ANALIZĂ Trei diferențe între prezidențialele din 2000 și cele din 2024

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Liderul AUR, George Simion, a declarat joi, la Ploieşti, că în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2024 vor fi reprezentanţii PSD şi ai AUR, punctând că partidul pe care îl conduce „nu bate palma cu sistemul”. Cu alte cuvinte, Simion mizează pe o repetare a scenariului din 2000, atunci când candidatul PSD, Ion Iliescu s-a confruntat cu candidatul PRM, echivalentul AUR, Corneliu Vadim Tudor. Cu toate acestea, există câteva diferențe fundamentale între alegerile prezidențiale din anul 2000 și cele care vor fi organizate în 2024.

Trei diferențe între prezidențialele din 2000 și cele din 2024

Prima diferență fundamentală ține de sistemul de alianțe din 2000, față de situația actuală. Mai exact în anul 2000 era exclusă o alianță între PSD și alt partid, cum era de altfel exclusă aproape orice coaliție politică după eșecul CDR. Nimeni nu își dorea o alianță cu PSD-ul lui Ion Iliescu, iar PRM era încă și mai puțin frecventabil. Mai mult, partide precum PNL sau PD nu doreau să își dea mâna. Totodată, CDR își epuizase capitalul politic câștigat în 1996. Cu alte cuvinte, nu exista perspectiva unui candidat comun, așa cum există în prezent. Chiar dacă este posibil ca la alegerile din 2024, fiecare partid să meargă cu propriul candidat, nu putem exclude varianta în care PSD și PNL să propună un candidat comun, de vreme ce ambele partide formează o alianță politică în prezent. Perspectivele formării unei astfel de alianțe sunt mai mari față de anul 2000, iar acest lucru ar putea elimina complet din peisaj turul al doilea al alegerilor, ținând cont că PSD și PNL au în sondaje, împreună, peste 50%.

A doua diferență fundamentală între alegerile din 2000 și cele din 2024 este legată de fragmentarea scenei politice. Decizia lui Emil Constantinescu de a nu candida pentru un al doilea mandat a deschis larg porțile altor candidați în 2000, fiecare mizând pe propria lui șansă. Astfel că la prezidențialele din 2000 s-au aliniat la start numai puțin de 12 candidați: Ion Iliescu (PDSR), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Theodor Stolojan (PNL), Mugur Isărescu (CDR), György Frunda (UDMR), Petre Roman (PD), Teodor Meleșcanu (ApR), Eduard Gheorghe Manole (Independent), Graziela-Elena Bârlă (Independent), Paul-Philippe Hohenzollern (PRN), Ion Sasu (PSM) și Nicolae Cerveni (PLDR). Este greu de crezut că la alegerile prezidențiale din 2024 se vor alinia la start atât de mulți candidați. Chiar dacă fiecare partid ar trimite propriul candidat nu am avea mai mulți de 9 candidați. Prin urmare, fragmentarea scenei politice ar fi mult mai mică, iar lucrul acesta ar avantaja partidele mari, cu filiale puternice în teritoriu.

O ultimă diferență este legată de diferențele procentuale dintre partide. În 2000 diferența dintre PSD și PRM, partidul de extremă dreapta, era de doar 8 procente. Lucrul acesta a fost evident după primul tur de scrutin (36% PSD vs 28% PRM). Astăzi diferența dintre PSD și AUR este mult mai mare – 13 procente. Chiar dacă ecartul s-ar mai putea micșora până la anul, este puțin probabil ca el să ajungă la 8 procente, așa cum era în 2000. Mai mult, în 2000 PRM era la o distanță semnificativă față de al treilea partid, PNL, aproape 17 procente. Astăzi, AUR și PNL sunt practic la egalitate în sondajele de opinie (fiecare cu 19%).

Așadar există diferențe semnificative între alegerile din 2000 și cele din 2024. Liderul AUR mizează pe o repetare a scenariului din 2000, dar calculele sale ar putea fi date peste cap.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL