În discuțiile de la Bruxelles, între ministrul Finanțelor Marcel Boloș și oficialii Comisiei Europene, cei din urmă au sugerat ca România să majoreze TVA-ul la 21% pentru a acoperi gaura de la buget. O altă variantă sugerată de Comisie a fost majorarea TVA pentru produsele alimentare. O creștere a TVA de la 19%, la 21% ar avea un impact major negativ asupra economiei. Iată care ar fi trei consecințe imadiate în cazul majorării TVA-ului în România.
Crește inflația
O creștere a TVA-ului ar duce imediat la o creștere a prețurilor pentru bunurile și serviciile taxate cu acest impozit. Producătorii și furnizorii ar putea transfera în parte costurile suplimentare către consumatori, ceea ce ar putea alimenta inflația. Acest lucru este cât se poate de firesc, deoarece companiile vor încerca să își salveze profitul. După o creștere a TVA-ului, întreprinderile care produc bunuri și furnizează servicii vor plăti mai mult pentru materialele, echipamentele și alte resurse necesare activității lor. Aceste costuri mai ridicate pot fi transferate către consumatori prin creșterea prețurilor de vânzare pentru a menține aceleași marje de profit.
La fel de grav este că nu doar companiile direct afectate de creșterea TVA-ului vor suferi creșteri ale costurilor. Furnizorii și distribuitorii care sunt în lanțul de aprovizionare pentru aceste întreprinderi vor fi, de asemenea, afectați, iar costurile suplimentare vor fi reflectate în prețurile produselor și serviciilor pe măsură ce se deplasează prin lanțul de aprovizionare. Totodată, creșterea TVA-ului poate duce la un efect de alungire a lanțului de aprovizionare, deoarece fiecare intermediar sau furnizor poate adăuga un adaos pentru a compensa creșterea costurilor. Acest fenomen poate contribui la creșterea prețurilor de la producător la consumatorul final. Cu alte cuvinte, un TVA majorat de la 19% la 21% va adânci inflația în România.
Scade consumul
O altă consecință imediată în cazul creșterii TVA-ului ar fi scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, deoarece prețurile mai ridicate ar putea reduce cererea pentru anumite produse și servicii. Aceast fenomen este vizibil în cazul unei inflații ridicate în care oamenii încearcă să economisească banii. Scăderea consumului vine așadar în completarea creșterii inflației. Când cheltuielile de zi cu zi devin mai costisitoare, oamenii pot fi nevoiți să restrângă bugetul pentru achiziții nesigure sau chiar necesare. Aceasta duce la o scădere a cererii generale pentru bunuri și servicii. Creșterea TVA-ului poate afecta în special categoriile de bunuri esențiale, cum ar fi alimentele, produsele de igienă și alte bunuri de bază. Consumatorii pot reduce sau reevalua achizițiile acestor bunuri dacă prețurile cresc, deoarece acestea sunt necesități indispensabile. Ținând cont de faptul că o mare parte din PIB-ul României este generat de consum, atunci devine limpede că scăderea consumului va afecta negativ PIB-ul țării.
Sectorul imobiliar, afectat
O creștere a TVA-ului ar putea afecta și piața imobiliară. În majoritatea țărilor, achizițiile imobiliare sunt supuse TVA-ului. O creștere a TVA-ului poate duce la creșterea costurilor totale ale achizițiilor de proprietăți. Astfel, cumpărătorii vor plăti mai mult în taxe și impozite la momentul achiziției, ceea ce poate descuraja anumite tranzacții imobiliare și poate afecta piața locuințelor. Dezvoltatorii imobiliari care construiesc și vând proprietăți noi sunt, de asemenea, afectați de o creștere a TVA-ului. Costurile de construcție și dezvoltare vor crește, ceea ce poate conduce la prețuri mai ridicate pentru noile locuințe. Acest lucru poate reduce atractivitatea pentru potențialii cumpărători și poate încetini vânzările de locuințe noi. Nu în ultimul rând, o creștere a TVA-ului poate afecta și piața chiriilor. Dacă costurile pentru proprietarii de apartamente sau case cresc din cauza TVA-ului mai mare (de exemplu, pentru reparații, întreținere etc.), aceștia ar putea încerca să compenseze prin creșterea chiriilor. Acest lucru poate afecta chiriașii și poate duce la o schimbare a cererii și ofertei pe piața chiriilor.
În concluzie, chiar dacă pe termen scurt creșterea TVA-ului ar putea duce la o creștere a încasărilor fiscale pentru guvern, pe termen lung, există o mulțime de efecte negative asupra populației.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News