ANALIZĂ Trei concluzii după discursul lui Donald Trump la convenția republicanilor

Sursă foto: X / Brendan SMIALOWSKI

După câteva săptămâni tumultoase care au bulversat politica americană, Donald Trump a transmis un mesaj de unitate și forță în timp ce a acceptat joi seară pentru, a treia oară, nominalizarea republicană la președinție.

Fostul președinte a părut relativ relaxat și a povestit în detaliu mulțimii despre recenta tentativă de asasinare, sugerând că a fost salvat de o intervenție divină. În ciuda faptului că a insistat asupra unui mesaj de unitate națională, el nu a putut rezista tentației și a lansat mai multe ironii la adresa liderilor Partidului Democrat. Iată care sunt principalele trei concluzii după discursul lui Donald Trump.

Biden, menționat doar o dată

Deși discursul său a conținut critici dure la adresa politicilor lui Joe Biden pe mai multe fronturi, Trump a făcut o singură mențiune directă a numelui rivalului său. Trump l-a numit unul dintre cei mai răi președinți din istorie, așa cum o face frecvent la mitinguri.

„Răul pe care l-a făcut acestei țări este de neconceput”, a spus el, „pur și simplu de neconceput”.

Incertitudinea continuă să planeze asupra viitorului politic al lui Biden. Miercuri, acesta a fost diagnosticat cu Covid-19 și se recuperează la domiciliul său din Delaware. Biden a promis că va rămâne în cursă, în ciuda rapoartelor conform cărora democrații de frunte, inclusiv Barack Obama, pun acum la îndoială poziția sa, iar un număr tot mai mare de parlamentari din Congres l-au îndemnat să se dea la o parte pentru un nou candidat.

Declarații false

Trump a vorbit mult despre prioritățile sale în cazul în care va ajunge din nou la Casa Albă, dar în proces, a făcut mai multe declarații false. De pildă, Trump s-a angajat să construiască restul zidului de la frontiera sudică, „cea mai mare parte a căruia am construit-o deja”. Această afirmație nu este corectă. În timpul mandatului său, Trump a construit aproximativ 800 de km de zid. Întreaga frontieră dintre SUA și Mexic are peste 3.000 de km.

Trump a vorbit și despre inflație, spunând că prețul alimentelor „a crescut cu 50%, benzina cu 60-70%, ratele ipotecare s-au cvadruplat”. Inflația este o problemă majoră pentru alegătorii americani, dar de când Biden a preluat funcția în ianuarie 2021 prețurile au crescut în total cu aproximativ 20%.

De asemenea, Trump a precizat de mai multe ori faptul că alegerile din 2020 au fost fraudate, deși până în prezent nici o instanță de pe teritoriul Statelor Unite nu i-a dat dreptate.

Mesajul de unitate nu merge prea departe

În general, Trump a încercat să marșeze pe tema generală a unității naționale, care a tot fost abordată în această săptămână la convenția partidului Republican, dar în mai multe momente Trump s-a lansat în atacuri dure la adresa democraților și a politicilor lor.

La începutul discursului, el a spus mulțimii: „Împreună, vom lansa o nouă eră de siguranță, prosperitate și libertate pentru cetățenii de orice rasă, religie, culoare și credință. Candidez pentru a fi președinte pentru toată America, nu pentru jumătate din America, pentru că nu există nicio victorie în a câștiga pentru jumătate din America”.

Cu toate acestea, el nu a putut rezista unor replici improvizate în care i-a criticat pe democrații de vârf și conducerea United Auto Workers, unul dintre cele mai mari sindicate din țară. Pe lângă criticile la adresa președintelui Biden, el a numit-o „nebună” pe Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților.

La fel ca pe tot parcursul carierei sale politice, imigrația s-a aflat în fruntea agendei. El a numit imigrația ilegală o „invazie care ucide sute de mii de oameni pe an” și a promis „cea mai mare operațiune de deportare din istoria țării noastre”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: