ANALIZĂ Trump și goana pentru fotoliul de la Casa Albă. Ce șanse are

Donald Trump
Sursa foto: NEWS4JAX.COM

Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump (77 de ani) este un personaj controversat, dar „supraviețuitor” al problemelor juridice, politice, publice și al acțiunilor proprii. Singurul fost șef de stat american fără o experiență politică și scutit de serviciu militar, dar primul pus sub acuzare pentru infracțiuni penale după încheierea mandatului, el are un bagaj în spate, dar asta pare să-l ajute. Afaceristul s-a înscris în cursa prezidențială și continuă să fie la fel de vocal împotriva Administrației Biden și a altor „inamici” colectivi. Iar asta i-ar putea aduce puncte în plus în cursa electorală. Pentru că, să nu uităm, peisajul political american este dominat de volatilitate, iar asta ar fi „asul” din mâneca lui Trump.

Fostul președinte a declarat, joi, că inculparea sa pentru acțiunile ce au avut loc după scrutinul din 2020 (acțiuni de blocare a validării rezultatelor) este un abuz. El se simte „persecutat” și „pus sub acuzare”, dar a anunțat deja că nu intenționează să se retragă din cursa pentru fotoliul de la Casa Albă nici dacă va fi condamnat în restul proceselor penale (precum cel din New York, pe presupuse fraude cu fonduri din campania electorală din 2016, sau cel privind gestionarea documentelor clasificate depistate în reședința din Florida). În doar patru luni, Trump are trei acuzații penale, iar cea mai gravă i-ar putea aduce o pedeapsă de 20 de ani în închisoare. O viitoare audiere pentru a stabili data procesului a fost stabilită pentru 28 august.

Tehnicile de manipulare politică folosite de Trump

În jocul lui politic folosește, și chiar ca la carte, o serie de tehnici de manipulare și multă dezinformare. Subiectul unei „vânătoare de vrăjitoare pe fond politic” menită să-i pună bețe în roate în drumul spre fotoliul prezidențial, îl face preferatul republicanilor. Trump, este „veșnicul acuzat”, elementul central în campania sa – dar și ținta și „oaia neagră” a sistemului de justiție nedrept și inechitabil.

Dacă analizăm discursurile electorale ale lui Trump, tehnicile de „comunicare patologică” folosite pentru a genera emoție, conformism social, simpatie și supunere din partea republicanilor (și a altora) sunt multe și au scopul de a construi un candidat dominant, „viril” politic și priceput, care apără interesele americanilor. Trec în agenda doar o parte: „Țapul ispășitor” (el împotriva tuturor), „Omul de Paie” (el contra lui DeSantis), „Demonizarea adversarului” (el contra lui Hillary Clinton), „Inamicul Impersonal” (el contra sistemului de justiție), „Mesia salvatorul” (prin sloganul „facem America puternică din nou”), „Alb și negru” (reducerea complexității realității: „Fie sunteți cu noi, ori cu teroriștii”).

Trump folosește și tactici psihologice: „semințele fricii”: frica de Celălalt (fie că este mexican, sau musulman), în speță frica de terorim și violență: „Vom avea și mai multe World Trade Centers. Va fi din ce în ce mai rău, oameni buni”, „Când cei din Mexic își trimit oamenii la noi, îi trimit pe cei mai răi, care aduc droguri, și fac infracțiuni, și sunt violatori”. Asta deși datele arată că rata infracțiunilor au scăzut, Trump dezinformează publicul. Frica rămâne o emoție puternică, ce captează atenția, și care este premergătoarea alteia, la fel de puternice, dar care obligă la acțiune și anume furia (vizavi de atacul de la Capitoliu).

Donald Trump merge mult pe conflict, ca tactică, nu cooperare, deși climatul socio-politic mondial actual cere mai degrabă o atitudine diplomată, care invită la masa discuțiilor.

Apoi, fostul președinte operează cu o serie de dihotomii între interesele americanilor și ale restului lumii. „China ne ia locurile de muncă, ne ia banii”, și „sunt prinși sirieni la granița sudică; nu știm cine sunt; ar putea fi ISIS”, iar asta invită la o atitudine agresivă din partea populației.

Nu în ultimul rând, tactica „Repetiției”: folosirea la nesfârșit a unor cuvinte și expresii care provoacă emoție: „puternic”, „victorie”, „noi contra lumii”. Spre exemplu, într-un clip de campanie, Trump folosește cuvântul „victorie” de 12 ori în doar 15 secunde.

Profilul politic al lui Donald Trump

Un cameleon, afaceristul și-a schimbat afilierea politică de nenumărate ori: republican în 1987, membru în Partidul Reformist în 1999, apoi, în 2001, a trecut la Partidul Democrat, pentru ca opt ani mai târziu să revină la Republicani. A candidat la prezidențiale de patru ori: în 2000, 2016, 2020 și în prezent, pentru 2024. Câștigător a fost în 2016 și numit în funcție în ianuarie 2017, când a câștigat în fața contracandidatei Hillary Clinton.

Trump și-a lansat prima candidatură în 1987, apelând la ziare pentru campania politică, avansând mesaje „democratice” precum „America ar trebui să nu mai plătească pentru apărarea unor țări care nu-și permit să se apere singure”, „reducerea deficitului bugetar și pacea în America Centrală sunt esențiale”.

Campania lui Trump se concentrează, printre altele, pe legi puternice contra imigranților (ne amintim de ideea ridicării „marelui zid” la granița SUA cu Mexic, pentru a-i opri pe mexicani, o măsură rasistă, contrară drepturilor omului, dar și interzicerea intrării în țară a imigranților musulmani), renegocierea relațiilor cu China și acorduri de liber schimb, cum ar fi NAFTA și Parteneriatul Trans-Pacific.

Trump a avut, de-a lungul anilor, poziții politice populiste și a atras atenția mass-mediei cu afirmații controversate, de care se folosește, dar pe care o acuză de „răstălmăcirea cuvintelor sale”. Cel puțin patru publicații importante și de încredere – Politico, The Washington Post, The New York Times și Los Angeles Times – au scos în evidență falsurile din declarațiile de campanie ale lui Trump. „Niciodată în politica prezidențială modernă un candidat important nu a făcut declarații false atât de des ca Trump”, nota Los Angeles Times.

Donald Trump, triumfător în sondaje

Nu a fost considerat un candidat serios, dar și-a menținut constat interesul pentru politică. Astfel, a câștigat notorietate publică și politică, ținând titlurile de ziare prin promovarea „mișcării birther” (o teorie conspiraționistă menită să taie șansele pentru Casa Albă a lui Barrack Obama, acuzat că nu ar fi cetățean american, născut în SUA) „i-a lansat cariera politică”.

Sondajele actuale aduc vești bune pentru Trump. Susținerea republicanilor este în creștere, și asta pe fondul acuzațiilor din luna martie.
Trump îi zdrobește pe DeSantis și pe rivalii din G.O.P., arată un sondaj New York Times/Siena College.

Fostul președinte, acuzat de două ori, conduce în aproape toate categoriile și regiunile, în timp ce alegătorii primari renunță la îngrijorările legate de acuzațiile aduse acestuia. 54% pentru Trump și 17% pentru DeSantis. Niciun alt candidat nu a depășit 3 procente de susținere în sondaj. „Lege și ordine pe străzile noastre și la graniță” pare că prinde mai mult la republicani, decât combaterea „ideologiei radicale de tip woke”, propusă de către DeSantis.

Trump pare să se potrivească atât cu starea de spirit „arțăgoasă” a electoratului republican – 89% din aceștia consideră că SUA se îndreaptă într-o direcție greșită – cât și cu dorința de a lupta împotriva democraților.

Trump conducere cu marje largi în rândul bărbaților și femeilor, al alegătorilor mai tineri și mai în vârstă, al moderaților și conservatorilor, al celor care au mers la facultate și al celor fără studii, precum și în orașe, suburbii, dar și zone rurale.

Sondajul arată că unele dintre argumentele centrale ale campaniei domnului DeSantis – că este mai ușor de ales decât domnul Trump și că ar guverna mai eficient – nu au reușit până acum să răzbată.

Sprijin politic deja are, mai mulți republicani strâng rândurile și l-ar putea nominaliza pe Trump. Analiștii politici americani cred că republicanii ar putea intra în cursa pentru Casa Albă, conform Reuters. Însă, afaceristul mai are de muncă, el având sarcina de a-i convinge și pe republicanii moderați, dar și pe independenți.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL