ANALIZĂ Trei scenarii după alegerile parlamentare de anul acesta. Cine ar putea forma viitorul Guvern

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Aproape 30% dintre românii chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare, 18,9% exprimându-se în favoarea PNL, iar 14,7% pentru AUR. Partidul SOS România, al Dianei Şoşoacă, ar obţine peste 6 procente, situându-se peste pragul electoral de 5% necesar intrării în Legislativ. 64,2% dintre respondenţi afirmă că în mod sigur vor merge la vot.

Concret, 29.4% dintre alegători ar vota cu PSD, 18.9% cu PNL, 14.7% cu AUR, 12.2% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4.6%. REPER ar obţine 3.6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2.2%, Partidul Verde 1.9%, PUSL 1.5%, iar Pro România 1.1%. 1.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.

Cum ar arăta viitorul Parlament: distribuția mandatelor

Ținând cont că actualul Parlament al României reunește 466 de deputați și senatori, pe baza procentelor din sondajul INSCOP putem conchide că PSD ar obține undeva la 137 de locuri, PNL ar obține 88 de locuri, AUR ar obține 69, Alianța USR-PMP-FD ar lua 57 de locuri, iar SOS România ar lua 28 de locuri. Restul ar fi distribuite între grupul minorităților naționale și deputații neafiliați.

Astfel, social democrații ar obține cu 31 mai multe locuri față de numărul din prezent, iar liberalii ar lua cu 9 locuri mai multe față de cele din prezent. USR ar pierde mai mult de 17 locuri, ținând cont că se află într-o alianță cu PMP și Forța Dreptei – USR are în prezent 57 de locuri. AUR și-ar dubla numărul de locuri, iar SOS ar obține peste 20 de locuri. Marea surpriză ar fi absența UDMR din viitorul parlament. În istoria post-decembristă această situație nu a mai fost întâlnită, UDMR reușind să obțină locuri în diverse situații.

Putere vs Opoziție: trei scenarii

Ținând cont de posibila componență a viitorului Parlament, se întrevăd mai multe scenarii de alianță. Cel mai plauzibil scenariu de alianță este cel între PSD și PNL. Deși social democrații și liberalii au multe subiecte pe care nu reușesc să cadă de acord, guvernarea PNL – PSD s-a dovedit a fi stabilă până în prezent, iar cele două partide au reușit să avanseze politici publice eficiente. Cele două partide ar avea aproape 50% (48,3%) din numărul total al senatorilor și deputaților, lucru care ar duce la o stabilitate parlamentară deoarece opoziției i-ar fi foarte greu să coopteze restul parlamentarilor pentru a răsturna guvernul printr-o moțiune de cenzură.

Un alt scenariu ar fi acela în care PNL se desprinde din alianța cu PSD și încearcă să găsească alți parteneri de guvernare pentru a forma un guvern nou. Acest scenariu nu este imposibil, în condițiile în care deja există tensiuni între liberali și social democrați și s-a ajuns inclusiv la amenințări cu ruperea coaliției. În acest caz PNL i-ar putea coopta pe cei de la USR, PMP și Forța Dreptei, refăcând practic alianța din 2020. Alianța nu ar avea o majoritate, însă nici PSD și restul nu ar obține o astfel de majoritate, ceea ce înseamnă că un guvern minoritar ar putea teoretic să conducă România. Pentru ca guvernul să fie răsturnat, PSD ar trebui să atragă sprijinul AUR și SOS, lucru dificil, ținând cont de faptul că cele două partide sunt poziționate împotriva celor mainstream.

Al treilea scenariu este cel în care PSD formează un guvern cu AUR. Șansele acestui scenariu par mici, însă dacă alianța PSD – PNL se va rupe social democrații vor avea de ales: fie vor căuta un partener de guvernare cu care să formeze un nou cabinet, fie vor trece în opoziție. Acest partener de guvernare ar putea fi AUR. Împreună, cele două partide ar controla aproape jumătate din numărul de parlamentari (44,1%). Pentru a funcționa această alianță cele două partide ar trebui să facă numeroase concesii, AUR trecând mult mai la centru.

În concluzie, în acest moment, cel mai plauzibil scenariu rămâne cel al continuării alianței PSD – PNL chiar și după alegerile parlamentare de anul acesta.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: