoș Simion, pentru funcția de primar. Acesta din urmă va avea sarcina dificilă de a-l învinge pe actualul edil, liberalul Ștefan Ilie, care este totodată și președinte al filialei PNL Tulcea. În 2020, Ştefan Ilie a obţinut 10.361 de voturi, devansându-l pe candidatul PSD, Andaluzia Luca, cu 7.792 de voturi. Ilie a reușit să preia puterea la Tulcea după 16 ani de administrație social democrată.

Horia Teodorescu
Horia Teodorescu / captura foto

Avantajul PSD ar putea fi legat de faptul că Horia Teodorescu se află în funcția de șef al CJ Tulcea și pleacă teoretic cu prima șansă. Acesta a fost anterior deputat PSD (2008-2012) și de trei mandate este șef al județului. Teodorescu va candida astfel în 9 iunie pentru al patrulea mandat de președinte al CJ Tulcea.

Dragoș Simion, candidatul PSD la primărie a venit din Partidul Ecologist. Simion a fost director cancelarie și șef al corpului de control al prefectului de Tulcea în perioada 2018-2019.

Liberalii îl aruncă în lupta cu Horia Teodorescu pe George Șișcu. Absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, George Șișcu este și deputat din 2016. Acesta nu are deloc o sarcină ușoară. Totuși acesta este încrezător, spunând că:

„Am fost tot timpul deputatul oamenilor, determinat să fac mai puțină politică axată pe lozinci și mai multă în sprijinul tuturor proiectelor județului Tulcea. Știu ce am de făcut din prima zi ca Președinte al Consiliului Județean Tulcea și am încredere că, pe 9 iunie, PNL va da, prin candidații săi, o echipă administrativă performantă și deja sudată, atât la nivelul municipiului, al localităților și la Consiliul Județean”.

Sursa foto: captură video

Candidați de umplutură pentru șefia CJ Tulcea

Cum adevărata confruntare pare a se da între PNL și PSD, restul candidaților la șefia CJ Tulcea par de decor. REPER îl aruncă în luptă pe prefectul de Tulcea, Marcel Ivanov. Șansele lui Ivanov par a fi mici, lucru admis și de către REPER care l-a anunțat și pentru Parlamentul European. Aurel Nane este candidatul SOS România. Acesta este un economist și, la fel ca Ivanov e aruncat și în cursa pentru Parlamentul European.

Eugen Terente este candidatul Dreptei Unite. Acesta este deputat din 2020 și este mai degrabă cunoscut publicului pentru averea sa impresionantă. În fine, AUR merge pe mâna lui Mircea Sorin Zaharcu care spune că merită să ajungă în fruntea CJ Tulcea pentru că este „cel mai tânăr dintre candidați”.

Candidați cu șanse minime la Primăria Tulcea

Valentin-Georgel Scarlat este candidatul REPER la Primăria Tulcea. Acesta este reprezentant vânzări în mediul privat din anul 2017 și are zero experiență administrativă. Octavian Motoc, de la Alianța Dreapta Unită, este un fost liberal, aflat în Parlament din 2012, până în 2020. Acesta spune că dacă ar câștiga alegerile s-ar axa pe „crearea unor elemente de atracție și utile pentru turism, inclusiv prin intervenții de conservare a inventarului arhitectural valoros și remodelare urbană”. Între 2012 și 2016 a fost unul dintre cei mai puțini vizibili parlamentari, vorbind doar 2 minute și 27 de secunde în 4 ani.

Lucian Furdui și Cristian Anton sunt candidații AUR, respectiv SOS, care completează lista finală. Furdui, de profesie avocat, a fost temporar prefect de Tulcea, iar Cristian Anton este unul dintre cei mai puțini vizibili oameni din județ. Acesta nu și-a publicat nici măcar declarația de avere.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: