Ursula von der Leyen, favorită după europarlamentare pentru încă un mandat. De câte voturi are nevoie

Sursa: observator.ro

În 2019 Ursula von der Leyen și-a asigurat postul de șef al Comisiei Europene doar cu o majoritate extrem de mică în Parlamentul European. Anul acesta, jocul de cifre necesar pentru a obține un al doilea mandat din partea legislativului european părea mai dificil înaintea alegerilor europarlamentare. Dar după rezultatele provizorii ale scrutinului lucrurile arată mult mai bine pentru actualul președinte al Comisiei.

Două condiții pentru un nou mandat

Pentru a câștiga un nou mandat la conducerea UE, Ursula von der Leyen trebuie să depășească două obstacole politice majore.

În primul rând, ea trebuie să obțină sprijinul unei majorități calificate a celor 27 de lideri UE în cadrul Consiliului European. Reuniunea post alegeri europarlamentare va avea loc undeva la sfârșitul lunii iunie. În al doilea rând, ea trebuie să obțină cel puțin 361 de voturi din partea celor 720 de deputați europeni pentru a confirma alegerea liderilor în timpul unui vot secret ulterior care va avea loc în Parlamentul European.

Lucrurile sunt mai ușoare pe frontul Consiliului. Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta al lui Von der Leyen, are în palmares 12 șefi de stat și de guvern din UE, toți fiind de așteptat să voteze în favoarea acesteia.

Până la alegerile europarlamentare lucrurile nu erau clare. Dar, după rezultatele provizorii, șansele Ursulei von der Leyen au crescut semnificativ. Grupul popularilor europeni (PPE), principalul care susține candidatura Ursulei la un nou mandat în fruntea executivului european, ar fi obținut undeva la 186 de europarlamentari. Cum Von der Leyen are nevoie de un total de 361 de voturi, asta ar însemnă că aceasta trebuie să mai atragă doar 175 de voturi.

Von der Leyen nu se poate baza pe sprijinul total al socialiștilor europeni, asta pentru că aceștia au propriul lor candidat la șefia Comisei, pe Nicolas Schmit. Acesta este și principalul contra-candidat al actualei șefe a Comisiei. Dar socialiștii au cu aproximativ 50 de locuri mai puțin decât popularii, potrivit ultimelor proiecții. Asta înseamnă că misiunea lor este chiar mai dificilă. Von der Leyen a fost susținută de o coaliție destul de pestriță în 2019. În 2024 trebuie ar putea să fie nevoită să strângă voturi din mai multe direcții. Un potențial sprijin ar putea să vină din partea conservatorilor și reformiștilor (ECR). Aceștia au 73 de voturi.

Dacă obține voturile lor, Von der Leyen mai are nevoie de doar 102 voturi. Aceste voturi ar putea veni din diverse zone. Pe de o parte unii verzi ar putea să o susțină pe Von der Leyen pe fondul politicilor sale anti-poluare precum Pactul Ecologic European. Dacă șefa Comisiei va continua să promită politici ecologice, atunci verzii s-ar putea ralia și ei în jurul acesteia. Deși verzii au pierdut multe locuri după alegerile actuale, aceștia încă dețin 53 de voturi. Totodată, unii membri Renew ar putea să o voteze pe Von der Leyen așa cum au făcut-o și în 2019. Susținerea verzilor și a unor membri Renew ar putea fi suficientă pentru a-i asigura lui Von der Leyen încă un mandat. Totodată, șefa Comisiei poate obține voturi și de la independenți. Aceștia sunt mai numeroși decât în urmă cu 5 ani de zile, având undeva la 55 de locuri.

În concluzie, după alegerile europarlamentare, șansele Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene au crescut substanțial.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: