ANALIZĂ Tabloul alegerilor locale din Buzău. Cine sunt principalii candidați aruncați în luptă

Sursă foto: Facebook

Alegerile locale se apropie cu pași repezi, iar partidele își aliniază la start concurenții. În teritoriu, PSD și PNL merg pe mâna candidaților comuni acolo unde primăriile sunt deținute de rivalii de la USR – Brașov, Timișoara etc. Totuși, în alte zone concurența este deschisă, iar cele două partide concurează liber. Un astfel de loc este Buzău, acolo unde partidele par a fi decise să atace cu proprii candidați.

PSD

Zilele trecute, social democrații au validat candidaturile pentru două funcții cheie din administrația publică locală din Buzău. În primul rând, a fost consfințită prin vot candidatura senatorului Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii, la funcția de președinte al Consiliului Județean. În al doilea rând, a fost validată o nouă candidatură a actualului edil, Constantin Toma pentru Primăria Buzău.

Toma este edil din 2016, iar anunțul candidaturii a fost făcut chiar de către acesta pe pagina sa de Facebook.

„Dragi buzoieni, astăzi, 27 martie 2024, în ședința Consiliului Politic Național (CPN) al Partidului Social Democrat, au fost validate propunerile de candidați pentru funcțiile de primar al Municipiului Buzău și de președinte al Consiliului Județean Buzău, la alegerile locale din 9 iunie 2024. Pentru funcția de primar al Municipiului Buzău a fost validat subsemnatul, Constantin Toma, iar pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău a fost validat domnul senator Lucian Romașcanu. Mulțumesc, dragi buzoieni care m-ați susținut în cele două mandate de primar, pentru că fără participarea dumneavoastră nu aș fi avut energia și motivarea de a schimba în bine Buzăul. Am muncit și muncesc cu drag pentru un Buzău mai bun și sunt convins că împreună vom reuși să facem și mai multe în viitorii 4 ani! HAI BUZĂU!”, a scris Toma pe Facebook.

De altfel Toma spune că în sondaje este favorit net. Întrebat recent cum s-au tranșat la Buzău discuțiile dintre PSD și PNL, precum și dacă PNL va merge pe varianta unui candidat separat care să nu îl încurce, primarul în funcție a spus:

„Nu s-a avut în vedere acest lucru. În sondajele lor am 74% și atunci vă dați seama că încearcă toți să fugă, să nu participe să aibă un candidat așa, de super-forță, împotriva mea”.

Așadar, dacă despre desemnarea lui Lucian Romașcanu pentru președinția Consiliului Județean putem spune că e o adevărată surpriză politică, candidatura lui Toma era cât se poate de previzibilă în contextul victoriilor din trecut ale acestuia și a susținerii din partea electoratului.

Sursă foto: Facebook/ Lucian N. Romascanu
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

PNL

La Buzău, liberalii par a se orienta către propriul candidat. Totuși, odată cu retragerea din cursa pentru președinția CJ Buzău a lui Petre Emanoil Neagu și înlocuirea sa cu Romașcanu, se conturează diferite scenarii. Presa locală scrie că acesta ar putea candida din partea PNL sau chiar a AUR. Liberalii l-ar mai avea ca soluție și pe fostul deputat, Adrian Mocanu. Momentan, PNL nu a anunțat oficial canidatul la CJ Buzău.

Pe de altă parte, Carmen Ichim este favorită la nominalizarea în calitate de candidat PNL la funcția de primar al municipiului Buzău, potrivit presei locale. Carmen Ichim a fost reprezentantul Guvernului în teritoriu, în perioada 2017-2019. Atunci, Ichim a avut susținerea PSD. În 2020, Fostul prefect al judeţului Buzău anunța că intră în Pro România.

„Realizările profesionale pe care le-am obţinut în perioada aprilie 2017 – decembrie 2019, în calitate de prefect al Judeţului Buzău, solidaritatea şi aprecierea arătate de numeroşi primari buzoieni şi şefi de instituţii atât la finalul mandatului, cât şi după revenirea mea în funcţia de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Buzău, sunt tot atâtea motive ale deciziei pe care am luat-o – aceea de a contribui mai departe cu întreaga mea experienţă şi energie la construcţia unei administraţii publice eficiente, în slujba celor care şi-au pus nădejdea în noi”, spunea ea.

În rest, merită menționat că toți primarii PNL din județul Buzău ar urma să candideze pe listele PSD.

Adrian Mocanu
Sursa foto: Facebook

Ce fac restul partidelor

Restul partidelor încearcă și ele să contra-atace. Presa locală scrie că fostul senator Dorin Bădulescu, președinte al PMP Buzău, va fi candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean, din partea Alianței Dreapta Unită Buzău, iar Florin Drăgulin, președinte al organizației municipale USR, va fi candidatul pentru fotoliul de primar al municipiului Buzău, din partea aceleiași alianțe politice.

Dorin Bădulescu a fost Secretar General Adjunct PMP, iar între 2016 și 2020 s-a aflat în Parlamentul României, ocupând un loc de senator. Despre Florin Drăgulin, presa locală scrie că ar s-ar fi încurcat cu mai firme dubioase, în domenii cheie precum agricultura și consultanța. De pildă, SC AGRO SUD SRL, în anul 2012, Florin Drăgulin deținea funcția de acționar. Alte firme din portofoliul lui Drăgulin includ DELTA EUROLEX INVEST SRL, înființată în 2011 de Drăgulin, fiind acționar unic și administrator și AGRICULTURA VECHE SRL, la data de 20.10.2016, Drăgulin deținea funcția de cenzor al acestei firme. Totodată, Drăgulin ar fi fost angajat timp de 13 ani, până în ianuarie 2021 la firma lui Oprea Niculina-Elena, sora lui Constantin Toma.

Dorin Bădulescu
Dorin Bădulescu, sursa: captură foto
Florin Drăgulin
Florin Drăgulin, sursa – captură foto

Câte despre cei de la AUR, momentan, aceștia nu și-au anunțat candidații oficiali la CJ Buzău, respectiv Primăria Buzău.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: