Au mai rămas doar trei săptămâni până la alegerile locale din România. Partidele și-au aliniat la start cei mai buni candidați. Iată cum arată cursa pentru primăria Sectorului 1.
Clotilde Armand (USR)
Clotilde Armand, actualul edil de la Sectorul 1 are un bilanț dezastruos la activ. Aceasta și-a început mandatul declanșând o luptă cu așa-zisa „mafie a gunoaielor”, respectiv compania Romprest care colecta gunoaiele din sector. Războiul acesta a dus la o situație fără precedent în Sectorul 1 – munți de gunoaie pe toate străzile și locuitori nemulțumiți de modul în care Armand gestiona lucrurile. Ulterior, Armand a reușit să intre în conflict și cu membri Consiliului Local, generând tot mai multe blocaje la primărie.
Pe plan administrativ, aceasta a atras doar 0,5% din fondurile UE pentru București, în perioada 2020 – 2024. Ulterior, Clotilde Armand a fost trimisă în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul în care este acuzată că s-a numit singură manager de proiect într-un program anticorupție.
Deși a acuzat blocaje ale Consiliului Local, Clotilde Armand a lipsit de la peste 90% din ședințele acestuia. Din cele 183 de ședințe organizate de la începutul mandatului, a participat doar la 22, ceea ce reprezintă o prezență de doar 12 procente. Lipsa sa constantă a îngreunat procesul decizional și a blocat comunicarea cu consilierii locali. De la inceputul acestui an a fost prezentă doar la o singură ședință.
Per total, mandatul lui Armand la Primăria Sectorului 1 poate fi descris drept un eșec de proporții.
George Tuță (PNL + PSD)
George Tuță este președintele interimar al PNL Sector 1, din decembrie 2023. A absolvit programul Aspen de Leadership în Serviciul Public, organizat de Aspen Institute România în parteneriat cu Aspen Institute – Executive Leadership Seminars și Institut national du service public din Franța. A absolvit programul Aspen de Leadership în Serviciul Public, organizat de Aspen Institute România în parteneriat cu Aspen Institute – Executive Leadership Seminars și Institut national du service public din Franța.
A devenit deputat PNL în 2020 și activează în Comisia pentru Afaceri Europene și în Comisia pentru Industrie și Servicii. În calitate de deputat al județului Ilfov, George Tuță a contribuit la proiecte ce vizează stimularea performanței locale și promovarea județului pe scena internațională. Este inițiatorul proiectului „Ora de știut”, un proiect dedicat educației tinerilor în domeniul dezvoltării durabile și promovării științei, proiect pilotat la nivelul județului Ilfov.
De asemenea, este implicat în activități de conectare a mediului privat cu institutele de cercetare din Măgurele, cu focus pe transferul tehnologic și inovare. A jucat un rol cheie în organizarea unui eveniment de înalt nivel la Măgurele, Ilfov, în ianuarie 2022, la care au participat peste 13 șefi de misiuni diplomatice.
Ramona Bruynseels (AUR) și Liviu Negoiță (PUSL)
Ramona Bruynseels este lidera Organizației de Femei a AUR. În 2019 aceasta a fost candidata PPUSL la alegerile prezidențiale. La alegeri Ramona Bruynseels a luat doar 2,65% din voturi, clasându-se pe poziția a 7-a. Ramona Bruynseels are șanse minime și de data aceasta, ținând cont că această candidatură este mai degrabă una oportunistă.
De profesie avocat, Liviu Negoiță a fost primar al Sectorului 3 pentru două mandate (2004-2008 și 2008-2012). În noiembrie 2009 a fost desemnat de Traian Băsescu să formeze Guvernul, după ce Parlamentul nu a validat cabinetul format de Lucian Croitoriu. În iunie 2014, Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Sectorului 3 a plătit ilegal 8,2 milioane de euro către firma Rosal, controlată de Silviu Prigoană. Contractul datează din mandatul lui Liviu Negoiță. La fel ca Bruynseels, șansele lui Liviu Negoiță sunt minime.
Daniel Tudorache (independent)
Daniel Tudorache a fost primar al sectorului 1 din București, dar și deputat în Parlamentul României în legislatura 2020-2024 din partea PSD București.
La alegerile locale din 5 iunie 2016 a fost ales primar al sectorului 1 din București, cu 23.220 de voturi, în fața lui Clotilde Armand (USR), care a obținut 21.504 voturi. Tudorache a pierdut ulterior alegerile locale din 27 septembrie 2020 pentru primăria sectorului 1 în fața actualului primar Clotilde Armand. Acum, Daniel Tudorache atacă Primăria în calitate de independent.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News