ANALIZĂ Trei concluzii la finalul summitului NATO de la Washington

Summit NATO
Summit NATO / sursa: Twitter

Liderii NATO s-au reunit săptămâna aceasta la Washington pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a Alianței. Cele 32 de state membre au trebuit să răspundă la o serie de întrebări: ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina? Care va fi relația cu Rusia? Cum ne vom raporta la China? Pe parcursul celor trei zile petrecute la Washington, Ucraina, Rusia și China au ținut capul de afiș al summitului. Iată care sunt principalele concluzii ale întâlnirii.

Toți ochii pe Biden

După dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump, ochii liderilor NATO erau ațintiți pe Joe Biden, liderul celui mai puternic stat din Alianță. În discursul său final, Biden a făcut o serie de gafe, referindu-se la președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind președintele rus Vladimir Putin, înainte de a se corecta rapid. La conferința sa de presă de mai târziu, la încheierea summitului, el a numit-o din greșeală pe vicepreședinta Kamala Harris vicepreședintele Trump.

Liderii NATO au încercat fie să ignore, fie să ocolească întrebările referitoare la comportamentul lui Joe Biden. Aceștia au lăudat conducerea lu Biden și realizările pe care NATO le-a avut în timpul mandatului său la Casa Albă, inclusiv mobilizarea aliaților pentru a se opune invaziei Rusiei din Ucraina din 2022 și adăugarea Finlandei și Suediei ca membri ai Alianței.

Președintele francez Emmanuel Macron și noul prim-ministru britanic Keir Starmer au fost întrebați în mod repetat despre gafă, dar au refuzat să răspundă direct.

„Cu toții putem avea o scăpare”, a declarat Macron. „Mi s-a întâmplat și mie. Sunt sigur că mi se va întâmpla din nou mâine și v-aș ruga să fiți la fel de amabili cu mine”. Macron a declarat că a avut o discuție lungă cu Biden în timpul dineului de miercuri cu liderii NATO și a auzit discuțiile acestuia în cadrul întâlnirilor din timpul summitului. El l-a descris pe Biden ca fiind „foarte la curent cu lucrurile”.

Starmer, care și-a făcut debutul pe scena internațională la summit, a evitat mai multe întrebări cu privire la gafa lui Biden, lăudându-l în schimb pe președintele SUA pentru conducerea și pregătirea summitului. Discursul lui Biden de la finalul summitului NATO a fost unul puternic, care a reperat o parte din gafele făcute de președintele SUA. Nu este însă clar cât de mult și-a îmbunătățit Biden imaginea cu ocazia acestui summit, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

Ucraina primește ajutor de la Aliați

Deși nu au oferit Ucrainei o invitație de aderare la NATO, aliații au afirmat că Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către aderarea la Alianță și s-au angajat să mențină un nivel de sprijin de aproximativ 43 de miliarde de dolari anual pentru Kiev, astfel încât țară să se poată apăra în fața invaziei ruse.

Au existat noi promisiuni de sprijin pentru apărarea aeriană, inclusiv sisteme de rachete Patriot din mai multe țări, între care și România, dar și avioane de luptă F-16, precum și promisiuni că acordurile individuale de securitate semnate de Ucraina cu diverși membrii NATO constituie o „punte către NATO”.

„Viitorul Ucrainei este în NATO”, au afirmat aliații în comunicatul lor comun de la sfârșitul summitului.

Critici pentru China

De departe, unul dintre cele mai șocante evenimente de la summit l-a reprezentat condamnarea directă a Chinei pentru sprijinul oferit Rusiei în războiul contra Ucrainei. Până în prezent liderii NATO s-au ferit să critice direct Beijingul într-un mod holist, preferând să mențină o punte cu China din cauza relațiilor comerciale strânse. Însă, în premieră în cadrul summitului, aceștia au adoptat un limbaj mult mai ferm, în care au atras atenția Beijingului pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

Documentul final al summitului numește China drept un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei în Ucraina, afirmând că investițiile și exporturile chineze de produse cu dublă utilizare reconstruiesc sectorul de apărare al Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale.

China s-a opus extinderii NATO în regiunea Indo-Pacific, afirmând că aceasta afectează interesele Beijingului și perturbă pacea și stabilitatea în regiune, a declarat Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Cele patru țări din regiunea Indo-Pacific care participă la summit – Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia – au emis o declarație comună prin care „condamnă ferm cooperarea militară ilicită” dintre Rusia și Coreea de Nord.

În concluzie, summitul NATO a produs atât efecte așteptate – reafirmarea sprijinului pentru Ucraina – cât și efecte mai puțin așteptate – cricarea directă a Chinei pentru ajutorul oferit Moscovei în războiul din Ucraina.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: