ANALIZĂ UE tremură în fața lui Trump. Rusia și China, marile provocări pentru SUA

Sursa foto: Donald J. Trump

Donald Trump își începe al doilea mandat, iar cele mai multe emoții le are chiar Uniunea Europeană. Noul președinte al Statelor Unite ale Americii a făcut mai multe declarații care pot pune în pericol prietenia și colaborarea UE-SUA, mai ales de când a început să revendice anumite teritorii ale statelor europene.

Deficitul comercial SUA-UE, o problemă pentru Trump

Donald Trump este nemulțumit de deficitul comercial SUA-UE și vrea să-l reducă în următorii ani de mandat. Deficitul comercial se traduce, simplu, prin faptul SUA cumpără mai mult din UE decât cumpără UE din SUA.

În 2024, deficitul comercial SUA-UE a ajuns la 237 miliarde de dolari. Uniunea este al doilea partener economic al SUA pentru deficit comercial. Dar acest lucru este o consecință a globalismului pe care americanii l-au promovat în ultimii ani, preferând forța de muncă și resursele ieftine din alte state ale lumii. Pentru a reduce deficitul comercial, SUA va avea două soluții: ori constrânge celelalte state partenere să cumpere mai mult din SUA, ori impune noi taxe.

Donald Trump a avertizat deja UE că vor urma noi taxe dacă nu va cumpăra mai mult gas și petrol din SUA.

„Am spus Uniunii Europene că trebuie să reducă deficitul său enorm cu Statele Unite prin achiziția la scară largă a petrolului și gazului nostru. Altfel vor fi taxe vamale peste tot”, a scris Trump pe platforma X.

UE, pregătită să cumpere gaz și arme din SUA

UE nu-și permite un război al taxelor cu SUA pentru că are deja o economie foarte slăbită, după ce Germania, principala economie a Uniunii, este în recesiune de doi ani. Toată industria UE suferă, iar noi taxe nu ar face decât să închidă producția.

De când a izbucnit conflictul din Ucraina, UE a crescut constant achiziția de gaz și petrol din SUA, iar acest lucru se vede și pe datele actuale. Statele Unite aproape și-au triplat exporturile de gaz LNG către UE, pentru a înlocui gazul pe care europenii îl cumpărau din Rusia. Totodată, la capitolul petrol – SUA este principalul furnizor pentru UE, cu 15,2% în al treilea trimestru din 2024. Problema principala pentru UE este aceea a prețurilor, iar acest lucru se resimte de 3 ani în facturile cetățenilor și companiilor europene. Piața energetică din SUA este mult mai scumpă decât cea din Rusia, Libia sau Irak.

Principala măsură cu care UE vrea să câștige încrederea lui Trump este creșterea cheltuielilor militare. Este un subiect pe care Trump a insistat și în primul său mandat, doar că atunci nu exista un război în Europa. S-a vorbit despre un 3% din PIB pentru apărare, iar acum discuțiile au ajuns la 5% din PIB, în timp ce SUA va fi marele beneficiar al acestor fonduri.

Dacă țări mai mici precum România sau Polonia ar fi de acord să-și crească cheltuielile cu apărarea, marile state nu par să se grăbească. Deși Germania anunța, în 2022, un mare plan de investiții militare, acum nu pare să fie de acord cu o creștere a cheltuielilor militare. Olaf Scholz a respins ideea de a crește cheltuielile militare de la 2% la 3,5% din PIB.

În cazul în care Trump va decide să introducă noi taxe vamale, prima dată va lovi în constructorii auto din UE, care încă sunt motorul economiei Uniunii. SUA este principala piață de export pentru mașinile fabricate în UE, circa 40 de miliarde de dolari anual. În același timp, marii producători auto UE au deja fabrici în SUA și cu noi taxe vamale ar putea să-și mute producția din UE în SUA pentru a evita taxele vamale. În lipsa unui acord, UE și SUA vor trece la un război al taxelor în care ambele vor încerca să lovească economia celuilalt.

Teritoriile dorite de Trump: Groenlanda, Canada, Mexic, canalul Panama

SUA condusă de Donald Trump își propune să ducă o politică de expansiune, ceea ce nu face decât să ofere legitimitate pretențiilor teritoriale ale Rusiei și Chinei.

În campania electorală, Trump a vorbit despre noi teritorii, dar multe vor rămâne doar declarații electorale. Cu Canada și Mexic a început deja un război al taxelor pentru a-și crește influența în regiune, însă toată atenția va fi asupra Panama și Groenlanda.

Încă din primul său mandat, Trump a exprimat intenția de a cumpăra Groenlanda, un teritoriu bogat de resurse pe măsură ce se vor topi ghețarii. De asemenea, cu Groenlanda și Canada, SUA ar reuși să controleze aproape un sfert de planetă.

Groenlanda este parte a Danemarcei, chiar dacă este suverană, însă Groenlanda nu este parte din UE sau NATO. Prețul minelor din Groenlanda ar putea fi între 600 și 1.100 de miliarde de dolari, însă Danemarca a refuzat categoric orice discuție pe acest subiect.

„Groenlanda este un loc minunat. Avem nevoie de el pentru securitatea internațională. Și sunt sigur că Danemarca va veni – îi costă o mulțime de bani să o întrețină, să o păstreze”, a spus noul președinte SUA.

Canalul Panama este și el strategic pentru SUA, deoarece americanii ar reuși să controleze direct traficul naval între cele două oceane. Chiar și în discursul de ieri, noul președinte american a vorbit despre canalul Panama. În acest caz, Trump ar putea folosi armata americană pentru a prelua controlul canalului, ceea ce ar provoca un conflict internațional. Președintele SUA a acuzat că China „operează canalul Panama” și americanii îl vor înapoi.

Prima țară care a comentat intențiile lui Trump referitoare la canalul Panama a fost Rusia, care a transmis că trebuie „respectat regimul actual al canalului Panama”. Rușii intenționează să discute cu Trump despre acest canal important pentru traficul internațional al mărfurilor.

„În numele Republicii Panama şi al poporului său, trebuie să resping de manieră integrală cuvintele rostite de preşedintele Donald Trump cu privire la Panama şi la canalul său, în discursul său de învestire. Reiterez ceea ce am spus în mesajul meu către naţiune, în data de 22 decembrie: Canalul este şi va continua să fie al Panama”, a transmis preşedintele panamez într-un comunicat, citat de Agerpres.

Sursa foto: Facebook

Ucraina, Rusia, China

În primul rând, Donald Trump nu-și permite să piardă conflictul din Ucraina. Dacă SUA va accepta condițiile Rusiei, atunci nu va mai avea credibilitate când va promite protecția altor state din lume. Pacea promisă de Trump va fi posibilă dacă SUA va identifica un alt învins și dacă Rusia va fi dispusă să facă compromisuri. Situația de pe front este favorabilă Rusiei și SUA va trebui să ofere foarte mult pentru a-l convinge pe Putin să vină la masa negocierilor.

În zilele următoare, va urma o discuție telefonică între Donald Trump și Vladimir Putin și am putea avea chiar și o întâlnire oficială în următoarele săptămâni sau luni. Rusia a jucat mereu cartea diplomatică, însă Putin nu a fost convins nici de prietenii săi din China sau India. Momentan, nimeni nu știe ce îi va oferi Trump lui Putin, dar știm ceea ce vrea Rusia: o Ucraina demilitarizată și un NATO care să-și retragă influența din Estul Europei.

De asemenea, putem observa că Trump și Putin au abordări diferite în conflictul din Ucraina: pentru Trump e doar o altă afacere pe care vrea să o încheie, însă pentru Putin și Rusia e o luptă fundamentală, așa cum a declarat în repetate rânduri. Ideea lui Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, că Rusia ar trebui să facă concesii pare să nu țină cont de poziționarea rușilor în acest conflict.

„Ar trebui să facă un acord, distruge Rusia prin faptul că nu face un acord”, a spus Trump despre Vladimir Putin.

China este principala preocupare pentru SUA și Donald Trump. Americanii se tem cel mai mult de chinezi, iar Taiwanul rămâne un subiect care poate provoca conflicte. Trump va încerca să închidă conflictul din Ucraina pentru a se concentra pe China și să mobilizeze tot NATO, în cazul în care China va încerca o operațiune militară în Taiwan. Dar acest lucru îl știe foarte bine și Putin, și Xi Jinping, iar în ultimii 3 ani am asistat la o consolidare a relațiilor Rusia-China încât cele două nu au altă alternativă decât să meargă împreună.

Deficitul comercial SUA-China este uriaș, dar Trump va dori să oprească ascensiunea chineză pe scena internațională. Problemele SUA cu China sunt complet diferite decât cele cu Rusia. Între americani și chinezi este doar o chestiune de afaceri, unde Trump se pricepe foarte bine. Prima dispusă Trump-China ar putea fi în domeniul naval, în privința navelor comerciale. Pentru a-și vinde produsele, China are nevoie de o flotă navală, iar momentan reușește să o producă într-un ritm foarte ridicat, ceea ce i-a permis o rapidă expansiune în toate oceanele. Administrația Trump ar putea lovi cu noi taxe industria navală chineză pentru a frâna exporturile Chinei.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: