Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) au ajuns la un acord privind taxele vamale, care prevede că statele europene vor plăti mai mult pentru a exporta pe continentul american. Acordul negociat de Donald Trump și Ursula von der Leyen este o victorie importantă pentru SUA, care va câștiga mii de miliarde, în timp ce Europa a ales, momentan, să nu răspundă cu aplicarea unor noi taxe.
15% taxe vamale și 1.350 de miliarde pentru SUA
Taxele vamale pentru exporturile UE în SUA vor fi de 15% pentru aproape toate produsele. Înainte să ajungă Trump la conducerea SUA, taxele vamale erau în medie de doar 4,8%. Câteva categorii vor fi cu taxe zero și aici sunt incluse: aeronavele, componentele aeronautice, anumite produse chimice, echipamente pentru semiconductori, produse agricole cheie, materii prime critice. Astfel de produse au fost considerate strategice.
SUA menține taxele vamale de 50% pe oțelul și aluminiul din UE, dar Comisia Europeană speră că această taxă va fi înlocuită cu un alt sistem de cotă.
Taxele vamale de 15% afectează sectoare importante ale industriei europene. Constructorii de mașini aveau deja taxe vamale de 27,5% și acum vor coborî la 15%, ceea ce îi mai ajută puțin să respire, însă presiunea este uriașă, mai ales că producătorii europeni pierd vânzările în competiția cu China și SUA. În timp ce mașinile europene exportate în SUA vor fi taxate cu 15%, Comisia Europeană a acceptat ca mașinile SUA vândute în UE să fie taxate cu 2,5% (taxă vamală redusă de la 10%).
De asemenea, industria vinului, industria alimentară, industria modei și industria farmaceutică vor fi puse sub mari presiuni cu noua taxă vamală de 15%. Sunt industrii importante pentru UE și SUA importă foarte mult din Europa.
Taxa vamală va duce la creșterea prețurilor pentru produsele exportate de UE în SUA, iar pe termen lung putem asista la o scădere a vânzărilor în SUA. Produsele americane pot veni cu prețuri mai mici și să scoată producătorii UE de pe piața din SUA. Pe de altă parte, producătorii UE își pot asuma o scădere a profiturilor din SUA, pentru a nu crește prețurile. În acest caz, guvernele UE ar putea decide să ajute companiile europene afectate de această taxă vamală. O astfel de măsură de a oferi ajutoare financiare va crește presiunea pe deficitul bugetar și datoria publică, deja afectate de criza economică și cursa înarmării.
Pe lângă taxele vamale, Donald Trump a obligat Uniunea Europeană să cumpere petrol și gaze în valoare de 750 de miliarde de dolari din SUA, în următorii trei ani. Președintele SUA s-a exprimat de mai multe ori pe acest subiect și a obținut o victorie importantă, ținând cont că tarifele SUA pentru petrol și gaze sunt cele mai mari din lume.
De asemenea, UE va trebui să investească 600 de miliarde de dolari în economia SUA, inclusiv în industria militară americană. Nu e clară formula, însă nu trebuie uitat că Donald Trump își dorește să atragă producătorii din UE care să-și mute fabricile în SUA. Doar cu aceste două decizii, SUA va câștiga 1.350 de miliarde de dolari în următorii ani, în timp ce companiile UE riscă să piardă vânzările în SUA cu noile taxe vamale sau să piardă profiturile.
Franța și Germania nu se înțeleg după acordul cu SUA
Germania pare mulțumită de acordul UE-SUA, deși este statul european care va avea cel mai mult de pierdut. Economia germană este dependentă de exporturile în SUA, iar cu noile taxe vamale înseamnă că își va vedea profiturile reduse.
Organizațiile din industria auto germană au spus că acordul este „pozitiv” pentru că taxele vamale s-au redus la 15%, însă producătorii auto germani vor pierde anual multe miliarde. Totodată, cancelarul german Merz a spus că acordul „este unul bun pentru că evită o escaladare inutilă” a unui conflict economic.
Franța este foarte nemulțumită de acest acord, mai ales că vinurile sale ar putea fi taxate cu 15%, ceea ce le poate scoate de pe piața americană.
Francois Bayrou, premierul Franței, a lansat un atac dur la adresa UE și a Ursulei von der Leyen, precizând că acordul arată cum Europa a decis să se supună.
„Este o zi tristă când o alianță de popoare libere, reunite pentru a-și promova propriile valori și a-și apăra propriile interese, decide să se supună”, a comentat Bayrou.
Franța insistă de mai multe săptămâni ca Uniunea Europeană să activeze instrumentul anti-coercitiv. Instrumentul ACI nu a fost folosit niciodată și ar permite Bruxelles-ului să impună o taxă giganților web din SUA. Franța vizează să lovească în marile companii tech din SUA, care obțin profituri uriașe în UE. Doar că Germania s-a opus unei astfel de decizii. Nici Italia nu ar susține o astfel de abordare, mai ales că Giorgia Meloni vrea să fie reprezentanta lui Trump în Europa.
Dar cum vor reuși statele UE să susțină companiile afectate de taxele vamale rămâne de văzut, pentru că nu există o decizie la nivel european. În următoarea perioadă, se vor stabili datele finale ale acordului UE-SUA și guvernele vor veni cu măsuri economice pentru a ajuta companiile care au de pierdut din acest război comercial.

„UE acceptă condiții dezavantajoase”
UE evită un război comercial cu SUA și obține predictibilitate, însă va plăti foarte mult pentru aceasta. Donald Trump a precizat că este cel mai mare acord încheiat vreodată și l-a prezentat drept o victorie.
„Este un acord foarte puternic, foarte important, cel mai mare acord încheiat vreodată”, a precizat președintele SUA.
„Este un acord bun, este un acord uriaș, cu negocieri dure”, a replicat Ursula von der Leyen.
Apolline Menut, analistă economică a fondului francez Carmignac, a precizat că Uniune Europeană a acceptat condiții dezavantajoase pentru a-și conserva parcursul geopolitic alături de Statelor Unite ale Americii.
„La prima vedere, acordul comercial dintre Statele Unite și UE oferă foarte puțin de sărbătorit pentru Europa. (…) nu este vorba de o relansare comercială, ci de o operațiune de controlare a daunelor, în numele pragmatismului diplomatic. UE a acceptat condiții dezavantajoase pentru a menține alinierea geopolitică. Costul economic ar putea să se simtă, dar calculul strategic este foarte rațional”, a explicat Menut.
Analiștii arată că Uniunea nu ar fi avut multe șanse într-un conflict comercial cu SUA, deoarece este complet dependentă în multe domenii de piața americană. Strategia Comisiei Europene nu a fost aceea de a câștiga aceste negocieri, ci de a reduce cât mai mult posibil pierderile. UE pierde clar, însă mai puțin decât să estima inițial când Trump amenința cu taxe de 30%. Statele UE nu au avantajele tehnologice și financiare ale Chinei și rămân în sfera de influență americană. Pe termen scurt, SUA câștigă foarte mulți bani. Pe termen lung, unele statele UE ar putea să se rupă de sfera geopolitică americană.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News