ANALIZĂ Tabloul alegerilor locale de la Galați. Se anunță o confruntare strânsă între PNL și PSD

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Alegerile locale de la Galați se anunță a fi un duel între PNL și PSD. Deși social democrații pleacă cu prima șansă, liberalii sunt bine poziționați pentru a contesta poziția PSD-ului în județ.Pentru poziţia de primar al Galaţiului candidează un fost inspector şcolar, un profesor universitar şi un consilier juridic cu carieră în distribuţia de produse siderurgice.

Cu cine merge PSD

Ionuț-Florin Pucheanu este primarul orașului din 2016, câștigând două curse electorale consecutive. În 2020, Pucheanu a câștigat detașat alegeri 59,19%.

Galațiul, în administrația Pucheanu, a cunoscut o importantă dezvoltare, fiind în 2023 unul dintre cele mai premiate municipii din România. Conform www.wall-street.ro, pentru școli, spitale, străzi și multe alte obiective importante, Primăria municipiului Galați are 155 de proiecte cu fonduri europene aflate în diverse stadii, iar valoarea acestora depășește 1,3 miliarde de lei. Deja multe dintre acestea s-au încheiat cu succes, foarte multe sunt în derulare, în timp ce obiectivul administrației locale este acela a atrage în continuare cât mai multe fonduri în cadrul PNRR.

Sursa foto: Facebook

Pucheanu este licenţiat în drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Acesta și-a început cariera pe poziţia de consilier juridic. Înainte de a lucra în politică a lucrat în vânzări în distribuţia de produse siderurgice

Costel Fotea
Costel Fotea / sursa – captură foto

Pe de altă parte, la CJ Galați, social democrații îl aruncă în luptă pe actualul șef al Consiliului Județean, Costel Fotea, de profesie inginer. Acesta anunța recent un buget record în 2024 la Consiliul Judeţean Galaţi, în valoare de 1.523.184.000 de lei (306 milioane euro), cu 50% mai mult faţă de 2023. În 2024, cea mai mare creştere era la capitolul investiţii, acolo unde Consiliul Judeţean a alocat 1.250.228.000 de lei, cu peste 500 de milioane de lei mai mult faţă de 2023, ceea ce înseamnă o creştere de 60% pentru dezvoltarea judeţului, conform instituţiei. În cadrul lansării candidaturii, Fotea spunea că:

„Mă cunoașteți și știți cu toții că politica mea a fost și va rămâne una singură: cea pentru oameni, iar fiecare decizie a fost pentru a dezvolta și mai mult județul nostru. Pentru mine cuvântul a fost, este și va fi cuvânt. Iar astăzi, rezultatele vorbesc. Fie că vorbim de clădiri noi pentru spitale, tratamente mai bune pentru cei bolnavi, drumuri moderne și sigure, locuri de relaxare alături de cei dragi, îngrijire mai bună pentru cei au nevoie de ajutorul nostru, respect pentru patrimoniul nostru și pentru istoria de altădată a Galațiului. De aceea, vin astăzi în fața dumneavoastră cu inima deschisă. Pentru că, prin multă muncă, ambiție  și seriozitate, am arătat că și noi, aici la Galați, putem, că și la noi se pot se pot realiza multe lucruri bune pentru oameni”.

Cu cine contra-atacă PNL

Liberalii încearcă să atace principalele funcții din județ, aruncând în luptă doi politicieni cu renume. Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a validat, în cadrul ședinței de marți, 26 martie, candidații filialei PNL Galați pentru funcțiile de președinte al Consiliului Județean (CJ) și primar al municipiului Galați.

Astfel, deputatul George Stângă, președintele filialei gălățene PNL, va candida la președinția CJ Galați, iar deputatul Onuț Atanasiu va intra în cursa pentru funcția de primar al municipiului Galați. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat, marţi, la lansarea candidaţilor partidului din judeţul Galaţi, ocazie cu care i-a îndemnat pe liberalii gălăţeni să obţină cel mai rezultat din istoria filialei la alegerile din 9 iunie, ceea ce va ajuta formaţiunea să-şi asume în continuare „rolul de garant al stabilităţii, echilibrului şi coerenţei guvernamentale”.

Onuţ Valeriu Atanasiu, este deputat, licenţiat în fizică, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi. Şi-a început cariera pe poziţia de profesor de fizică, Liceul Teoretic „Dunărea”. A fost inspector şcolar în Galaţi. Director adjunct, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, 2017 – 2020.

Onuţ Valeriu Atanasiu
Onuţ Valeriu Atanasiu / sursa – captură foto

George Stângă conduce filiala PNL Galați. Acesta a candidat și în urmă cu 4 ani la președinția CJ Galați, avându-l ca principal adversar tot pe Costel Fotea. La alegerile locale din septembrie 2020, Costel Fotea (PSD) a câştigat detaşat un nou mandat la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi obţinând 97.109 voturi. Recent, Stângă a atras atenția, în cadrul unei declarații susținute în Parlament, asupra crizei de personal medical din județul Galați, pe care o consideră ca fiind o urgență nerezolvată a sistemului medical gălățean. Acesta a subliniat că pacienții din Galați se află în fața unei decizii care poate să fie una crucială pentru sănătatea lor: să meargă la un spital aflat la mare distanță sau să aștepte și să nu se trateze. Așadar, aceasta ar putea fi tema principală pe care Stângă va miza la Galați.

Dreapta Unită are șanse minime

Restul partidelor încearcă și ele să trimită în luptă candidați, însă șansele lor sunt infime. Daniela Ancuţa Şarpe, este candidatul Alianţei Dreapta Unită. Aceasta este Absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este licenţiată în economie, specializarea cibernetică, statistică şi informatică economică. Șarăe și-a început cariera pe poziţia de economist la Societatea de Electricitate Galaţi. În prezent, este profesor universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. A fost decan şi prorector al universităţii.

Daniela Ancuţa Şarpe
Daniela Ancuţa Şarpe / sursa- captură foto

Pe de altă parte, Petrişor Potec, liderul filialei gălăţene a partidului Forţa Dreptei, este candidatul Alianţei Dreapta Unită la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi. Potec a fost consilier județean timp de două mandate.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: