ANALIZĂ Trei concluzii după victorie zdrobitoare a laburiștilor în Marea Britanie

keir starmer
keir starmer / sursa - captură foto

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative. Laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic. Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi. Iată care sunt principalele trei concluzii după alegerile din Marea Britanie.

Schimbarea majorității politice după 14 ani

Victoria zdrobitoare a Partidului Laburist, cu cele peste 367 de locuri câștigate, semnalează o schimbare semnificativă în peisajul politic britanic. Această majoritate absolută le oferă laburiștilor posibilitatea de a implementa un program politic ambițios, care include reforme economice și sociale majore.

Cu toate acestea, guvernul laburist va trebui să gestioneze provocările post-Brexit, să stimuleze redresarea economică și să își îndeplinească promisiunile electorale pentru a menține încrederea alegătorilor.

Laburiștii nu vor avea nici o scuză acum dacă nu implementează programul promis publicului. Majoritatea comentatorilor de politică internațională se așteaptă la o guvernare a laburiștilor de cel puțin un deceniu. De regulă, în Marea Britanie trecerea de la stânga la dreapta și invers are loc rar. Ultima guvernare laburistă a durat 13 ani, din 1997 până în 2010.

Înfrângerea Conservatorilor

Partidul Conservator, cu doar 136 de locuri obținute, a înregistrat cel mai prost rezultat din ultimele decenii. Această înfrângere severă subliniază necesitatea unei introspecții profunde în cadrul partidului. Conservatorii trebuie să analizeze motivele pierderii suportului popular, să regândească strategia politică și să își reevalueze leadershipul pentru a reveni în forță pe scena politică.

Gestionarea inadecvată a crizei pandemice și economice, împreună cu efectele Brexitului, au fost factori cruciali în erodarea încrederii publicului care au dus la înfrângerea acestora. Conservatorii ar putea reveni la putere, însă drumul lor va fi unul anevoios și ar putea dura ani întregi până când aceștia își vor reveni. În ultimii 14 ani conservatorii au schimbat în medie un premier la 2 ani și jumătate. Anul 2022 a fost cel mai tumultos, semnalând o criză a conservatorilor care au schimbat 3 premieri în acel an.

Implicații pentru politica externă a Marii Britanii

Rezultatele acestor alegeri au implicații semnificative și pentru politica externă a Regatului Unit. Noul guvern laburist va trebui să navigheze relațiile internaționale într-un context post-Brexit, căutând să îmbunătățească relațiile cu partenerii europeni și să redefinească poziția Regatului Unit pe scena globală.

Abordarea laburiștilor față de relațiile internaționale va fi esențială pentru stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a țării, în timp ce aceasta se adaptează la noile realități geopolitice. Aceștia au promis o apropierea de UE. Nu este exclus ca în viitorul apropiat să vedem negociat un acord economic între Marea Britanie și blocul european.

Alegerile legislative din Regatul Unit au adus schimbări majore, oferind laburiștilor o majoritate confortabilă și semnalând o perioadă de reevaluare pentru conservatori. Aceste vor avea un impact masiv atât asupra politicii interne din Marea Britanie, cât și în relații externe ale țării.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: