Skip to content
Coronavirus

ANALIZĂ Tot ce trebuie să știm despre tulpina “omicron”

facebook

O nouă tulpină a coronavirusului stârnește îngrijorare pe tot globul. Autoritățile din Africa de Sud au confirmat săptămâna trecută că în țară a fost detectată o tulpină a noului coronavirus care o face mult mai contagioasă decât tulpina “delta”. La sfârșitul săptămânii trecute, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a denumit această nouă tulpină „omicron”.

De atunci, mai multe țări din Europa, dar și Statele Unite, au restricționat călătoriile din Africa de Sud, în timp ce epidemiologii încearcă să afle mai multe despre noua tulpină.

Ce știm despre omicron

Momentan există prea puține cercetări și studii pentru a trage o concluzie legată de noua tulpină. Experții îndeamnă la prudență. În prezent mai multe studii sunt în plină desfășurare la nivel mondial pentru a examina modul în care vaccinurile rezistă în fața noii tulpini. „Aceasta este cea mai îngrijorătoare tulpină pe care am văzut-o”, a spus Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute.

Deși noua tulpină a fost depistată în Africa de Sud, experții nu știu încă de unde provine. Totodată, în Africa de Sud doar aproximativ 25% din populație este complet vaccinată. Lucrul acesta a determinat o răspândire rapidă a noii tulpini. Potrivit datelor, au existat aproximativ 50 de cazuri noi zilnice la fiecare 100.000 de locuitori. În doar o săptămână, Africa de Sud a înregistrat o creștere de 592% față de săptămâna precedentă. Lucrul acesta i-a convins pe mulți specialiști că tulpina „omicron” este mult mai contagioasă decât varianta „delta”. Ian Sanne, specialist sud african în boli infecțioase și membru al Consiliului Consultativ Ministerial al Africii de Sud privind Covid-19 a precizat că “per total, credem că noua tulpină este mult mai contagioasă”.

Cazuri de infectare cu noua tulpină au fost descoperite și în state precum Australia, Marea Britanie, Belgia, Botswana, Cehia, Danemarca, Germania, Israel sau Italia.

Profilul genetic al tulpinii “omicron” este unic față de alte tulpini, cu mai multe mutații decât “delta”, ceea ce înseamnă că reprezintă o nouă descendență a coronavirsului. Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns Epidemic și Inovare din Africa de Sud, a declarat că există peste 30 de mutații în proteina spike, partea virusului care se leagă de celulele umane, permițându-i să pătrundă în organismul uman. Oamenii de știință sunt îngrijorați că aceste mutații ar putea face omicronul mai transmisibil și potențial capabil să învingă sistemul imunitar. Totodată, OMS atrage atenția că dovezile preliminare sugerează un „risc crescut de reinfecție” în comparație cu alte tulpini.

De ce se numește “omicron” ?

OMS a numit noua tulpină astfel, urmând tradiția folosirii alfabetului grecesc pentru a denumi noile mutații suferite de coronavirus.

Sunt vaccinurile eficiente în fața noii tulpini?

În ciuda faptului că noua tulpină a coronavirusului este mult mai periculoasă decât varianta „delta”, experții sunt de părere că aceasta nu va submina complet protecția oferită de vaccin.

„Indiferent dacă această nouă variantă ajunge sau nu să se răspândească, aș sugera oamenilor să facă tot ce pot pentru a-și minimiza șansele de a se infecta cu SARS-CoV-2”, a precizat Jesse Bloom, virusolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. Acesta a mai adăugat că: „există câteva lucruri evidente pe care le puteți face: să vă vaccinați, să faceți rapelul și să purtați o mască”. Între timp, producătorii de vaccinuri, care au făcut cercetări preliminare folosind formule adaptate pentru alte tulpini, lucrează pentru a înțelege cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva tulpinii omicron.

Cât de mult se va răspândi noua tulpină?

Experții în sănătate publică spun că există o mare probabilitate ca noua tulpină să se răspândească deja în mai multe țări dincolo de cele în care au fost detectate deja cazuri.

Unul dintre primele cazuri identificate în Belgia implica o tânără care nu călătorise în Africa sub-Sahariană, ceea ce înseamnă că identificarea „pacientului zero” devine o sarcină imposibilă. Aceasta ar fi dezvoltat simptome la 11 zile după ce a călătorit în Egipt. Totodată, aceasta nu fusese vaccinată.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avertizat că noua tulpină se va răspândi în toată lumea, inclusiv în România: „În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav… Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”.

Pe termen lung, consensul experților pare a fi unanim: singura modalitate prin care putem pune capăt pandemiei și a viitoarelor mutați ale virusului, o reprezintă vaccinarea.

2 comentarii la “ANALIZĂ Tot ce trebuie să știm despre tulpina “omicron”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *