Skip to content
Societate

ANALIZĂ Trompetele Kremlinului. Cine distribuie minciunile propagandei ruse în România

Inquam Photos / Octav Ganea

Invazia militară declanșată de Putin în Ucraina continuă să producă imagini cutremurătoare pe micile ecrane. În același timp, propaganda rusă transmite cu totul altfel de mesaje în interiorul țării pentru a evita protestele anti-război. În disperare de cauză, Rusia „limita” accesul la Facebook acum câteva zile și nu mai accepta ”verificarea faptelor”. Ca răspuns la propaganda putinistă, Uniunea Europeană interzicea principalele două site-uri de propagandă ale Kremlinului, Sputnik și Russia Today. La scurtă vreme și România lua aceleași măsuri. Cu toate acestea, în mediul online o mulțime de persoane continuă să propage mesajele propagandei putiniste în legătură cu Ucraina. Acestea sunt la rândul lor distribuite de către “idioții utili” sau de către susținători ai autocratului de la Kremlin.

Diana Șoșoacă

O portavoce a propagandei putiniste este Diana Șoșoacă. În trecut, Șoșoacă ne-a obișnuit deja cu propagarea unor dezinformări pe rețelele de socializare, iar războiul din Ucraina pare a-i fi oferit acesteia o nouă oportunitate de a-și vărsa dezinformările pe pagina sa de Facebook. Pe 26 februarie, la două zile de la declanșarea atacului asupra Ucrainei, Diana Șoșoacă posta pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care nega însuși existența vreunui atac pe teritoriul Ucrainei, deși în acel moment mass-media relata, cu imagini de la fața locului despre bombardamentele armatei ruse, iar oamenii treceau deja granițele Ucrainei cu alte state. Imaginile publicate de Șoșoacă proveneau de la camerele amplasate în diverse puncte ale orașelor ucrainene și care arătau în acel moment străzi pustii, de vreme ce majoritatea atacurilor armatei ruse aveau loc la lăsarea nopții. Din acel moment, Diana Șoșoacă a continuat să transmită în permanență mesaje false pe pagina sa de Facebook.

Șoșoacă l-a ridiculizat apoi pe președintele Zelesnki, anterior actor de comedie, pentru apariția în cadrul unui show de comedie, în urmă cu mai mulți ani de zile. Lansând o altă conspirație care nu are corespondență în realitate, Șoșoacă a afirmat că: “Acum inteleg de ce tot occidentul si toti globalistii si neomarxistii tin cu Zelensky! Este exact prototipul de barbat pe care il promovează si, sa recunoastem, se misca cu talent! In acest mod, sunt sigura ca-l va invinge pe Putin! Se misca mult mai bine decat el!”. Declarația era făcută pe 28 februarie, atunci când lângă Kiev și în alte orașe se duceau lupte grele, iar Zelenski refuza să părăsească Ucraina.

Imaginile de mai jos arată limpede cum stau lucrurile în Ucraina.


 

ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie s-a „remarcat” prin laudele publice aduse autocratului de la Kremlin. Presa publica pe 8 februarie, așadar cu doar două săptămâni înainte ca Putin să declanșeze invazia militară a Ucrainei, o declarație controversată făcută de ÎPS Teodosie. Acesta spunea că Putin a făcut mai multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător.

“Domnul Putin care este atât de vehiculat in zilele acestea și văzut atât de negru, nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea. Am spus și o spun, fără frică, este cel mai mare ctitor la Sfâmtul Munte și la Ierusalim și în țara sa, și Putin și Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au facut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”, preciza ÎPS Teodosie.

Adrian Severin

Fost ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin a devenit în ultimii ani de zile o portavoce a mesajelor transmise de principalele site-uri de propagandă ale Kremlinului – Sptunik și RT, fiind de altfel una dintre “vedetele” acestor site-uri. În contextul războiului din Ucraina, a început să rostogolească pe pagina sa de Facebook tot soiul de conspirații care nu au corespondent în realitate. De pildă, Severin lasă de înțeles într-o postare că Statele Unite distrug lumea, pentru că s-ar afla într-un declin, deși războiul din Ucraina nu a fost generat de Statele Unite ci de către Vladimir Putin și acoliții săi.

Severin a distribuit și mesaje panicarde prin care lasă de înțeles că ne așteaptă un război nuclear, deși oficialii americani au comentat declarația lui Putin prin care punea în alertă forțele nucleare ale Rusiei, precizând că nu au observat mișcări reale ale Rusiei după anunțul lui Putin și că nu vor escalada tensiunile în zona nucleară. De altfel, Statele Unite nu și-au schimbat nivelul de alertă.

Călin Georgescu

Călin Georgescu este unul dintre cei mai înfocați susținători pro-ruși din România. El a fost numit președinte de onoare al AUR. Între altele, în 2021 își afișa fățiș simpatiile pro-ruse, declarând că „șansa României este înțelepciunea rusească”. Astăzi, vedem exact cum arată „înțelepciunea rusească” în Ucraina.

 

Lista prezentată mai sus nu este nici pe departe exhaustivă. O mulțime de alte persoane susțin prin mesajele lor narațiunea Kremlinului. Principalele teme sunt legate de ridiculizarea președintelui Zelenski, învinuirea Occidentului pentru declanșarea războiului în Ucraina, alarmism și conspirații legate de intențiile lui Putin în Ucraina sau chiar negarea cu totul a atrocităților comise de către armata Federației Ruse în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *