Skip to content
Internațional

ANALIZĂ Un an de la asediul Capitoliului. Principalele consecințe

twitter

Astăzi s-a împlinit un an de la evenimentele care au șocat America și lumea pe 6 ianuarie 2021. Imaginile în care gloata exaltată năvălea în clădirea Capitoliului, în care se pregătea validarea noului președinte Joe Biden, aveau să facă înconjurul lumii și să rămână în istoria Statelor Unite ca o pată neagră.

Bilanțul insurecției de la Capitoliu

Ca urmare a atacului lansat de susținătorii exaltați ai lui Donald Trump, FBI și Departamentul de Justiție al Statelor Unite aveau să deschidă o anchetă. Până în prezent, 725 de persoane au fost arestate în Statele Unite ca urmare a evenimentelor din 6 ianuarie 2021. Pe lângă acestea, FBI continuă să investigheze extremiștii care au avut legătură cu aceste evenimente, în toate cele 56 de jurisdicții de pe teritoriul Statelor Unite. Aproximativ 350 de suspecți continuă să fie căutați. Ce aveau în comun toți cei care au atacat clădirea Parlamentului American? Majoritatea erau bărbați albi, suporteri ai lui Donald Trump, majoritatea purtând șepci pe care scria “Make America Great Again”. Majoritatea erau membri ai grupărilor extremiste și neo-naziste, dar printre aceștia se aflau și cetățeni de rând care credeau aceeași ficțiune: anume că alegerile fusese fraudate. Așa cum au demonstrat-o curțile de justiție și numeroși oficiali, alegerile nu au fost fraudate. Cu toate acestea, un număr alarmant de persoane continuă să creadă această fantezie. Potrivit datelor, 68% dintre votanții Republicani continuă să creadă în minciuna alegerilor furate. La fel de alarmant este că o treime dintre americani consideră că violența împotriva guvernului este uneori justificată.

Între timp, noi informații ies la iveală. În timpul protestelor, Donald Trump privea desfășurarea evenimentelor la TV, ignorând rugămințile apropiaților din jurul său  – inclusiv ale fiicei sale, Ivanka și ale liderului minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarty – care îi cereau să oprească violența. O ieșire publică a acestuia ar fi putut pune capăt violențelor. Lipsa de reacție a lui Donald Trump a dus la moartea a 5 persoane. Pe lângă aceștia, alți 4 ofițeri de poliție care apărau Capitoliul aveau să se sinucidă ulterior ca urmare a traumei. Momentan, fostul președinte Donald Trump nu a ajuns în fața justiției americane.

Democrația americană sub asediu

America este cunoscută drept un “far al democrației”, însă după evenimentele de anul trecut din Washington DC imaginea aceasta a fost puternic pusă la încercare. Prestigiul Statelor Unite a fost șifonat, spre bucuria adversarilor ei autoritari precum Rusia și China. O bună parte din istoria recentă Statele Unite au condus lumea prin puterea exemplului. În epoca unipolară, America a fost un exemplu al practicilor democrate, un exemplu pe care mulți încercau să-l copieze. Asaltul asupra democrației americane a venit însă dinăuntru. America a fost zguduită din temelii pe 6 ianuarie de gloata care a năvălit în Capitoliu. Donald Trump a alimentat o narațiune conspiraționistă în mod intenționat, încercând să submineze din interior democrația. Parțial a eșuat. Joe Biden a fost confirmat la Casa Albă. Pe de altă parte, el continuă să rămână adulat de o mulțime de persoane care continuă să creadă minciuna alegerilor furate și să aplaude excesele autoritare ale acestuia. Ca urmare, scenele de la Capitoliu vor continua să răsune mult timp în conștiința publică americană, iar democrația din Statele Unite va continua să se afle sub asediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *