ANALIZĂ Transportul studenților, „blocat” între Ministerul Educației, CFR Călători și ARF

calea ferată tren studenţi
Sursa foto: ARF

Gratuitatea transportului este un element benefic și absolut necesar pentru studenți, însă aceștia sunt puși în așteptare și nu pot beneficia de drepturile promise întrucât normele metodologice întârzie să fie adoptate. Așa că patru companii de transport feroviar refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi, motivând că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023 nu au fost publicate conform Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Iar reprezentanții studenților dau vina pe incompetența Ministerului Educației și pe tratamentul nedrept aplicat studenților români – „nu e doar o chestiune de legislație, ci și de decizii ale companiilor”.

„Dacă ai legitimație de student, plătești dublu biletul la CFR!” – o ironie amară care sugerează că studenții români nu sunt niciodată pe deplin apreciați sau tratați corect de autorități și de companiile de transport”, arată Uniunea Națională a Studenților Români, într-un comunicat de presă. Iar acum,  lipsa de echitate privind transportul a atins cote alarmante, arată studenții, pentru că denotă un comportament dezastruos și o lipsă de transparență din partea Ministerului Educației și a companiilor de transport, punctează aceștia.

Reprezentanții studenților: CFR Călători a ales să încalce cu bună știință legea

CFR s-a răzgândit. Studenții își vor putea achiziționa bilete cu reducere de 90%, începând de marți, 5 septembrie, a anunțat CFR Călători, care inițial a refuzat să acorde această facilitate.

„Reduceri pentru studenți. Cf. prevederilor art. 128 a Legii învățământului superior nr. 199/2023:

a) STUDENȚII românii/străni, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiaza de:

  • legitimații de călătorie reducere 90% valabile pe tren/trenuri și dată la toate categoriile de trenuri (regio, interregio și intercity), clasa a 2-a;

  • abonamente lunare cu reducere 90% cu număr nelimitat de călătorii, la tren regio și interregio, pe distanțe până la 300 km, clasa a 2-a.

b) STUDENȚII orfani, precum şi studenţii proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal beneficiaza de:

  • legitimații de călătorie reducere 100%, valabile pe tren/trenuri și dată, la toate categoriile de trenuri (regio, interregio și intercity), clasa a 2-a;

  • abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, la tren regio și interregio, pe distanțe până la 300 km, clasa a 2-a.Călătoria la clasa 1 sau cu vagon de dormit/cușetă se efectuează cu plata integrală a diferențelor tarifare”, se arată în comunicatul CFR Călători.

Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei a avizat luni proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenţilor, document aflat în consultare publică, potrivit reglementărilor privind transparenţa decizională. Joi, documentul ar putea să fie adoptat în şedinţa Executivului.

„Ministerul Educaţiei va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenţilor pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi, 7 septembrie”, informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Totodată, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei, până la elaborarea actelor normative se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Însă în Art. 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023 se precizează:

,,Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.­­”

Așa că UNSR spune că există o lege în vigoare cu privire la învățământ și „legea este un act normativ cu forță juridică obligatorie și cu caracter general valabil adoptat de autoritatea unică legiuitoare, Parlamentul. Cu toate acestea, există neclarități. CFR Călători, compania națională de transport feroviar, a anunțat că va elibera legitimații cu gratuitate/reducere pentru elevi, urmând ca studenții să aștepte publicarea normelor metodologice. Același anunț l-au făcut și Softrans și Astra Trans Carpatic”.

Uniunea studenților consideră că CFR Călători „a ales să încalce cu bună știință legea și să se proptească într-un vid legislativ imaginar, dezavantajând zeci de mii de studenți români”. Cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educației și retragerea vechii Legi a Educației Naționale nr. 1/2011, studenții nu beneficiază de nici măcar o reducere de 50% la tarifele de transport, atrage atenția UNSR.

„Această situație absurdă, în care chiar și beneficiile de 50% au fost eliminate, sunt din cauza incompetenței evidente a Ministerului Educației – România de a redacta la timp un proiect de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare ale noii legi. Conform legislației române, un act administrativ normativ trebuie să stea în transparență timp de 30 de zile de la publicarea lui, în cazul de față, 30 august”.

În plus, UNSR spune că această diferență de abordare între companiile de transport este una evidentă și că este un tratament nedrept aplicat studenților români, nu este doar o chestiune de legislație, ci și de decizii ale companiilor. Uniunea trage un semnal de alarmă, precizând că astfel de comportamente pot avea un impact profund asupra studenților, în special în această perioadă a anului când mulți dintre ei se deplasează de acasă către centrele universitare unde studiază.

Mesajul UNSR către Ministerul Educației

UNSR îndeamnă Ministerul Educației să acționeze cu celeritate pentru a publica normele metodologice aferente noii Legi a Educației nr. 199/2023, pentru a restabili drepturile cuvenite studenților.

„De asemenea, ne așteptăm ca toate companiile de transport să manifeste mai multă considerație nevoilor studenților și să le faciliteze accesul la transport în mod corect și echitabil. Este momentul ca studenții români să fie tratați cu respect și să li se ofere condiții adecvate de transport, în special în această perioadă de tranziție importantă în viețile lor”, transmit reprezentanții studenților.

Printr-o hotărâre de Guvern din 1 februarie 2017 s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să primească gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Apoi, în martie 2021, Guvernul din acea perioadă a decis eliminarea gratuității pentru studenți la transportul feroviar și revenirea la situația de dinainte – reducere la 50%, cu legitimația de student. Măsura se aplică și în prezent, însă doar pentru studenții care au până în 26 de ani.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL