Donald Trump și Vladimir Putin negociază viitorul Ucrainei, care nu face parte direct din aceste discuții. Negocierile privind pacea din Ucraina au loc pe două paliere: unul format din SUA și Rusia, iar celălalt format din SUA și Ucraina. Chiar dacă au existat mai multe discuții între Trump și Putin, Ucraina și Rusia nu au discutat termenii vreunui acord.
Vladimir Putin a respins armistițiul de 30 de zile propus de SUA și Ucraina, care presupunea un armistițiu complet fără nicio condiție. Așa cum era de așteptat, Rusia nu avea niciun interes să oprească ofensiva fără să primească ceva important în schimb. În momentul de față, situația de pe front este favorabilă Rusiei, după cum a recunoscut și Donald Trump, iar orice armistițiu care va fi luat în această perioadă va presupune mai multe sacrificii din partea Ucrainei.
Trump și Putin se contrazic
Deși se vorbea despre o prietenie Trump-Putin, situația negocierilor arată că nu e loc de așa ceva. Chiar există neînțelegeri grave între cei doi. În timpul discuției telefonice, Donald Trump a fost cel care a propus o încetare a focului de 30 de zile asupra infrastructurii energetice, arată comunicatul de presă al Kremlinului. Vladimir Putin a fost de acord cu acest mini-armistițiu pentru infrastructura energetică.
Dar la câteva ore după discuția celor doi lideri, oficialii de la Casa Albă au comunicat că această măsură de încetare a focului vizează toată infrastructura din Ucraina, ceea ce nu reiese deloc din documentul prezentat de Moscova.
De asemenea, Donald Trump este cel care contrazice Moscova după aceste discuții. În documentul prezentat de Kremlin este menționat faptul că Rusia a cerut oprirea înarmării Ucrainei și oprirea mobilizării militare pe durata unui armistițiu de 30 zile.
„În contextul inițiativei președintelui SUA privind un armistițiu de 30 de zile, partea rusă a subliniat importanța unui control eficient asupra încetării focului pe toată linia frontului, necesitatea opririi mobilizării forțate în Ucraina și a reînarmării Forțelor Armate Ucrainene. De asemenea, au fost menționate riscurile legate de lipsa de fiabilitate a regimului de la Kiev, care a încălcat și sabotat în repetate rânduri acordurile încheiate anterior. În plus, s-a atras atenția asupra crimelor barbare de natură teroristă comise de combatanții ucraineni împotriva populației civile din regiunea Kursk”, precizează Kremlin în comunicatul de presă pus la dispoziție de TASS.
Câteva ore mai târziu, Donald Trump a negat că ar fi vorbit cu Putin despre ajutoarele militare pentru Ucraina.
„Nu am vorbit despre ajutoare, nu am vorbit deloc despre asta. Am vorbit despre multe lucruri, dar ajutoarele nu au fost puse în discuție”, a precizat Trump pentru presa americană.
Condiția fundamentală pusă de Rusia: oprirea înarmării Ucrainei
Deja sunt două cazuri în care SUA și Rusia se contrazic, iar acest lucru nu poate fi un semnal bun pentru viitoarele negocieri care vor avea loc duminică, în Arabia Saudită. Pe de altă parte, Trump nu poate recunoaște public acest lucru, pentru că ar intra în conflict cu UE și Ucraina care vor mai multe arme.
Oficialii ruși au declarat chiar și public că nu sunt dispuși la un armistițiu complet atât timp cât Ucraina va continua să fie înarmată. Astfel, este greu de crezut că Putin nu a pus pe masă această discuție, așa cum declară Trump.
Președintele SUA are la dispoziție câteva zile pentru a decide ce va face cu Ucraina, însă viitoarele negocieri vor ține cont de paragraful de mai jos, prezentat de Kremlin. Dacă Ucraina și SUA vor un armistițiu, atunci oprirea ajutoarelor militare și oprirea furnizării de informații vor fi esențiale pentru a se ajunge la orice acord.
„S-a subliniat că principalele condiții pentru prevenirea escaladării conflictului și soluționarea acestuia pe cale politico-diplomatică trebuie să includă încetarea completă a sprijinului militar occidental pentru Ucraina și stoparea furnizării de informații de intelligence către Kiev”, arată Kremlin.

Afacerile, mai importante decât pacea
SUA și Rusia par mai interesate de afacerile dintre cele două state decât de pacea din Ucraina. Donald Trump nu este dispus să abordeze problemele fundamentale ale conflictului Ucraina-Rusia, pentru că ar implica o discuție despre tot NATO, nu doar despre teritoriile ucrainene.
Într-o declarație pentru Fox News, Donald Trump a precizat că SUA „vrea să stabilească schimburi comerciale pe scară largă cu Rusia, inclusiv de pământuri rare”. Atitudinea președintelui Trump arată că SUA este într-o cursă după resursele rare din Ucraina și Rusia. Dar Trump și Putin sunt blocați tocmai de sancțiunile economice impuse de SUA în timpul administrației Biden.
Moscova a recunoscut că cei doi lideri au vorbit despre „dezvoltarea unor relații economice și energetice reciproc avantajoase”. Totuși, este imposibil ca Rusia să accepte un astfel de scenariu atât timp cât SUA va înarma și ajuta Ucraina.
Vladimir Putin a discutat, ieri, cu oamenii de afaceri din Rusia, înainte să vorbească cu Trump, și i-a avertizat pe aceștia că relațiile economice nu vor reveni la normal chiar dacă vor fi eliminate unele sancțiuni economice. Putin a declarat că Occidentul amenință cu noi sancțiuni și chiar dacă vor elimina acum o parte din ele, Occidentul va găsi „un alt mod ca să ne pună bețe-n roate”, arată TASS.
Președintele Rusiei nu mai are deloc încredere în Occident, iar aceste declarații sunt la fel de importante precum discuția cu președintele SUA. Poziția Rusiei rămâne foarte rigidă și nu e dispusă la compromisuri, în timp ce Donald Trump încearcă să facă niște business-uri profitând de un război. Prețul păcii este mult mai mare în 2025 decât era în 2022, atât pentru Rusia, cât și pentru SUA-Ucraina.
De ce Trump are nevoie de Rusia
Administrația Biden își dorea un sfârșit al războiului provocat de imposibilitatea Rusiei de a-l mai continua. Însă administrația Trump se îndreaptă spre o înghețare a conflictului datorată incapacității Ucrainei de a-l mai continua, dacă nu va mai primi ajutor militar. Sunt două abordări diferite pentru că SUA, după 3 ani de război, a înțeles că Rusia nu poate fi învinsă, iar o continuare a conflictului riscă să ducă la un război mult mai mare și cu potențial nuclear.
Discuțiile dintre Trump și Putin arată că SUA ar fi fericită cu o înghețare a conflictului, chiar dacă problemele fundamentale nu vor fi rezolvate, atât timp cât americanii cumpără resurse din Ucraina și Rusia. Afacerile sunt aspectul fundamental al politicii SUA, în timp ce Putin insistă cu condițiile militare, iar afacerile sunt pe plan secundar pentru Rusia.
Afacerile dorite de Trump vor fi posibile doar dacă mai întâi SUA rezolvă aspectele militare. O încetare a focului sau o înghețare a conflictului ar fi posibilă dacă va fi oprit tot ajutorul militar și intelligence către Ucraina, însă UE nu este dispusă să o facă și pregătește alte zeci de miliarde pentru armele ucrainenilor. De asemenea, Putin a anunțat de multe ori că este dispus la un armistițiu doar dacă SUA vrea o rezolvare a conflictului pe termen lung.
Problema rezolvării pe termen lung implică discuții mult mai mari decât Ucraina, precum oprirea extinderii NATO, semnarea unui acord prin care Ucraina nu va fi primită niciodată în NATO, demilitarizarea Ucrainei, reducerea numărului de militari ucraineni, reducerea prezenței NATO aproape de granițele Rusiei și alte aspecte privind securitatea Rusiei. Aceste aspecte nu au fost discutate ieri de cei doi președinți.
Strategia lui Trump este aceea de a deconecta Rusia de la China, pentru că Beijingul reprezintă principala amenințare pentru americani. Dar SUA este departe de acest obiectiv și nu a oferit nimic din ceea ce au cerut rușii. Chiar dacă Trump a fost criticat că ar face jocurile Moscovei, până acum nu a abandonat Ucraina și încearcă să găsească un compromis care să nu ducă la capitularea totală a Ucrainei.
Imediat după convorbirea dintre cei doi președinți, Ucraina a acuzat Rusia că a continuat bombardamentele, deși Putin a promis un armistițiu doar pentru infrastructura energetică. Ucraina a atacat și ea Rusia, lansând mai multe drone spre rafinăriile din Rusia. Kremlinul a acuzat Ucraina, azi, că nu ar respecta acordul dintre Putin și Trump. Discuția de ieri nu a schimbat situația de pe front, iar Rusia și Ucraina ar trebui doar să evite sistemele energetice.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News